Last news in Fakti

10 Октомври, 2003 00:00 1 585 0

Лондонски брокери подготвят провал на валутния борд

  • велчев-
  • българия-
  • които-
  • около-
  • бъдат-
  • твърди-
  • обаче-
  • милиона-
  • долара-
  • правителството-
  • доктора-
  • сакскобурготски-
  • георги-
  • милиарда-
  • банки-
  • милен-
  • българските-
  • фискалния-
  • катев-
  • министър-
  • резерв-
  • политици-
  • милиони-
  • банките-
  • срещу-
  • държавата-
  • книжа-
  • идеите
Инвеститорите разбраха, че България се управлява от хора, за които правилата за честен и почтен бизнес са над изкушението за лично и корпоративно облагодетелстване, твърди премиерът Симеон Сакскобургготски. Министър Милен Велчев пък уверява, че "правителството е преодоляло изкушението да краде". А вицепремиерът Василев е категоричен, че "премиерът е изключително почтен човек и хората, които той е посочил, са от същата група хора". Депутатът Севлиевски пък се кълне, че "нито аз, нито някой от колегите политици сме свързани с каквито и да е нечисти интереси в България".

Д-р Минчо ХРИСТОВ, политолог. Но щом като правителството се състои от честни хора, защо България е в първата редица на класациите за корупция? Защо бащата на валутния борд Стив Ханке твърди, че корупцията във високите етажи на властта е "причина за последователните провали на правителството"? Защо Владимир Квинт направо казва, че "приватизацията има за цел да пълни джобовете на роднини и близки приятели"? Възниква и друг логичен въпрос: след като инвеститорите са разбрали за честността на министрите и след като Велчев и Катев постоянно се хвалят с десетократното увеличение на кредитния рейтинг на България, защо според престижния Институт за международни финанси - Вашингтон, "преките чужди инвестиции са намалели и в сегашният им размер те биха могли да финансират около 2/3 от сегашния дефицит".

Всъщност всеки психолог знае азбучната истина, че най-изпечените мошеници обичат публично да се самоопределят като честни, принципни и морални.

ТОВА Е ОБИКНОВЕН КОМПЕНСАТОРЕН МЕХАНИЗЪМ

Разбира се, само моралът и психологията не могат да обяснят процесите, които днес се развиват в България. Ако бъдат обвързани обаче действията на правителството с личните и груповите интереси на днешните министри и депутати, пъзелът лесно може да бъде нареден. Достатъчно е да бъдат посочени инициативите на правителството в икономическата област. Без конкурс лондонската фирма "Агенти на короната" бе натоварена да управлява българските митници. А през България преминава голяма част от контрабандната търговия на цигари към Западна Европа.

Същите канали обикновено се използват и за трафика на наркотици, главно хероин. Доколкото балканското трасе е едно от основните, става дума за милиарди долари годишни печалби. Често този хероин е камуфлиран в стекове с цигари. Случайно в Лондон се подвизават и нарочените от МВР за главни контрабандисти на републиката - Тодоров (Доктора) и Косьо (Самоковеца). Случайно там са и разследваният от българската прокуратура Спас Русев - близък приятел на Доктора, и Кирил Сакскобурготски.

Русев е първият, който обядва с премиера Сакскобурготски след победата на НДСВ. В Лондон са и Георги Велчев - брат на министър Велчев, и съпругата на Красимир Катев. Там пребивава често и Живковият министър Стоян Марков, тъст на Георги Велчев. Той е един от тримата "големи" - заедно с Луканов и Дойнов, който не само е жив, но и остава трайно извън полезрението на общественото внимание. В лондонската група са още Пламен Петров, Николай Василев, Гати ал Джебури и още десетина по-малко известни "юпита". Към този кръг гравитира и "Новото време" с Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков.

Във всяка нормална държава тайната среща на бизнесмени с двама министри и един депутат

ВОДИ ДО ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА

Но не и в България. На 20 април пред БНР Бойко Борисов обявява, че "МВР разполага с информация, включително и снимки, за връзки на действащи политици с престъпния свят". Малко след това обаче Борисов твърди: "В този доклад няма данни за връзки на политици с престъпния свят." Още по-смешни са обясненията на министър Петканов: "Внесох доклада на МВР, обработих го на литературен език." По-късно обаче Петканов твърди обратното: "Не съм го обработвал, предадох го така, както ми го даде НСБОБ." И още: "МВР никога не е изготвяло доклад за връзки на политици, министри и депутати с престъпни босове."

Кое кара двама солидни мъже като Борисов и Петканов да лъжат? Защо снимките не бяха показани на обществото? Има ли звукозапис на събитието, шантажирани ли са участниците в срещата, има ли тя отношение към опита за убийство срещу Доктора - това са въпроси, на които бъдещето неизбежно ще даде отговор.

Ако яхтеният скандал засега все пак остава в сферата на логическите предположения, в икономическата област има редица факти, които говорят недвусмислено за определени частни,

ИЛИ ПО-СКОРО МАФИОТСКИ ИНТЕРЕСИ

През 2001 г. НДСВ премахва наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити, въведено след престъпното източване на банките през 1995/6 година. В резултат на това кредитната активност на банките рязко се увеличава. Само за последните 18 месеца тя е нараснала с 3.5 милиарда лева, за да достигне почти 8 милиарда лева.

Всички спестявания на българските граждани и фирми в банковата система са обаче 5.6 млрд. лв. Но какво пречи днес на българските банкери да раздават необезпечени кредити на свои приближени срещу комисиона? Някой веднага ще каже, че днес повечето банки са чужда собственост. А нима чуждите банкери не правят далавери? Нима не крадат?

Според Уолстрийт джърнъл Комисията за ценни книжа на САЩ в момента разследва няколко големи американски банки за злоупотреби с над 17 млрд. долара. Наскоро няколко от най-големите инвестиционни банки, между които "Мерил Линч", стигнаха до извънсъдебно споразумение с американското правосъдие и охотно се съгласиха да платят 1.4 милиарда долара за това, че са лъгали собствените си клиенти, като са им пробутвали акции на банкрутиращи компании. Наистина над 90% от кредитите в България засега са обслужвани, но всяка сериозна пирамида в началото също раздава дивидент.

Антиконституционните поправки в закона за приватизацията и

ОПИТИТЕ ДА СЕ ЗАОБИКОЛИ СЪДЕБНИЯТ КОНТРОЛ

по най-важните приватизационни сделки, идеите на Милен Велчев за промяна на конституцията и отпадане на парламентарния контрол при взимането на нови заеми от страна на България и замяната на иракския дълг от 1.7 милиарда долара срещу 250 милиона, създаването на фондове за рисков капитал от фискалния резерв, които обаче да бъдат управлявани от частни фирми - всичко това предразполага към корупция и комисионерство. Особено показателни са идеите на икономическия екип за раздаване на концесии за летища и пътища. Концесионирането на варненското и на бургаското летище за 35 години например щяло да донесе 130 милиона евро на България. Но само до 2002 г. тези летища са донесли на държавата над 12 милиона. За 35 години това прави минимум 420 милиона евро. Което означава, че концесионерът ще спечели, а държавата ще загуби около 300 милиона евро.

По подобен начин стоят нещата и за концесионирането на магистралите "Хемус" и "Тракия" (където българите за десетилетия ще бъдат принудени да плащат на частниците за преминаването през определени отсечки), Държавната лотария, пристанищата и т. н. Тази политика може да се резюмира само като "след мен и потоп". По този начин може да бъде определена и престъпната сделка с външния дълг, довела до загуби от стотици милиони долари за България само през първата година. И съответно печалби за банките кредиторки. Плащането на лихви от около 8 вместо от 2.5% наистина е изгодно, но само за кредиторите на България.

Интересен момент е "изтеглената" оставка на Милен Велчев. Финансистът Георги Бисерински твърди, че две лондонски банки са направили милиони от вътрешна информация за оставката на Велчев. Самият Велчев признава, че е уведомил Кирил Сакскобурготски, докато колегата му Пламен Панайотов до последно твърди, че това е "инсинуация".

АМИ АКО ТОВА Е ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ ЗА НЕЩО ДРУГО?

За създаване на правителствена и парламентарна криза например? Или за срив на самия валутен борд? Ако от оставката на Велчев цените на еврооблигациите паднаха с 1.5 евро, то при финансов срив те ще паднат в пъти. Ами ако Кирил Сакскобурготски, Георги Велчев, съпругата на Красимир Катев, Спас Русев, Стоян Марков и Доктора разполагат с предварителна информация за това? Тогава печалбите ще възлизат на стотици милиони долари. Тази хипотеза обяснява и абсурдната липса на легитимен управител на БНБ и изваждането на част от фискалния резерв от БНБ.

"Маневрите около фискалния резерв са ход, който може да разруши валутния борд и да подкопае доверието в системата", предупреждава Стив Ханке. И още: "Нещата може да свършат зле." Дали това не е истинската цел на лондонската брокерска бригада? След като, разбира се, разпродадат и концесионират всичко, каквото е останало в държавата. Колкото до спестяванията - помислено е и за тях. Според закона за гарантиране на влоговете при фалити валутните депозити ще бъдат изплащани в левове. Ако предупрежденията на Ханке се окажат верни, това означава, че чрез разрушаването на валутния борд и обезценката на лева българските граждани ще загубят огромната част от своите спестявания.

Особено скандални са идеите за изкупуване на всички брейди книжа с пари от фискалния резерв, лансирани от Емил Хърсев, Кънчо Стойчев и Ричард Ран, и видимо добре възприети от Милен Велчев и Красимир Катев. Хърсев дори предлага за целта да се използват парите на пенсионните фондове. При условие че дупката в търговския баланс само за първите шест месеца е над 1 млрд. долара и много чужди икономисти ни предупреждават за предстоящ финансов колапс, идеята е равностойна на купуването на апартамент в центъра на Хирошима малко преди падането на американската атомна бомба. Ран, Хърсев и Стойчев трябва да обяснят защо предлагат обратно изкупуване сега, когато цената на брейди книжата стигна 96 цента за долар, а не когато бяха примерно по 18 или 20 цента. И защо ще изкупуваме книжа, за които България плаща около 2.5% лихва, вместо да бъдат изкупувани онези, за които плащаме около 8%?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА