31 Януари, 2023 14:07 2 449 5

Бизнесът има достъп до над 235 млн. лв. за енергийна ефективност

  • саниране-
  • средства-
  • мррб

Средствата са за сгради в сферата на производството, търговията, услугите и туризма

Бизнесът има достъп до над 235 млн. лв. за енергийна ефективност - 1

Стартира процедурата за енергийна ефективност на сгради в сферата на производството, търговията, услугите и туризма. Мярката ще се финансира с над 235 млн. лв. (без ДДС) от Националния план за възстановяване и устойчивост. Процедурата „Подкрепа за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите“ се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя цели подобряване на енергийните характеристики на сградите, чрез изпълнение на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки за постигане на спестяване от миниум 30% първична енергия (клас на енергопотребление минимум „В“). Така ще се осигури и намаляване на разходите за енергопотребление на бизнеса, по-добър микроклимат за работна среда, ще се подобрят експлоатационните характеристики и ще се удължи жизненият цикъл на сградите.

Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и микро, малки, средни и големи предприятия в цялата страна. Те трябва да са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г. и да са реализирали определени нетни приходи от продажби за 2022-ра финансова година в зависимост от категорията на предприятието. Сградите, включително от сектор „Туризъм“, трябва да са собственост на кандидата или да са с учредено право на строеж в полза на кандидата.

Прогнозата е с наличния ресурс да бъдат обновени 250 сгради. Общият размер на средствата е разпределен за различните компоненти и категория на предприятията. Предвижда се сградите на предприятия в сферата на производството да получат 33% от ресурса или над 77,6 млн. лв. Останалите средства от над 157,5 млн. лв. са за обекти в сферата на търговията, услугите и туризма. Най-голям дял е определен за големите предприятия, тъй като те се явяват и най-енергоемки.

Минималният и максималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиция по процедурата са разпределени според категорията на предприятията. Така за микропредприятия минималният размер е 35 хил. лв., а максималният - 100 хил. лв., за малките предприятия е от 35 хил. лв. до 300 хил. лв., за средните от 100 хил. лв. до 500 хил. лв., а големите ще получават финансиране до 1,5 млн. лв.

Одобряването на проектите ще е чрез конкурентен подбор след оценка на един етап, с цел постигане на равен достъп до ресурса и стимулиране развитието на по-екологосъобразен бизнес. В рамките на процедурата няма да бъдат подкрепяни дейности, финансирани по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, бюджета на ЕС или друга донорска програма. Клонове на юридически лица, регистрирани в България, не могат да участват в процедурата. Един кандидат може да подаде само едно предложение за изпълнение на инвестиция, като в него могат да бъдат включени до три сгради, които са собственост на съответния кандидат или са с учредено право на строеж на кандидата.

Допустими дейности по настоящата процедура са извършване на обследване и сертифициране за енергийна ефективност за целите на подаване на предложение по настоящата процедура; дейности за изпълнение на строително-монтажни работи за прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, ако са посочени в енергийното обследване, в т. ч. всички съпътстващи строително-монтажни работи, необходими за изпълнение на мерките, за изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му съгласно Закона за устройство на територията, авторски и строителен надзор, дейности, свързани с въвеждането на обектите в експлоатация и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трагедията в държавата

    7 2 Отговор
    Шуробажанаците ще усвоят милионите които отпуска европейската банка ,народа само ще плаща.
  • 2 хм мм

    1 0 Отговор
    Истинските реформи не са просто отричане от плоският данък и огромни пенсии за 5 процента.. Спестяванията на бизнесът са 90% от спестявянията, 100 милиарда, работниците 2 милиарда, средна класа и работещи в чужбина 14 милиарда лева, в банки. 30% данък за бизнесът и 30% от БВП на зает да е минималната заплата, а адвокатите на работниците профсъюзите да гледат средната заплата в предприятие да е 60% от добавената стойност на зает, трудещ се там, минималната 30% поне. Здравеопазването държавно. Частните болници чрез застраховки, да се финансират като в Русия. 15% от БВП за социални пенсии, НОИ към профсъюзите и с лични сметки за пенсия като акции в хранителната, битовата, и строителната промишленост, не държавни болници, аптеки, застраховане, пътища, мебели и техника иновационна, дрехи и обувки, енергията и водите, селско стопанство, оранжерии, овошни, банки кредитиране на безработни за пекарна, строителна фирма, ферма, и заеми за жилища. 10 фирми като Шаоми и Филипс, Адидас, Нестле, Бош, да имат профсъюзите, работниците, пенсионният фонд, на стойност над 2000% от БВП. Правещи 90% от БВП, или поне 65%, после и 100 процента и комунизъм.
  • 3 От Варна

    7 1 Отговор
    И ще започне едно масово облепване със стиропор. На запад го забраниха, защото е лесно горим с отделяне на смъртоносни газове!Някой обръща ли внимание как се замърсява околната реда, докато го монтират, при рязане за напасване? Ние продължаваме с усилени темпове да го ползваме, защото от него се реализират големи печалби! А един ден поколенията ще се чудят, къде да “погребват” този фактически вечен материал. Подлъгват хората, че е безплатно, а малко си дават сметка колко е вредно, некачествено и колко се краде! Но такъв е манталитетът ни, важното е авантата!
  • 4 хм мм

    3 0 Отговор
    Спестяванията в. банките нараснали с 14%, от 103 милиарда на 117 милиарда. Това са парите от изнесеният ток. Но спестяванията от. труд са 2-милиарда само, или от пенсии.. Растежът е от изнесен ток и продукти правени с дотиран ток.
  • 5 Р.Овч

    1 2 Отговор
    Още ли не разбрахте,че ние ще сме богати а вие бедни