Last news in Fakti

24 Ноември, 2003 00:00 537 0

Атентатите са по пътя на нефта към Европа

  • турция-
  • нефтопроводите-
  • проблем-
  • българия-
  • минат-
  • откъде-
  • ударени-
  • организации-
  • атентатите
Когато се анализират атентатите в Турция, могат да се направят три основни извода:
- ударени са английски интереси;
- ударени са турски интереси;
- ударени са две синагоги - символ на битката на повечето терористични ислямистки организации с Израел.

Но в Турция се съсредоточиха и конфликтите на Каспийско-Черноморския регион. В момента върви невероятна битка откъде да минат нефтопроводите от Каспийско море към Европа. Ако от другата страна на Черно море сблъсъкът е все още много жесток, то на българска територия е ясно откъде те ще минат. Т.е. атентатите в Турция поставят един въпрос - какво става с нефтопровода Баку-Джейхан (турско пристанище на Средиземно море - б. р.). Въпросът ще се задава, защото Турция се превръща в зона на нестабилност. Вече никнат кюрдски правозащитни организации и екологически сдружения, както и разни организации в Европа, които започват да говорят срещу този нефтопровод. Разбира се, всичко това си има своята дълбока политическа основа.

Следователно, ако от Турция надолу има проблем и битката е кой нефтопровод накъде ще тръгне, то на българска територия този проблем не съществува.

Значи в България е много малко вероятно да има каквито и да са прояви на ислямски тероризъм или взривяване на нещо. За какво да се взривява? Откъде ще минат нефтопроводите от тази страна на Черно море е проблем между България и Румъния. Или ще е от Констанца нагоре към Ормуш - хърватското пристанище, или ще върви Бургас - Вльора, Албания.

Затова не би трябвало да се бавим и да дискутираме за американските военни бази у нас. Те са там, където предстои да бъдат построени нефтопроводите. Дойдат ли американски бази в България, това значи, че ще има нефтопроводи, а това пък ще донесе за нас далеч по-големи икономически изгоди.

Не са случайни и събитията в Грузия, защото тя също стои на пътя на нефта. Става дума дали да е Баку - Джейхан или Баку - Супса (Грузия - б.р.).

Затова не ми се иска да твърдя, че атентатите са свързани с някакви свръхидеални цели на ислямския тероризъм. Напротив, всичко е прекалено прагматично и влиза в областта на геополитиката и геостратегията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА