Last news in Fakti

7 Август, 2003 00:00 1 210 0

Сърбия въведе такси по главните пътища

  • динара-
  • валута-
  • граждани-
  • сърбия-
  • такси-
  • черна-
  • белград-
  • министерството-
  • черна гора
Министерството на транспорта и телекомуникациите на Сърбия е въвело нови пътни такси за местни и чуждестранни граждани, пътуващи със собствени автомобили по определени автомагистрали, съобщиха от пресцентъра на МВР.
, Цената на автомобилните такси е в сръбски динари. Сръбските граждани, пътуващи по магистралата Суботица - Нови Сад, ще плащат 90 динара, а чуждестранните - 300 динара. За отсечката Нови Сад - Белград таксите са съответно 70 и 300 динара. От столицата Белград до Ниш таксите са 200 и 790 динара, а от Ниш до Лесковец - 60 и 180. Пътуващите от Белград до Шид пък ще трябва да заплатят съответно 95 и 380 динара.
Промяната в пътните такси е влязла в сила от 15 юли, а до 31 август има сезонно намаление от 15 процента.
Съгласно сръбското законодателство пътните такси се заплащат само в сръбски динари, а на граничните контролнопропускателни пунктове може да бъде извършена замяна на валута.
Във връзка със зачестили случаи на отнемане на валута от български граждани, преминаващи през територията на Сърбия и Черна гора, Министерството на външните работи (МВнР) припомни вчера, че в съответствие с местното законодателство българите са задължени да декларират пренасяната от тях валута и ценности на стойност над 2000 евро. МВнР препоръчва на българските граждани да изискват на входните ГКПП на Сърбия и Черна гора митнически декларации, които да попълват индивидуално. Предоставянето на подобен документ за попълване е задължение на митническите власти. МВнР предприема действия по дипломатически път пред властите на Сърбия и Черна гора за спазване на процедурите по предоставяне на митнически декларации, се посочва още в съобщението. Министерството предупреждава, че възстановяването на отнетата валута е свързано с усложнена и продължителна процедура и с глоби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА