30 Декември, 2003 00:00 3 496 0

Трима световно известни архитекти се включиха във възстановяването на Световния търговски център

  • които-
  • проекта-
  • сградата-
  • фостер-
  • архитекти-
  • либексинд-
  • токио
През декември още трима световно известни архитекта се присъединиха към останалите си колеги, които ще участват във възстановяването на Световния търговски център (СТЦ) в Ню Йорк. Даниел Либексинд и Дейвид Чайлдс ще работят заедно с лорд Норман Фостър от Лондон, Жан Нувел от Париж и Фумихико Маки от Токио върху първата и най-висока сграда от СТЦ - Кулата на свободата.

Строителната фирма "Лари Силвърстейн, избрала специалистите, които да проектират сградите, смята че това са най-добрите архитекти в света. Основният въпрос е как сградите, които ще бъдат проектирани от различни архитекти с различни виждания ще образуват едно цяло.

Британецът Норман Фостер предложи по време на първия кръг от конкурса през 2002 г. собствен проект за двете кули-близнаци. Тогава неговият проект беше най-добре приет от американската общност. Въпреки това журито отхвърли проекта и прие този на Либексинд. Сегашното предложение на Фостер е коренно различно от проекта предложен преди година. Едни от най-известните проекти на Фостер е реконструкцията на берлинския Райхстаг - 1999 г., Британския музей - 2000 г. и новият мост на Хилядолетието в Лондон - 2002 г.

Името на Жан Нувел се свързва с реконструкцията на сградата на Института за арабски свят в Париж, операта в Лион, главната квартира на Cartier във Франция, универсалният магазин Lafayette в Берлин. През последните години френският архитект е построил две офис-сгради в Токио и Кьолн и в момента строят още три в Германия, Испания и Саудитска арабия.

Главната квартира на японската радиостанция Asahi и сградата на Rolex Toyocho в Токио са дело на японския архитект Маки. В САЩ той е проектирал сградата на Yerba Buena в Сан Франциско.

С цел запазване на основните архитектурни решения на кулите-близнаци държавната фирма, отговаряща за строителството на новия СТЦ е изработила редица правила, с които чуждите архитекти трябва да се съобразяват. Целта е главните елементи на проекта на Либексинд да останат непроменени.

Редица културни институции вече са заявили желание да наемат помещения, в която и да е сграда в СТЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА