Last news in Fakti

21 Ноември, 2003 00:00 647 0

АП спря приватизацията на "Балканкар"

  • балканкар-
  • дружества-
  • държавните-
  • процедура
След четиримесечни преговори Агенцията за приватизация (АП) в четвъртък обяви, че прекратява процедура за приватизация на "Балканкар холдинг" и държавните акции в дъщерните му дружества. Единствен кандидат в обърканата процедура беше "Балкарс консорциум", който обединява "Индустриален капитал холдинг" и някои от неговите фирми. Още през юли, когато се подаваха окончателните оферти, беше ясно, че сделка за "Балканкар" е много трудно постижима. Холдингът се намира в процедура по несъстоятелност и бъдещият собственик трябва да се съобразява със синдика Бояна Караиванова, която представлява интересите на кредитори с вземания за 140 млн. лева. Ясно беше, че "Балкарс" просто не можеше да влезе в управлението на "Балканкар". Идеята на кандидатите по-скоро беше да получат държавните акции в 14-те дъщерни компании от структурата на холдинга. Според АП обаче предложената цена е била ниска.

"По-добрият вариант беше процедурата да се прекрати", твърдят запознати. Иначе "Балкарс" щеше да придобие по около 35% в 7 дружества и по 60% в други седем и по този начин да има блокираща квота при вземането на решения или пък в обратния случай гласовете да не му стигат за осъществяване на контрол. Подобно на ИПК "Родина" смяната на директори на някои от тези дружества по устав става с мнозинство от две трети.

Сега най-вероятно държавните дялове в заводите на "Балканкар" ще се пуснат на фондовата борса. Още не е ясно дали компаниите ще станат публични и дали книжата ще се предлагат срещу бонове, компенсаторки или пари в брой. Книжата на холдинга в предприятията (също 7 мажоритарни и 7 миноритарни дяла) ще се продават от Бояна Караиванова. Първият търг за дружеството в Мездра вече премина, но никой не пожела да участва при начална цена от 1.75 млн. лева. Следващите процедури ще са вероятно през януари, уточни синдикът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА