Last news in Fakti

18 Август, 2003 00:00 1 512 0

Плащанията по масовата приватизация ще са около 50 млн. лв.

  • заявки-
  • акции-
  • дружества-
  • приватизация-
  • подадени-
  • пакети-
  • класираните-
  • инвестиционни-
  • около-
  • всички-
  • спечелените-
  • софия-
  • близо-
  • цената-
  • повече-
  • участие-
  • агенцията-
  • информация-
  • вълна-
  • масовата-
  • бонове-
  • класираните заявки-
  • инвестиционни бонове-
  • масовата при
От днес в рамките на две седмици започват плащанията по класираните в първия централизиран търг заявки. Нареждания за плащане на спечелените акции ще се подават в периода 18-29 август 2003 г. в Информационния център на Агенцията за приватизация, нейните регионални бюра или в пощенските клонове в страната. До 10 дни след изтичането на срока за подаване на нареждания за плащане ще има информация за това, колко предприятия ще бъдат окончателно приватизирани.
За всички участници е важно да се знае, че Агенцията за приватизация изпраща не по-късно от пет дни след обнародването на резултатите на Централния депозитар списъци на лицата, платили спечелените от тях акции. Прехвърлянето на акциите и вписването на прехвърлянето им в регистъра на Централния депозитар се извършват не по-късно от един месец след получаването на списъците. Той издава на всеки участник депозитарна разписка за спечелените и платени от него акции, която се получава от упълномощена от АП институция. Вече взел своята депозитарна разписка, инвеститорът разполага със своите акции и може да ги управлява както намери за най-добре.
Първият централизиран публичен търг от т. нар. Трета вълна на масовата приватизация стартира на 23 юни 2003 г. Заявки за участие се приемаха до 4 юли 2003 г. На него се предложиха миноритарни пакети за общо 3.5 млн. акции от 424 дружества с общ номинал 4.2 млн. лева. От тях 309 бяха с пакети от акции над 1%, а 116 - с пакети под 1%. Само от 9 дружества се предлагаха блокиращи квоти от над 34%, а дружеството с най-голям предлаган дял беше "Млечна промишленост" - Петрич, с 49%. В списъка не фигурираха предвидените първоначално 11 дружества с мажоритарни пакети за продажба срещу инвестиционни бонове. Също така отпаднаха атрактивните пакети от 7.8% на "Унифарм" и 24.95% от циментовата фабрика "Вулкан" в Димитровград. От общо 424 дружества само 25 бяха с минимални цени над 50 бона, всички останали бяха в диапазона от 50 до 5 лева. Поради решение на съда от процедурата отпадна 425-ата компания - пловдивският хотел Лайпциг. Участие можеха да вземат близо 690 000 притежатели на инвестиционни бонове /ИБ/ с общ номинал от около 200 млн. лева.
На търга бяха подадени 21 721 заявки за покупки на акции на обща стойност 49 млн. лв. От тях близо 93% бяха допуснати до класиране от Агенцията за приватизация /АП/, а останалите 7% бяха декласирани по различни причини. От допуснатите до класирането оферти 14 126 са печеливши, а 6831 са непечеливши.
Подадените заявки са повече от първоначално очакваните 15/16 000, а също и в сравнение с всеки от проведените през 2001 г. търгове. Но от друга страна, са в пъти по-малко от подаваните в първите търгове от втората вълна на МП, когато се подаваха по 80 000 и повече заявки. От всички подадени заявки за участие в ЦПТ 52.69%, или 11 446 броя са подадени от инвестиционни посредници, 10 226 оферти, което прави 47.07%, са подадени от физически лица и едва 49 от юридически. Най-много заявки от физически лица бяха подадени в големите градове: София, Варна и Пловдив.
Минималната цена за всички предложени акции на централизирания публичен търг /ЦПТ/ бе 25 млн. лв., а стойността на класираните заявки е 38 млн. лв. За 382 дружества от общо предложените 424 са подадени заявки, а за 42 няма интерес. От АП очакват да бъдат продадени изцяло около 142 предприятия.
Сред по-интересните имена на дружества, от които бяха предложени акции на търга, бяха: "Ресторанти и специализирани вагони" АД-София с 38.072%, "Водоканалинженеринг" АД-София с 19.379%, "Бургаски корабостроителници" АД-Бургас с предлаган дял от 18.985%, "Великотърновско пиво" АД-Велико Търново с 7.046%, "Загорка" АД-Стара Загора с 1.154%, "Ропотамо" АД-Бургас с 2.945%, "Агрополихим" АД-Девня с 0.417% и др.
Най-висока цена е постигната за "Лесоимпекс" АД-София - 1000 лева за 1 акция при минимална продажна цена 867.58. Докато постъпилите заявки за пивоварна "Загорка" АД са шест пъти над предлаганото количество. Началната цена за акция от дружеството бе 7.75 лв., а разликата между максималната цена от 429.80 лв. и най-ниско класираната заявка при цена 25.01 лв. е над 17 пъти.
Отново липсва реклама и достатъчно информация за процеса на раздържавяване чрез инвестиционни бонове /ИБ/. Това е доста странно, след като същите грешки се направиха през втория етап на масовата приватизация. Това е и една от причините за огромната разлика в цените на класираните заявки. Тя показва липсата на информация при инвеститорите за реалната цена на акциите, както и доказва участието в наддаването на много неинформирани инвеститори.
За плащането на класираните заявки може да бъде използвана немалка част от наличния бонов ресурс. Но тук отново се сблъскваме с проблема за безнаказаното проваляне на ЦПТ от Инвестиционните посредници /ИП/. За съжаление и новата наредба не се справи с проблема чрез неколкостотин заявки по 250 ИБ и повече, но по-малко от 5000 лв. да се вдига цената и после да не се плаща. Това е възможно по простата причина, че 5% гаранционен депозит се изисква за суми над 5000 лв. - един добре познат прийом за опорочаване на ЦПТ в миналото и една от причините за неуспеха на Втората вълна на Масовата приватизация /МП/. За сравнение при проведените предишни 21 ЦПТ е използван около 38% от наличния бонов ресурс.
Като платежно средство за плащането по класираните заявки може да се ползват ИБ, Компенсаторни инструменти /КИ/, както и да се платят реално с левове. Очаква се спечелените акции да се плащат основно с ИБ, тъй като това бе и първоначалната идея на МП. Цената на ИБ в левове е около 15%, което прави тези ресурси с близо 10% по-евтини от КИ. Тенденцията в момента е покачване на цената на ИБ, защото освен по плащанията по ЦПТ те могат да се използват на търговете, организирани от АП за раздържавяване на ООД и ЕООД, както и при възможността, залегнала в Закон за изменение и допълнение на Закона за сделките с компенсаторни инструменти РМД да могат да плащат по старите си задължения с ИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА