Last news in Fakti

21 Юли, 2023 19:37 4 870 7

Интересът към тези имоти е слаб, но строителството им продължава

  • офиси-
  • пловдив

Няколко офис сгради вече години не могат да намерят нов собственик

Интересът към тези имоти е слаб, но строителството им продължава - 1
Снимка: М. Богданова ©

Над 16% са свободните офис площи в София към края на първото тримесечие на 2023 година. Данните са показателни за пазара на офис площи в цялата страната, тъй като в столицата бизнес развитието е най-интензивно. Макар за Пловдив да няма точни данни за пазара на офис площи, офертите са многобройни, а пустеещите площи дори само на пръв поглед също, уточнява Trafficnews. Логично, през последните няколко години няма и никакви нови големи проекти за офис сгради, единствените нови площи са в смесени сгради, макар че и там инвеститорите се насочиха към увеличаване на обема на жилищните части.

Ковид пандемията подпомогна процес, започнал и по-рано у нас. На първо място вкара като норма хоум офиса и дистанционната работа. Все повече фирми, чиито служители работят предимно на компютър, позволяват работа от дома и дори я внедряват като част от работната схема.

От друга страна по време на пандемията бяха замразени и доста строителни проекти. Няколко големи офис сгради в града се продават от поне 2-3 години без никакъв резултат. Те обаче са и стари и морално остарели. От друга страна към премиум и клас А площи има далеч по-голям интерес, а в новите сгради наематели се намират. Такива са основно аутсорсинг и IT фирми.

Пазарът на офиси в София също се движи на две скорости, като проектите в първокласния сегмент се представят значително по-добре от останалия пазар. Новите площи в столицата достигат почти 42 000 кв.м през първото тримесечие на 2023 г., надхвърляйки средната квадратура за този период през последните 5 години. Това показва желанието на инвеститорите да наваксат в сегмента, който беше в застой през последните няколко години.

Дори с хибридния работен модел някои компании увеличават площите си и това увеличава експанзията и предварителните заявки и общото търсене на бизнес площи. Въпреки тази положителна тенденция, подновяването на договорите и сменянето на локацията на вече съществуващи офиси все още формират преобладаващата част от наемането на подобни площи, което води до умерено нетно усвояване – 10 848 кв.м. през първото тримесечие.

Нарастващото търсене на "коуъркинг" /споделено/ пространство е друга забележителна пазарна тенденция. За да отговорят на предпочитанията на наемателите, все по-голям брой офис сгради включват гъвкави офис решения. В началото на 2023 г. предлагането на коуъркинг и обслужвани офис площи в София надхвърля 61 000 кв.м, като още 11 500 кв.м. са в процес на разработка.

Обслужван офис е офис сграда, която предоставя напълно обзаведени работни пространства, услуги за управление на сградата и допълнителни съоръжения, като принтери, общи стаи за почивка, заседателна зала и интернет връзка.

За разлика от коуъркинг сегмента, секторът на дългосрочното отдаване на офис площи се стеснява, поради анемичния старт на нови проекти. Процентът на незаетите площи в офис сгради клас А и Б в София се движи около 16% и се очаква да остане стабилен в обозримо бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На есен

    15 3 Отговор
    95% от новите продажби са скредит.Умните хора с пари надушиха на къде отиват нещата.Сега банките бълбучат последните и най глупави камикадзета.
  • 2 Няма по тъпо нещо

    13 1 Отговор
    От това в офис площи да инвестираш. На второ място е в търговски площи.
  • 3 Чичо Скрудж

    17 1 Отговор
    Пране на пари му си казва на това
  • 4 Аз Кочо

    16 2 Отговор
    Прочетете за офис сградите в САЩ, продават се на 60 до 75 процента надолу от покупната им цена. Някой не могат да се продадат. Това се случва и тук. Просто малко се пише и говори.

    Коментиран от #5

  • 5 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Добре,че има такива експерти като тебе да не работя и да ме разтоварват ха ха ха

    Коментиран от #7

  • 6 Вуй

    4 1 Отговор
    Щех да нАпиша още нещо ама тетка ме вика на кукурузо
  • 7 Аз Кочо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вуй":

    Пише се ТЕБ, не тебе.
    Гледнам напоследък започна да пишеш по-кратки изречения, за да не допускаш правописни грешки ли?
    Но ти и една дума да напишеш пак ще е с грешка
    Абе, що не стана филолог, барем да научиш правописа?!