Last news in Fakti

10 Ноември, 2003 00:00 1 163 0

Предстои края на приватизацията на "Златни пясъци"

  • пясъци-
  • акции-
  • златни-
  • компенсаторни-
  • търга-
  • година-
  • дружество-
  • книжа-
  • предлагане-
  • цената-
  • резултати-
  • инструменти-
  • достатъчно-
  • компенсаторки-
  • интерес-
  • златни пясъци-
  • компенсаторни инструменти-
  • финансови резултати които-
  • златни пясъци бяха-
  • компенсаторни и
А ПЪТ е да приключи поредната успешна борсова приватизация на държавен дял от публично дружество. В рамките на близо месец обект на търгово предлагане срещу компенсаторни инструменти бяха 11.24% от капитала на Златни пясъци. Преди него от началото на годината на приватизационен сегмент срещу компенсаторни инструменти бяха изтъргувани 5.65% от ценните книжа на Алкомет-Шумен, 12.83% от Булгартабак, 20% от ДЗИ и 49% от Проучване и добив на нефт и газ. Утвърдената система за раздържавяване чрез борсов търг за пореден път даде отлични резултати, а достатъчно атрактивната стартова цена от 12 компенсаторки внесе искрица интерес сред иначе апатичната и изпаднала в зимна летаргия борсова търговия.

Приватизацията на Златни пясъци е с богата предистория, включваща два предходни неуспешни опита за продажба. Първият провал се дължеше на прекомерно високата начална цена от 38 лв. в компенсаторни инструменти и съответно липсата на инвеститорски интерес към непосилно скъпите акции. Вторият неуспешен търг се свързва с отнетия лиценз от Комисията за финансов надзор на Нефтохим инвест финанс / посредник по продажбата на пакета/ заради спекулативни сделки с акции на Аптечно-Варна и ЛУКойл-Нефтохим. След близо година забавяне инвестиционната общност трябваше да прояви още няколко седмици търпение, докато новият посредник по приватизацията оправи документацията и емисията бъде регистрирана за продажба на приватизационен сегмент.

За отбелязване е и интересната схема на провеждане на търга, при която акциите на Златни пясъци бяха предложени на три части с времеви интервал от пет борсови сесии между всеки от етапите. Подобна система с поетапно предлагане, макар и с по-кратък времеви диапазон, беше приложена и през лятото при продажбата на държавния дял от Булгартабак. Безспорно такъв метод на провеждане на търга е насочен към дребните инвеститори и цели увеличаване на свободно търгуемите акции по позицията. Чрез етапната приватизация се дава достатъчно време на обикновения инвеститор за оценка на ситуацията и вземане на трезво решение, както и се ограничава възможността всички предлагани акции да бъдат изкупени от един-единствен купувач.

Търгът стартира с предлагане на първия пакет от 250 000 акции, но още при първото обявяване на резултатите стана ясно, че инвеститорският интерес ще е значителен. Очакванията за евтини покупки през компенсаторки бяха бързо туширани от средната цена за първия аукцион от 25.88 лв. в КИ за една акция и подадени оферти, шесткратно надвишаващи предлаганото количество. Подобна беше ситуацията и през останалите етапи, когато цената, измерена чрез реституционни книжа, не слезе под 22.50. Пролича, че привидно ниската стартова цена не е критерий за лошото качество на предложеното дружество, а напротив, по-скоро рекламен трик и допълнителен стимул към пазара за една по-реалистична оценка. Поетапното предлагане, примесено с ниската минимална тръжна цена, потвърди теорията за макроикономическото равновесие, а именно: когато търсенето многократно надвишава предлагането, това се отразява на цената в положителна насока.

Интересът към аукциона на Златни пясъци беше от части продиктуван и от затишието, царящо на приватизационния фронт. Перспективата, че вероятно това ще е последното по-известно дружество за тази година, никак не се нравеше на по-голяма част от дребните инвеститорите и това доведе до участие едва ли не само заради спорта. Символичните финансови резултати, които дружеството отчете за пореден сезон, не можаха да стопират интереса към търга. Намаляването на печалбата за деветмесечието на тази година до 3.99 млн. лв. спрямо 5.35 млн. за същия период на миналата година при статистически данни за увеличаващ се брой чужди туристи в страната би трябвало да звучи достатъчно стряскащо за повечето борсови участници. Наистина малко странно е как дружество, притежаващо шест хотела в световноизвестен курорт от Българското Черноморие, успява да постигне толкова посредствени финансови резултати, които вероятно би надвишило само при отдаването на хотелите под аренда.

Поредният успешен борсов търг не се оказа дотам успешен обаче за първичните притежатели на компенсаторни книжа. За аукциона на Златни пясъци бяха използвани над 18 млн. бонове и записи, но това не доведе до съществени изменения в цената на реституционните книжа. Търговията при тях се запази в диапазона 22.50-23.50% за един лев номинал, а занулените при търга компенсаторки бяха просто капка в морето от компенсаторни ресурси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА