Last news in Fakti

17 Октомври, 2003 00:00 914 0

Новини

  • банка-
  • варна-
  • според-
  • заяви-
  • софия-
  • марковски-
  • българия-
  • съобщи-
  • жабре-
  • стратегията-
  • радио-
  • софиянски-
  • сакскобургготски-
  • смята-
  • корпорация-
  • варненска-
  • област-
  • кметство-
  • словакия-
  • международната-
  • финансова-
  • съвета-
  • съвет-
  • заедно-
  • изграждане-
  • съоръжението
Три милиона лева са предвидени за отчуждаване на терени във връзка със строителството на Дунав мост-2
Три милиона лева са предвидени за процедури по отчуждаване на терени във връзка със строителството на Дунав мост-2, съобщи заместник- министърът на транспорта и съобщенията София Касидова, цитирана от радио Гама. Заедно със заместник-министъра на финансите Любомир Дацов, София Касидова бе сред основните участници в работна среща във Видин на тема "Дунав мост 2- визия за бъдещето". За етапите в изграждане на съоръжението докладваха представители на Европейската комисия и международния консултант по инженеринг и управление "Скот Уилсън холдинг". В бюджета вече са заложени 10 % от предвидената по програма ИСПА сума за изграждане на съоръжението, съобщи заместник -министър Любомир Дацов. Строителството на съоръжението ще започне през есента на следващата година. Завършват геоложките сондажи за изграждане на моста на българска територия. До края на годината ще започне принудително отчуждаване на парцелите. Собствениците на 650-те имота в района на моста ще получат обезщетение за реализацията на инфраструктурния проект.

Две фирми се състезават за 35-годишна концесия на сграда в центъра на Варна
Две фирми подадоха оферти на проведения от Община Варна конкурс за предоставяне правото на концесия на имота, където се намира Галерията за съвременно изкуство на бул. "Княз Борис" във Варна, съобщи радио Варна. Това са софийската фирма "Имоти, наеми, обслужване" ЕООД с едноличен собственик Таня Парушева и варненската фирма "Байонета" ЕООД със собственик Ерджан Шабан. Председателя на тръжната комисия и директор на Дирекция "Собственост и стопанство" при Община Варна Стоян Стоянов, заяви че до понеделник ще се разгледат двете оферти и ще се излъчи победител. Съгласно решение на Варненския общински съвет концесията за имота ще бъде за срок от 35 години, плюс опция за още 15 години. Общата разгърната застроена площ на сградата е 1885 кв.м.

Докато съм кмет, Общинска банка няма да бъде приватизирана, заяви Стефан Софиянски
"Докато съм кмет, Общинска банка няма да бъде приватизирана, защото на България й е нужна емблемата на една банка, която да е платежоспособна", заяви кандидатът за кмет на София и настоящ градоначалник Стефан Софиянски, цитиран от радио Нет. Според него единствената българска банка е Общинска банка и цялото й развитие бележи във всички показатели един непрекъснат растеж. Има около 1 % просрочени кредити, като Софиянски подчерта, че няма неизплатени кредити и в момента тази банка е третата по рейтинг в страната.

Целта на стратегията за "Булгартабак" е да има социална справедливост, смята премиерът Сакскобургготски
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски, който бе на посещение в Благоевград заедно с председателя на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Аднан Терзич, разясни пред журналисти стратегията на Министерски съвет за приватизацията на "Булгартабак", предаде БНР. Сакскобургготски каза, че стратегията е ясна и именно по този начин някои от по-печелившите и модерни заводи ще се окажат с по-висока цена, като така ще се компенсират непечелившите. Той заяви, че целта на правителството е "социално да бъде по-справедливо".
Според министър-председателя на Босна и Херцеговина Аднан Терзич делът на българските цигари на пазара в бившата югославска република ще се увеличи с подписаното вчера споразумение за свободна търговия.

Международната финансова корпорация ще работи с "Коч груп" извън телекомуникациите до изясняване на сделката с БТК
Споразумение за инвестиции на стойност 22 милиона долара в металургичния комбинат "Стомана" - Перник ще подпишат вицепрезидентът на Международната финансова корпорация Асад Жабре и вицепрезидентът на гръцката компания "Биохалко" Янис Стасинополус. Проектът предвижда обновяване на оборудването и въвеждане на по-богата гама изделия, стана ясно от репортаж в предаването "12 плюс 3" на БНР. До момента корпорацията е финансирала над 20 проекта в България. Жабре посочи, че няма да подкрепят проект на "Коч холдинг" в сферата на телекомуникациите, докато ситуацията в приватизацията на БТК не се изясни. Що се отнася до други проекти с "Коч груп" извън комуникационния сектор, ние сме готови да работим с тях, декларира Асад Жабре. Според вицепрезидента на Международната финансова корпорация Асад Жабре насърчаването на конкурентноспособността в частния сектор е от особено значение за групата на Световната банка. По думите му проектът много добре съвпада със стратегията на правителството за насърчаване на конкурентноспособността.
Според Ставрос Теодоропулос, член на Съвета на директорите на "Сиденор", чрез този проект се осъществява цялостна реализация на инвестиционния план на "Стомана" 2001 - 2006 г.

Словакия вижда трудности в процеса на приватизация и инвестиране в България
Словакия иска да участва в процеса на приватизация и инвестиране в България, но се сблъсква с неподготвени и неподходящи закони, заяви във Велико Търново посланикът на Словашката Република у нас Ян Ковач, предаде Инфо радио. По думите му двете държави заедно биха могли да работят за възстановяването на Ирак и Афганистан, както и да осъществяват общи проекти по така нареченото Дунавско сътрудничество. Стокооборотът между двете страни е недостатъчно гъвкав, смята посланикът на Словакия в страната ни. Ян Ковач награди със сребърен плакет ректора на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" проф. Иван Харалампиев.

Електронното кметство ще намали корупцията в общините, смята кандидатът за кмет на София Вени Марковски
Концепцията за електронно кметство ще позволи на цялата комуникация с общината да се разшири, каза в предизборен дебат, организиран от в. "Бизнес вести" независимия кандидат за кмет на столицата, подкрепен от БСДП Вени Марковски. В присъствието на още пет опонента беше дискутирана темата за подпомагане на малкия и средния бизнес в София. Според Марковски "електронното" кметство гарантира възможност на гражданите да получат от акта си за раждане до документите за наследници бързо и без намесата на общинските чиновници. В Румъния, след въвеждането на подобна система, разходите за обслужване на гражданите са намалели с една трета, което според Марковски са точно тези 30%, които са всъщност корупционните разходи на хората.

233 900 лв. са одобрените средства от МС за зимното подържане на пътната мрежа във Варненска област
233 900 лв. са одобрените от Съвета за регионално развитие към Министерския съвет средства за зимно поддържане на четвъртокласната пътна мрежа във Варненска област, съобщи Днес+. Разпределението е в два транша - първият е планиран за следващите две седмици. Вторият ще се направи след изразходване на парите от първия.
В работната среща по зимната подготовка взеха участие представители на Гражданска защита, общински експерти, областното Пътно управление, пътна полиция, ВиК, Електроразпределение, спешната и неотложна помощ.
Средствата се разпределят по общини. За Аксаково 38 600 лв., за Аврен 19 000 лв., за Белослав 3 300 лв., за Бяла 7 700 лв., за Варна 19 300 лв., за Ветрино 17 100, за Вълчи дол 20 700 лв., за Девня 7 500 лв., за Долни чифлик 26 500 лв., за Дългопол 22 900 лв., за Провадия 35 800 лв. и за Суворово 15 500лв. За първи транш общо - 65 400 лв. и за втори 168 500 лв.
Информацията за пътищата, електроснабдяването и водоснабдяването във Варненска област ще се събира от дежурните в общинските комисии за защита на населението при бедствия и аварии и ще се предава на дежурния по сигурността в Областна администрация два пъти дневно, се реши на съвещанието за зимна подготовка. За периода 1 ноември 2003 г.- 31 март 2004 г. ще се получава информация и от Окръжно пътно управление и КАТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА