Last news in Fakti

8 Септември, 2003 00:00 603 0

Отпусканите ипотечни заеми в България са 5 % от всички отпускани банкови кредити

  • банката-
  • жилище-
  • закупуване
В България делът на кредитите за закупуване на ново жилище е само 5 на сто от всички отпускани банкови заеми. Това съобщи Гаутам Вир - изпълнителен директор на "Хебросбанк". За сравнение този процент в страните от Западна Европа варира между 15-18 на сто.

У нас практиката да се купува жилище, чрез ипотечен кредит се разраства. Преди няколко месеца общата сума, която банките са отпуснали за ипотечни кредити на граждани е възлизала на 270 млн. лв. Днес тази цифра е 300 млн. лв.

Лесен и бърз достъп за получаване на ипотечен кредит са основните цели, към който се стреми "Хебросбанк", която представи своята нова услуга "Хеброс дом". Банката предгала крети за закупуване на жилище, като само срещу една бърза анкета, кредитоискателят получава Сертификат за закупуване на нов дом. Максималният размер на кредита е до 100 000 лева, като размерът е до 80 % от стойността на жилището за София и до 70% за останалите градове. Разликата в процентите се дължи на степента на развитие на пазара на недвижими имоти, обясниха експерти от банката. Градовете, в които банката предлага услугата "Хеброс дом", освен София, са Русе, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загова, Благоевград, Хасково и Банско.

Срокът на погасяване на кредита е от 10 до 20 години, а обезпечението е първа законова ипотека.

Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА