Last news in Fakti

29 Октомври, 2003 00:00 1 320 0

Нови съоръжения за изкуствен сняг ще има в Банско

  • боровец-
  • около-
  • курорти-
  • банско-
  • перелик-
  • туризъм-
  • курорт-
  • пампорово-
  • снежанка-
  • пуснати-
  • години-
  • държавата-
  • бизнеса-
  • курорта-
  • година-
  • изкуствен-
  • лифтове-
  • пистите-
  • мечи чал-
  • изкуствен сняг-
  • млн usd

6 МЛН. USD са общите инвестиции във всички зимни курорти през миналия сезон. От тях около 3.5 млн. USD са вложени в Банско, около 3 млн. лв. в Боровец. В Банско са пуснати нови лифтове. В Боровец са инсталирани три машини за изкуствен сняг на пистите Боровец 2 и 3, които са озвучени и осветени. В Пампорово са вложени около 150 хил. лв. в модернизиране на ски-съоръженията. Дружеството Алеко спорт 99, собственост на АКБ корпорация, ремонтира ски-лифтовете на Витоша.



Господин Рагин, готови ли са зимните ни курорти за новия туристически сезон?
- Тази година се получи благородна конкуренция между летния и зимния туризъм. Независимо че на летните курорти се дължат 70% от туристическите продукти, амбицията на зимните курорти е да не изостават. Всички планински курорти са приватизирани, реновирани и обновени. Най-младият курорт Банско ще бъде най-подготвен тази зима.
, На 1 декември ще бъдат пуснати 28 оръдия за изкуствен сняг. Пуска се нова въжена линия, разширяват се пистите. И Банско от национален курорт се превръща в балкански първенец. Предстои изграждане на балнеоложки центрове в село Баня, Добринище и Разлог. Инвестиционната програма в курорта е за 28 млн. USD. Поначало хотелиерите там се страхуват, че като дойдат големи инвеститори, ще загубят бизнеса си. Сега обаче виждат, че като идват големи компании, те не само не им взимат клиенти, но градят нов имидж и създават възможности за летен туризъм чрез фестивали. Малкият бизнес е като хоросана в строителството. Не можеш да градиш само тухла върху тухла. Над 220 механи през зимата ще посрещат туристите с бански специалитети. Семейните хотели в Банско разполагат с около 2 хил. легла от общо 6 хиляди в курорта.


Очаквате ли, че в Боровец ще продължи започнатата инвестиционна програма на MG Корпорация?
- В Боровец още миналата година бяха пуснати съоръженията за изкуствен сняг, инфраструктурата е добра, пътят София - Боровец е обновен. Мисля, че Боровец ще върне ореола, който имаше, с обновени и иновирани хотели. Освен това има и претенции да прави ски-първенства. Има и минерални извори около Боровец - Горна баня, Сапарева баня. Според мен бизнесмени ще инвестират в балнеологията и курортът ще стане уникално съчетание на зимен и балнеоложки туризъм. В момента курортът разполага с около 10 хил. легла.
В Пампорово цялата база е приватизирана. Там климатът е по-мек и пистите са подходящи за аматьори. Родопчани предлагат много високо качество на обслужване. На 10 км от този курорт е Чепеларе. Това е най-новият курорт с над 36 хотела, които обслужват пистата до Мечи чал и дават най-атрактивните цени в цялата страна. Ски-пакет и нощувките в Чепеларе ще бъдат хит за българите заради цените. Идеята е Мечи чал да се свърже в перспектива с лифтове до Снежанка. Така чепеларските гости ще карат ски на Снежанка, а тези на Пампорово ще отиват на Мечи чал.


На какъв етап са проектите за нови ски-курорти?
- Предстои изграждането на ски-център Перелик. Ще се използва легловата база на Смолян, туристите ще се извозват с лифтове до пистата. На Перелик има пет месеца сняг. Ако Смолян успее да направи още един кабинков лифт до Пампорово, а друг до Перелик, този град ще има перспективи. Очаква се и откриване на пътя за Беломорието. В дългосрочен план се предвижда Перелик да се свърже с връх Снежанка и Мечи чал с въжени линии, което ще е уникално. Сапарева баня може да бъде като Перелик. За курорта Сютка край Велинград се чака разрешение. В града има 100 минерални извора, но на тези проекти не се дава зелена светлина от МОСВ. Пет години се борихме за Банско. Сега РИОСВ в Пазарджик спря проекта за Сютка. Функция на държавата е да помага, да оправи пътищата, да даде летищата на концесия. Всеки година реализираме 10-15% ръст в туризма, но летищата не могат да поемат този поток и може да си направим антиреклама.


Ще има ли поскъпване на услугите, след като хотелите и ресторантите са длъжни да правят застраховка гражданска отговорност?
- Проблемът е, че никой не ни попита за това решение. То е кабинетно. С него се връщаме назад, защото през последните две години имахме добър диалог с Министерството на икономиката, МФ, бюджетната и икономическата комисия в парламента. Те невинаги се съгласяваха с позицията на бизнеса, но поне ни информираха. За първи път през последните две години се взе решение, без да се съгласува с бизнеса.
Някои се загрижиха много за нас, без да видят какво може да понесе пазарът. Сега също се правят доброволни застраховки. Те са 20-30 ст. на стол или на легло. Такива застраховки има в ЕС, но не са задължителни.


Одобрявате ли промяната в закона, според която хотелите и ресторантите ще се категоризират от новата агенция по туризъм?
- Искахме това да се извършва от бранша. Но е ясно, че държавата всичко дава, но власт не дава. Явно държавата иска да продължи да участва в управлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА