Last news in Fakti

18 Декември, 2022 16:10 3 173 5

Община получава 1 млн. лв. за саниране

  • русе-
  • саниране-
  • средства-
  • паспорти-
  • енергийна ефективност

Разходите по техническите паспорти на сградите се поемат от община Русе

Община получава 1 млн. лв. за саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Един милион лева са отпуснати за саниране на блокове в Русе. Общината е готова да плати техническите паспорти на сградите, които кандидатстват по програмата за саниране. Целта е хората да бъдат стимулирани да подават документи, тъй като Русе е сред градовете с най-малко обновени жилищни сгради, уточнява БНТ.

Над 300 са жилищните сгради в Русе, чийто собственици могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниранe. До момента обновените жилища са само 27 и от общината се надяват, че финансирайки енергийното и техническо обследване, което вече е задължително условие за кандидатстване, ще бъдат санирани поне още 25. Русенци, обаче, се притесняват, че ако не бъдат одобрени, ще трябва да връщат парите.

Атанас Атанасов казва, че за пореден път правили общо събрание на входа. И въпреки че покривът им тече, не стигнали до съгласие. "Винаги има хора, които са против. Всеки не може да извади 500 лева ли, колко е този паспорт, да го плати… викат: "Не е сигурно, че да вадим паспорти, за какво ни са тези паспорти? Може би няма да стане да се санира", разказва той.

В блока на Джанина и Дончо Василеви 9 от апартаментите са празни, а в половината от останалите живеят пенсионери. "Как ще обясните на един пенсионер с 400-500 лева пенсия, че няма да му върнат парите?... Как ще обясните на един в Лондон, че трябва да прати пари непременно за апартамента си? Това е мисия невъзможна", казва Джанина Василева.

За да не се стига дотам, да се връщат пари и да има възмутени граждани, от общината са заложили четири критерия - собствениците на жилища да подпишат декларация, че ще допуснат строителите до дома си, както и самостоятелно да изберат фирмата, която ще направи обследването.

"Да е подкрепено от повече от 95% от собствениците на идеални части в самия блок, следващото условие е да се кандидатства с цял блок, а не с отделна блок секция или група от блок секции. Тези четири критерия, ако те бъдат изпълнени, с много голяма степен на вероятност блокът, с който кандидатстваме, ще получи финансиране, тъй като критериите, които сме заложили, те на практика носят максималния брой точки", обяснява Ивайло Кадишев - директор на Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи" в Община Русе.

Крайният срок за кандидатстване е 31 май. По програмата за Русе се отпускат до 50 милиона лева. Ако от Министерството на регионалното развитие одобрят по-малко проекти за града, неусвоените средства ще бъдат преразпределени между други градове.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Специалиста

    9 3 Отговор
    Филтри за въздух да им доставят! Ще пукнат от хлора идващ от Румъния!
  • 2 Строителен измамник

    11 1 Отговор
    Че то това не стига вече за имитация на саниране върху един блок + ново Бентли.
  • 3 Иво

    2 3 Отговор
    Стига сте санирали апартаменните на най- големите мързеливци в държавата. Аман от разхищения. Да си плащат масрафите. Не съм длъжен да им плащам сметките. Ако парите се изхвърлят, ползата ще бъде по- голяма, отколкото ако се правят придобивки на мързели.
  • 4 архитекта

    2 0 Отговор
    Още много милиарди ще дават за саниране във Русе. Длъжници са. Толкова години тровеха Русе със безумните си проекти и замърсяващи производства. Сега е време да плащат. За тези неща няма давност !!!
  • 5 Гражданин на малко населено място

    0 0 Отговор
    А, за малки населени места, защо нищо не се споменава за саниране на сгради?
    Само в големите градове ли има нужда от саниране?
    Ние също плащаме данъци, нима сме по-долно качество хора щом живеем в малък град?