29 Май, 2023 07:21 3 688 5

Балканска държава променя данъка при покупка на имот

  • черна гора-
  • данъци-
  • жилища-
  • покупка

Придобилите имоти на стойност до 150 000 EUR ще плащат данък от 3%

Балканска държава променя данъка при покупка на имот - 1
Снимка: Shutterstock

От 1 януари 2024 г. сегашната данъчна ставка върху покупката на недвижими имоти в Черна гора в размер на 3% ще остане само за обекти на стойност до 150 000 EUR. За имоти над тази стойност ще се плаща данък в размер на 5%.

Икономисти критикуват приетите промени, като отбелязват, че прагът е твърде нисък. „Мисля, че лимитът от 150 000 EUR е твърде нисък. Днес в Будва, Подгорица, Котор... едва ли е възможно да се купи тристаен апартамент за 150 000 EUR. Двустайният апартамент не е лукс. Мисля, че границата трябваше да е много по-висока, ако целта е да се обложи луксът. Като цяло смятам, че облагането на оборота на луксозни имоти не е най-доброто решение, защото отваря пространство за различни форми на укриване, както законни, така и незаконни“, казва икономическият анализатор Предраг Дрекун.

Според него много по-добро решение за държавата е да обложи високите доходи, големите депозити, "мъртвите" депозити, както и всички форми на "мъртви" активи.

„Страхувам се, че този закон ще засегне много широк кръг от млади хора, семейни двойки, които решават жилищен въпрос, както и всички останали, които купуват апартамент. Вместо да им даде определени придобивки, които впоследствие се мултиплицират обратно в обществото, чрез увеличаване на раждаемостта или увеличаване на личното потребление, държавата ги обезсърчава още в началото на живота им ”, уточнява Дрекун.

„Апартаментите се купуват предимно на кредит, така че лихвите ще бъдат по-високи, защото към покупната цена ще бъде добавен увеличен данък. Търсенето на по-малки апартаменти ще расте, както и цените на студиата и апартаментите с една спалня. Наемните нива също ще се увеличат, както и ще нараснат приходите на държавата от данъци върху доходите от отдаване на апартаменти под наем”, обяснява Дрекун.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е бъдещето

    15 1 Отговор
    Нарастване на всички данъци, за компенсация на лесно раздаваните пари на сульо и пульо
  • 2 общинар

    5 1 Отговор
    И тука се обсъжда пропорционално вдигане на данъците за втори, трети и последващи имоти

    Коментиран от #3

  • 3 Нормално е

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "общинар":

    Да е така, даже за празни имоти да се налагат допълнителни глоби и разследване, с какви прани пари са купени. Съвсем скоро може и това да се случи, става интересно

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    9 1 Отговор
    Другите държави облагат лукса, а тук облагаме мизерията, за да излезе лукса без пари.
  • 5 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нормално е":

    Не е проблем, че някой имал имот, който не ползвал. Може да не го ползва, но щом си плаща данъците..... Проблем е онзи имот, който се ползва, но не му плащат разходите. В гетата е пълно с такива.