27 Август, 2013 15:57 19 181 4

Левът най-накрая измести еврото при ипотечните заеми

  • ипотечен кредит-
  • кредит център-
  • заем

След като през последните три години сме свидетели на почти целогодишни пропорционални пакети за ипотечно кредитиране от различни банки, то през настоящата година се наблюдава и по-висока от обичайната активност характерна за летните месеци.

Друга очертаваща се тенденция е промяна в предпочитаната валута, в която да се теглят жилищни заеми. Ако в началото на кризата еврото доминиране, а през последните две години почти се изравни броят на взетите в евро и лева ипотечни заеми, то от месец-два се регистрира превес на лева над единната валута. „Освен че няколко банки вече предлагат малко по-ниски лихви по левовите си кредити, на пазара могат да се намерят и оферти с по-висок процент финансиране, ако кредитът бъде изтеглен в българска валута. В повечето банки пък лихвите по кредитите в лева и евро са изравнени. Всичко това кара потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем”, казва Тишомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg.

През юли 61% от отпуснатите жилищни заеми са били в евро, а 39% - в лева. Средният размер на изтеглилите ипотечни кредити остава най-висок в столицата – 42 383 EUR. Разликата в средната изтеглена сума в двата най-големи морска града остава минимална. За Варна стойността е 35 979 EUR, а за Бургас – 32 978 EUR. На четвърто място, но със значително по-ниска средна стойност е Пловдив – 20 452 EUR.

Над половината от потребителите, изтеглили заем за нов дом, са на възраст между 26 и 35 годишна възраст – 52.4%. Значително по-малко са хората, които решават да прибягнат до заем от банката за покупка на жилище на възраст от 36 до 45 години – 25.6%, посочват от "КредитЦентър".

Сумата, до която се решават да вземат кредит лицата купили с банков заем имот, е 30 000 EUR. До толкова теглят 51.4% от хората. Една трета от кредитополучателите се решават да вземат кредит до 50 000 EUR. Най-малко – 3.1% са хората взели заем на стойност до 10 000 EUR. Причината се крие в това, че подобна сума е по-изгодно да се вземе като потребителски кредит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 7 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 ostavime

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    абе пич, на 8 г. ли си?!?
    все се каня да те питам.

    Коментиран от #3

  • 3 Heinrich

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ostavime":

    Не,на 1год.е защото първите 7 му липсват
  • 4 1111

    0 0 Отговор
    Всеки момент ще настъпят ,,Форсмажорни обстоятелства,, (Сирия) които присъстват в ,,Общите условия,, на всички банки...така че,не е време за кредити...особено в лева.Така мисля аз,ама всеки си е началник все пак...