22 Октомври, 2003 00:00 851 0

Отказаха Telekom Austria от Мобилтел

  • мобилтел-
  • компанията-
  • аустрия-
  • австрийската-
  • телеком-
  • оператор-
  • компания-
  • собственик-
  • между-
  • според-
  • следващата-
  • преговорите-
  • заяви-
  • българския-
  • година-
  • телеком аустрия-
  • българския мобилен оператор
, Австрийската телекомуникационна компания "Телеком Аустрия" съобщи във вторник, че преговорите за придобиване на дял от българския мобилен оператор "Мобилтел" са прекратени. В съобщение на австрийската компания, цитирано от Ройтерс, се посочва, че "Мобилтел" е решил да "преследва" конкурентна оферта.

Началникът на пресотдела на "Телеком Аустрия" Мартин Бредл заяви за "Дневник", че причината компанията да се откаже от преговорите с българския оператор е размерът на дела, за който са се водили преговори. Австрийското дружество е искало да закупи мажоритарен дял от GSM оператора, докато собствениците на компанията са искали да се преговаря за миноритарен дял. Участието в "Мобилтел" чрез миноритарен дял не е било разглеждано от "Телеком Аустрия". От "Мобилтел" засега отклониха коментари по развитието на процеса.

В петък от българската компания съобщиха, че са избрали ексклузивна оферта за планираната от тях продажба, но не уточниха коя е фирмата поради клауза за конфиденциалност. Тогава председателят на управителния съвет на "Мобилтел" Херберт Корд заяви, че процесът на подаване на офертите е приключен с избора на ексклузивен партньор, с когото се преговаря за сделка. Очакванията бяха тя да бъде сключена до края на тази година или в самото начало на следващата.

Собственик на "Мобилтел" е австрийският консорциум "Мобилтел ГмБХ", в който участват австрийската банка "Bawag", Management Trust Holding, фонд на австрийската фамилия Таус и австрийската компания Kordt und Partner. По-рано през тази година собственикът заяви, че има намерение да продаде между 25 и 49 на сто от компанията. В началото на октомври Корд съобщи, че собствениците са приели между седем и девет индикативни оферти, но имена на компании не бяха споменати. Досега единствено от "Телеком Аустрия" бяха потвърдили интерес към българския мобилен оператор. Желанието на австрийската група обаче беше да придобие мажоритарен пакет от поне 51 на сто от българската фирма, която според анализатори се оценява между 1 и 1.4 млрд. евро. Потенциалният купувач от няколко месеца насам обявяваше официално стъпките си по водените преговори и начините, чрез които ще финансира евентуалната сделка. Сега "Телеком Аустрия" най-вероятно ще търси друга цел за експанзия в Югоизточна Европа. Акциите на компанията леко поевтиняха с 0.74 на сто до 9.30 евро след новината за прекратяването на преговорите.

Освен "Телеком Аустрия" други фирми не са обявявали официално, че се интересуват от покупка на дял в "Мобилтел", но на мобилния пазар през цялото лято се споменават имена на известни фирми. Според индустриални източници интерес е имало от страна на базираната във Великобритания "Водафон груп", "ТелияСонера", "Франс телеком" и норвежката "Теленор".

Първият български GSM оператор е създаден в началото на 90-те години под името "Цитрон GSM". В следващите години има смяна на собствеността на компанията, а името й е променено на "Мобилтел". През септември 1997 собственици на дружеството стават Eastern Market Telecom Fund и "БулСим" ЕООД с равни дялове от по 50 на сто. Следващата смяна на собствеността е през 2001 г., когато дружеството става еднолично със собственик "Ел Ел телекомюникейшън холдинг Б. В.". През февруари следващата година собственик на мобилния оператор става регистрираното във Виена сдружение на австрийски инвеститори "Мобилтел холдинг".

В момента според данни от "Мобилтел" компанията има над два милиона абонати. Ако това се съпостави с данните от другите два мобилни оператора - "Глобул" и "Мобиком", се получава, че делът на фирмата е малко над 65 на сто дял в мобилните комуникации в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА