Last news in Fakti

20 Август, 2003 00:00 1 067 0

Павел Кърлев: Парното направи съседите врагове

  • които-
  • закона-
  • законът-
  • собственост-
  • закон-
  • текстове-
  • правата-
  • потребителите-
  • енергетиката-
  • трябва-
  • плаща-
  • счетоводство-
  • топлинно-
  • частната-
  • всички-
  • човека-
  • парно-
  • защото-
  • страсбург-
  • фирмите-
  • енергийния-
  • какво-
  • ползват-
  • конституционния-
  • конституцията-
  • мож
,
Г-н Кърлев, за пореден път Федерацията на потребителите дава на съд енергийния закон в частта му, която касае сметките за парно. Какво ви провокира да стигнете до Европейския съд по правата на човека в Страсбург?

- Този казус е много неприятен, защото там ще фигурира името на България. Стигнахме дотук след дълги усилия да внесем малко ред, да бъдат чути проблемите на потребителите. И да могат да бъдат разбрани нашите граждански и конституционни права. Целта ни е да бъде поправен Законът за енергетиката, който беше приет през ноември 2001 г.


Защо не реагирахте още тогава?

- Когато се подготвяха измененията и допълненията на закона, ние дадохме нашите предложения. Бяхме неудовлетворени, че се погазват не само потребителски, но и граждански и конституционни права. Имахме срещи с ръководството на Министерството на енергетиката и лично с министър Милко Ковачев. Те ни увериха, че проблемите ще бъдат дискутирани на специални срещи. Но един хубав ден законът беше представен в Министерския съвет и набързо беше приет и даден на парламента. Веднага писахме до всички институции, които могат да реагират навреме. Но това не се случи.


Кои са спорните текстове в закона, които сега атакувате?

- Става въпрос за чл. 106, ал. 4 от действащия закон, който трансформира нашата частна собственост във вечна зависимост към топлофикационните дружества. Така е записано - потребител на топлинна енергия е този, който има вещно право върху имот в топлофицирана сграда. В чл. 108 пише, че дори да се откажете от услугата, дори физически да разкачите радиаторите, оставате абонат на "Топлофикация" по вещното право на общите части в сградата. С тази трансформация на частната собственост, освен че се нарушава чл. 18 на действащата конституция за неприкосновеност на частната собственост, се нарушава и чл. 19 от нея, според който държавата трябва да ни предпазва от монополни действия. А всъщност с подобни записки ни вкарват доживотно в ръцете на монополистите. В енергийния закон фигурира и един чл. 59, ал. 4, според който ние - като собственици, сме задължени да си предоставим сгради и инсталации за измерване и за осигуряване на услугите на "Топлофикация". Това също противоречи на конституцията. В чл. 112 ни задължават непременно да минем на топлинно счетоводство, въпреки че в закона се допуска и дотогава действащата система за отчитане на потребената топлоенергия. Така отново ни се нарушават правата като ни карат широко да отворим вратите на домовете си за фирмите за топлинно счетоводство. И служителите им могат да обикалят, да монтират, да отчитат и какво ли още не. Отгоре на всичко в закона пише, че по всяко време трябва да им осигурим достъп до отоплителните тела. С тези текстове се нарушава чл. 33 от конституцията - неприкосновеност на жилището. И затова много хора отказваха да имат взимане-даване с такива фирми.

Това ли са аргументите, с които атакувате закона в Страсбург?

- Това са част от нарушенията в закона, с които се погазва конституцията. Отделно се нарушават и Законът за защита на потребителите, Законът за задълженията и договорите и правилата на търговия.

Вие веднъж атакувахте енергийния закон пред Конституционния съд.

- Да, след двегодишни усилия тази година го дадохме на Конституционния съд. Решението по това дело не ни удовлетвори. Защото шестима срещу трима съдии обявиха закона с всички текстове за конституционен. Дори имаше тълкуване, че тези текстове не ни въвличат в монопол, защото можем да избираме между фирмите за топлинно счетоводство. А е факт, че не можем да си избираме доставчика на топлина. Явно имаше нежелание да се коментират основните проблеми. След като имаме това решение на Конституционния съд, на практика се отвори възможност да се обърнем към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Надяваме се, че там проблемите ще получат своя отговор. Все пак има Харта за правата на човека, в която е записано, че свободно можем да ползваме частната си собственост. А не по български тя да се трансформира и да ни принуждава към икономическа зависимост към монополи, на които плащаме по измислени цени.


Казвате измислени цени. Защо ги определяте като такива?

- Със същия този Закон за енергетиката беше въведена т. нар. цена за сградна инсталация. За нея плащат и хората, които от години са се отказали от парно. Веднъж правителството през 1998 г. се опита да въведе тази цена с постановление, но Върховният административен съд го отмени. После я вкара в закона и така и хората, които не ползват услугата, плащат на "Топлофикация". Другият абсурд на закона е, че домсъветите решават какъв процент трябва да се плаща за сградна инсталация. Така хора, които абсолютно не са специалисти, трябваше да определят каква част от общата топлоенергия трябва да се плаща от всички в сградата. Създаде се среда на антагонизъм между съседите, които ползват и които не ползват парно. Затова и ние във всички критики към закона сме определяли тези текстове като антибългарски. Те разделиха българския потребител на такъв, който иска да е на парно, и на друг, който не иска, защото няма възможност да плаща. Така наречената "цена за мощност" също е абсурд. За нас това е една измислена, икономически необоснована цена. Досега не сме получили отговор какво всъщност включва тя. Ние я атакувахме няколко пъти, а правителството няколко пъти я приемаше с поправени постановления. Факт е, че тази цена за мощност плащат и хора, които дори нямат топла вода.


Какви са основните проблеми на потребителите в момента, когато масово получават изравнителните си сметки?

- Безбройни са. Натъкваме се на различни и драстични нарушения. Например оказа се, че бележките, които една от фирмите за топлинно счетоводство раздава, като взима такса за отчитане на уредите, са незаконни. Ние направихме допитване до финансовото министерство и оттам на 11 август ни отговориха, че тази касова бележка не отговаря на счетоводните стандарти. И още - "това са документи, които предполагат укритие на постъпления". Оказва се, че това хвърчащо листче е извън закона и не може да се контролира по никакъв начин от данъчните служби. И това е само един дребен пример на фона на целия хаос.

Законът за енергетиката и енергийната ефективност ще бъде атакуван пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Документацията вече е готова и искът ще бъде внесен на 21 август, съобщи председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Законът ще бъде атакуван заради текста, според който потребител на "Топлофикация" е всеки, който има собственост в топлофицирана сграда и плаща на дружеството дори ако е прекъснал физическата връзка с отоплителната система. Този закон превръща частната собственост в средство, с което "Топлофикация" да те изнудва, мотивира се Кърлев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА