Last news in Fakti

9 Май, 2023 18:03 38 002 34

Важни промени, касаещи собствениците на жилища

  • етажна собственост-
  • промени-
  • събрания-
  • закон

Ще могат да се провеждат онлайн събрания на входа

Важни промени, касаещи собствениците на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

С приемането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) от правителството се улеснява достъпът до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради.

Промените са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (НПВУ /Плана), имаща отношение и към изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване“.

За да се улеснят инвестициите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост. Това ще улесни и кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Разпореждането с този ресурс ще може да се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, прието от общото събрание.

Променя се и начинът на провеждане на общо събрание на собствениците. В изрично изброени в закона случаи се предвижда възможност общото събрание да се провежда чрез онлайн връзка, не само присъствено. Така се увеличават възможностите за участие на повече собственици, ползватели и обитатели и се създават условия за по-добра комуникация в етажната собственост. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласуване на решение на общото събрание. То ще може да се извърши до 7 дни преди провеждане на заседанието чрез декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на електронна поща, подписана с квалифициран електронен подпис. Отпада нормативно определената възможност за отлагане на общото събрание за следващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото събрание ще се отлага с един час и ще се смята за законно, колкото и идеалните части от общите части на етажната собственост са представени.

С промените се вменява задължение всеки собственик или ползвател в срок до петнадесет дни от придобиване правото на собственост или ползване на самостоятелен обект в сградата в режим на етажна собственост, както и при отдаване на самостоятелния обект под наем или встъпване в друго правоотношение, допускащо пребиваване на лица различни от собственика в самостоятелния обект, да подаде декларация за вписване в книгата на етажната собственост на съответните данни. При неизпълнение на това му задължение, съответният се наказва с глоба от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид. Данните в нея ще се съобщават на управителния съвет (управителя) чрез декларация по образец.

В законопроекта се предлага заплащане на възнаграждение без значение дали управител е собственик на самостоятелен обект в сградата или управлението е възложено на търговец, извършващ по занятие управление на етажна собственост. Въвежда се и задължението на етажната собственост да избере контролен съвет или контрольор, като за тях също е предвидено заплащане на възнаграждение. Общото събрание има възможност да гласува тези възнаграждения да не се плащат освен в случаите, когато управлението е възложено с договор на търговец. Запазва се принципът децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разходи за управление и поддръжка. Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Със законопроекта се регламентира професионалното управление на етажната собственост в многофамилните жилищни сгради. По този начин ще се подобри контролът върху компаниите, извършващи тази дейност и ще се гарантира по-голяма отговорност спрямо потребителите. Въвежда се изискването лицата, които управляват и поддържат етажната собственост, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, с изключение на физическите лица - търговци по същия които не могат да бъдат професионални управители. Всички те ще бъдат вписани в специална единна информационна система, която обединява два публични централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните управители на етажна собственост и Регистър на етажната собственост, съдържащ данни за: сдруженията на собствениците на територията на Република България, както и за управителни съвети (управители) на етажна собственост на територията на Република България, регистър към МРРБ и ще получат удостоверяващ документ.

Регистрацията на професионалните управители - търговци е със срок на действие до 5 години и вписаните търговци ще трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях. Предвижда се ако професионален управител-търговец, който извършва управление на етажна собственост е без необходимото по този закон удостоверение за регистрация или продължава да осъществява такава дейност след заличаване на регистрацията, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1500 лв. до 2000 лв.

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват дейността на територията на страната, професионалните домоуправители-търговци ще трябва да отговарят на определени условия. Част от тези условия са следните обстоятелства: да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако не са реабилитирани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност, да нямат публични задължения, с изключение на задълженията по невлезли в сила актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени задължения, както и да имат осигурен административен капацитет от минимум едно лице, наето по трудов договор. За професионалните управители-търговци се въвежда и изискване ежегодно без прекъсване да поддържат застраховка „Професионална отговорност“, която ще покрива вреди, причинени при и по повод упражняване на дейността. Целта на промените е правата на потребителите на услугата да бъдат максимално защитени и да се гарантира високото и качество.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 собствениите

    19 0 Отговор
    А не собствениите?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цензура

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "собствениите":

    Само бързат да отбият номера.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    43 1 Отговор
    Като гледам колко "Мъртви души" са се закачили на ежемесечното плащане......си представям какви пари ще ни дерат...Отново СВОИ ще ръководят нас гои
  • 5 Ком

    92 2 Отговор
    Никакви колективни кредити. Няма да кредитираме банките и колективно. Никой не може да ни задължи. Банките по-далече от средствата за поддържане на етажната собственост. Възрастните собственици, неборавещи с Интернет, автоматично се изключват от взимане на решенията, а премахването на изискуемия се кворум е не само напълно незаконен, но и опасен за взаимоотношенията на собствениците. Този проектозакон от професионалисти ли е писан или.....

    Коментиран от #7, #17, #23

  • 6 пак нещо проформа

    51 2 Отговор
    Защо се захванаха с този закон така набързо ?
    Толкова проблеми се очаква да се решат с този закон, че е несериозно това бързане и липсата на обществено обсъждане.
    Правилникът за етажната собственост трябва да стане задължителен, за да има , все пак, нещо, което да респектира немарливите, наглите и агресивни собственици.
  • 7 Закс

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ком":

    или ... от заинтересовани !
  • 8 Справедлив

    59 1 Отговор
    При сегашната система на управление и липсата на държава, такъв закон не е валиден. Собствениците сами трябва да определят начина си на съжителство.

    Коментиран от #20

  • 9 коко

    34 0 Отговор
    ееееееееееее всичко хубо ама накрая пак глоби -те това е работа - и преди попитах ще попитам и сега в нашия вход нямаме домоуправител ( бог да го прости хубав човек беше ) от около година и половина - дори и да има домова книга няма какда впиша някой понеже никой няма достъп до книгата !- чееееее каде да ги запиша ако някой знае да пише.
  • 10 Гост

    64 0 Отговор
    Да ви пи.... на глупостите. Баба ти Пена и леля ти Веска все с електронен подпис работят. Измислете нещо реално приложимо, нищоправци такива
  • 11 Павел пенев

    78 1 Отговор
    Искате да давате колективни кредити за глупости, а след това отново да бъдат връщани колективно. И така който има средства, ще връща кредита на този който няма. Много интересен закон ни пробутвате. Алчни нищожества. Кога успяхте да го прокарате през НС това умно законче?

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    48 1 Отговор

    До коментар #11 от "Павел пенев":

    При връщането на колективен кредит едни ще кажат "НЯМАМ" и ще оставят другите собственици да го връщат, пък после ще имат да си вземат едни от други. Така банката няма да се занимава с неплатежоспособни длъжници. Проблемът се прехвърля между хората в блока.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антоанета Димитрова

    38 0 Отговор
    Никога не бих участвала в колективен договор за кредит.
    Така могат да крадат жилища
    Освен това, никой не може да задължи собственик да подписва договори с каквито и да били институции, вкл.кредитни и да го превръщат принудително в потребител.
    Задължително е, за Б.парламент да се с,образи с отговора на преюдициалното запитване на общ. Несебър, в контекста
    Абсолютен недоносник, който, ако е гласуван е незаконен, защото нарушава апк, гпк, закона за собствеността и др.

    Коментиран от #15

  • 15 абсолютно

    33 0 Отговор

    До коментар #14 от "Антоанета Димитрова":

    това стегленето на кредит от името на собственик, без да е съгласен и с решение на двама души от блока е незаконно..как е възможно такива противоконституционни и противозаконни анти-закони да се пишат, да не ги е срам да ги предлагат и да ги гласуват!?
  • 16 никой нищо не може да ти иска

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    ако ти си гласувал против каквито и да е кредити и не си имал полза от тях, когато са изтеглени от твое име без твое съгласие

    Коментиран от #26

  • 17 Постулат на Ойсикидамски

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ком":

    Всичко е заради лобито на профи домоуправителите. Хубави парици ще паднат за всички от сърце.
  • 18 АнтиКолониалист

    26 0 Отговор
    Въртят случат и гледат как по-хубаво да гоНахендрят на популацията в колонията
  • 19 Предвидлив

    20 3 Отговор
    В момента в редица страни в Западна Европа е забранено да се отдават краткосрочно и дългосрочно под наем жилища, които са с нисък енергиен клас. Скоро в бъдеще вероятно ще бъде забранено и да се живее в такива имоти. Ето защо се готвят да въведат т.н енергийни паспорти на сгради и имоти. Държавата се опитва да конфискува частна собственост през задния вход и всичко е маскирано като борба срещу фалшивите климатични промени.

    Коментиран от #24

  • 20 Татяна Малева

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Справедлив":

    Как сами ще се оправят без закон, като всеки иска само да консумира, да се вози в Асансьор, да му е светло, чисто и заключено….., но БЕЗ ДА ПЛАЩА.

    Коментиран от #21

  • 21 да, ще ви оправят вас, овце, с лобистки

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Татяна Малева":

    ...банкови закони за задължителни масови кредити с 50% лихви и неизплащаеми за стиропор, с който ще ви надупчат като кошер всички външно носещи стени , та при първото следващо земетресение от 5-та степен да ви погребат преди
  • 22 отказват увеличаване на заплатитена хора

    11 1 Отговор
    дори за да се компенсира ръста на инфлацията, а в същото време гласуват лобистки закони в полза на печелещите от всичко банки ( 2 милиарда им беше печалбата само миналата година в България на бамнките!)...значи държавата орязва бюджета си, но увеличава харчовете на населението си насилствено под заплаха да отнеме жилищата на хора, които плащат хиляди , за да се лекуват, на хора , които са загубили работата си и са безработни или на индивиди с мижави Телкове...кой ще плаща кредите, изтеглени от името на тези хора по блоковете!? Вие имате ли акъл въобще за 5 стотинки
  • 23 няма да стане

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ком":

    Проектозакона ще си остане на ниво проект още дълго време.
  • 24 да така е

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Предвидлив":

    Така е, но в България скоро няма да стане.
  • 25 Матей преображенски

    12 0 Отговор
    Тъ-па-нари смо-тани,пак се нацелихте да скубите пари,а?Кожо-де-ри такива,няма да ви се размине,само да посмеете да правите тия мо-шен-гии дето в завоалиран вид са описани в тоя надявам се закон да не влезе никога в употреба.Защото е извратен и с комерсиална насоченост в полза на някакви професионални търгаши-домоуправители,те се назначават като шефове на фирми--всеки вход на блок става де факто фирма с цял набор бумаги и целта е да впримчат собствениците и да бъдат издоени хубавичко с едни солидни суми ,а които не мотаг да ги платят поради неплатежоспособност,тогава ще им се отнемат апартаментите и ще пият една студена вода.ТОВА ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА,НИКАКВИ ЧАСТНИ ИНИЦИАТИВИ В ЛИЧНАТА СОБСТВЕНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ.Конституцията гарантира неприкосновеност на ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ и това не може да се заобикаля с подзаконови актове и хлъзгави обосновки и извратени наредби.
  • 26 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "никой нищо не може да ти иска":

    Ами ако повечето от съвета на входа са гласували ЗА кредит? Не ме ли вкарват автоматично и мен, като член на дружеството?

    Коментиран от #27

  • 27 Как ще гласуват от твое име бе

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Има хора с по една две ипотеки и още кредити някой си , който нито го знаеш, нито го познаваш да изтегли за сметка на апартамента ти.....Ти как си го представяш това!?!
    В допълнение, толкова са просто тия хора, че кой знае колко нарушения при взимането на такива решения ще допускат, т е. решенията му гат да се обжалват....Най- малко, никога няма да ти дават финансов отчет всеки м се, а при мен в блока от 2011г няма регистриран домоуправител в общината , при мое запитване в общината....и благодарение на това и общи нужди не плащам, казах им, че пари от мен такива нерегистрирани и недавсщи финансови отчети няма да видят....и те спряха и да ми искат....извади си от интернет ЗЪЕС и го прочети добре, и обжалвай всички грешки на тия от входа ти
    ..

    Коментиран от #29

  • 28 КИРО ЖЪРТЪ

    5 0 Отговор
    ТОЯ. ЗАКОН. ДАВА. НЕОГРАНИЧЕНА. ВЛАСТ. НА
    ТАЯ. МАЛКА. МАФИОТСКА. БАНДИЧКА. НАЙ. ВЕЧЕ АКО
    УПРАВИТЕЛЯТ. Е. ОТ. ВХОДА И
    С. НЕГОВИТЕ. 5,6АВЕРАДЖИИ
    ЩЕ. СИ. МАЧКА. ОСТАНАЛИТЕ.
    ЖИВУЩИ. ОСОБЕННО. АКО. СА. И
    ПЕНСИОНЕРИ.НИКАКВА. ОТЧЕТНОСТ. ПЪЛНА. ПОРНОГРАФИЯ.НЕ. СА. ИЗПИПАНИ. НЕЩАТА. ОТ. ДЪЛГИ. ГОДИНИ. КАКТО И. СЕГА .
  • 29 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Как ще гласуват от твое име бе":

    Кредитът за ремонт на входа го тегли дружеството на входа, където решенията се взимат с мнозинство. Ако сте 20 собственика и 15 кажат теглим - теглите. Онези 5, които са против, може и да се опъват, но имат задължения към ремонтите на входа и няма бягане от тях. Законът за етажната собственост задължава всеки да даде своят принос, особено за ремонти, които са по предписание, като на асансьора например. След като сте изтеглили заемът и сте похарчилипарите, ще трябва да го връщате. Не всеки поотделно, а цялото дружество. Заемът няма да е едноличен, а ще е на дружеството. Ако тогава, 5 собственика кажат НЯМАМЕ ПАРИ, то останалите ще върнат всичката дължима сума, за да не погне банката цялото дружество и да не ви прати всички на ЧСИ. И тогава почват междусъседски проблеми с дължащи и изплатили. И тук може пак да се намеси законът за етажната собственост, където изплатилите да погнат дължащите и ще стане много грозно.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 30 Първо трябва да докажат теглячите на

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    ...на дългове къде са парите от общите нужди и включените в тях отделни такси всеки месец от фонд "ремонти" до последната стотинка, за да не станете осъдени за финансови измами с обществени средства.....после трябва да давате всеки месец подробни!!! финансови отчети с фактури (и платени данъци от получателите на средства от блока за приходи и разходи на блока)....същото така трябва да докажете, че дупченето на носещи външни стени, превръщайте ги като восъчните пити на кошер и набиването на стиропор в тия дупки води до каквато и да е промяна в температурата в сградата , камо ли да я повишава и доклад от архитект , че това дупчене на бетона не поврежда и отслабва носещите външни стени и няма риск при земетресения...Щото, ако иска някой да изолира, има плоскости в Бриколаж за вътрешна изолацощия на помещения, които не струва почти нищо на собственика на жилището!!! И още много много има да изпълнявате, престъпници, които се наточихте да крадете милиони от етажните собственици "законно"....хаха държавата на престъпниците- кр""е"""теми....гробарски партийни членове - копия на Тиквите от банкя

    ...хахаха и след това,
  • 31 Ще ви трябват по 300 години живот

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    За да си водите делата...докато банката ще може да ви изхвърли от блока за седмица
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИД"иотите, дето ще теглят кредити

    5 0 Отговор
    ..от името на етажната собственост, трябва да подготвени да погасяват сами цялата вноска по кредита или да изгубят жилищата си...етажите собствености ще се водят като един длъжник пред банката и ЧСИ- Тата ще конфискуват цялата етажна собственост, няма да се разправят да продават апартаментите, които не си дават вноската по кредита
  • 34 Надежда

    0 1 Отговор
    Промените са вече приети на първо четене.