Last news in Fakti

6 Ноември, 2013 19:09 2 454 0

Ходещите градове

  • проект-
  • дизайн-
  • град

Климатичните условия се променят, бързото развитие на високите технологии води до по-честа миграция на населението. Какво може да се направи, за да не сменят хората дома си в подобни ситуации? Отговорът се опитва да даде испански архитект, който е изработил проект за ... ходещи градове.

Когато в дадено населено място икономическите ресурси се изчерпат, хората го напускат, както стана с Детройт. Идеята на Мануел Доминкес е хората от даден град да не се разпръскват по други населени места, а да се местят всички. Така те ще запазят не само домовете си, но и социалната си среда.

Very Large Structure е град, който се движи по сушата на принципа на танка. Испанският архитект се е вдъхновил от други подобни проекти, като например The Walking City на неговия британски колега Рон Херън, който още в далечната 1964 г. изработва подобен проект.

Реализирането на идеята на Доминкес може да спомогне за спад на безработицата, тъй като строителството на подобни градове ще изисква значителен човешки ресурс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА