Last news in Fakti

23 Януари, 2004 00:00 585 0

600 000 лева ще струва изграждането на път до Перперикон

  • перперикон-
  • цитаделата-
  • които-
  • сгради-
  • дворец-
  • година-
  • светилище-
  • величествения дворец светилище
Богатствата, които всяка година Перперикон разкрива, привличат все повече туристи. Това налага незабавното изграждане на път от главното шосе до мястото, откъдето трябва да се върви пеша. Неговата стойност се изчислява на 600 000 лв., според проф. Николай Овчаров, научен ръководител на археологическите проучвания в местността. Съществува проект, който предвижда в края на пътя да има паркинг и триетажна постройка с музейна експозиция. Оттам ще тръгват три алеи към вътрешността на Перперикон. Необходими са и 10 000 лв. за изграждането на дървени платформи, по които посетителите да могат да разглеждат отблизо археологическите находки.

, ХрамътПрез 2003 г. бяха разкрити нови елементи от Величествения дворец-светилище, новият дворец и Цитаделата на средновековния Перперикон. При Величествения дворец-светилище вече са напълно изяснени плана и формата на централната зала. Тя е под формата на кръг с диаметър 30 м и до нея се е стигало по грубо изсечени стъпала. По околните стени на помещението не се откриват дупки, което свидетелствува, че то не е било покрито с покрив. Така разкритото съоръжение напълно съответства на направените от античните автори /най-вече от римските историци Светоний и Макробий/ описания на прочутото прорицалище на Дионис в Родопите. Именно Перперикон представлява дълго търсеният храм на този бог.

Историческите извори сочат, че през цялата антична епоха светилището се разширява като се създават нови сгради и цели комплекси, издялани в скалите. Появява се и дворецът с неговите десетки помещения и идеално оформени, за времето си, стени. Новоизградената, ограждаща двореца-светилище крепостна стена изолира залата с олтара от останалите сгради.

picture:1,20040123_101.jpg, ОлтарътПрез изминалата година продължиха проучванията и на Акропола на Перперикон, които предстои да се разширяват. Наличието на централен градски площад предполага, че той е ограден от представителни сгради и архитектурни ансамбли. Именно проучването на такъв комплекс започна през лятото на 2003 г.. Той се намира на запад от предполагаемия главен площад в Акропола. Покрай крепостната стена направо в скалите е издялана широка улица. От нея се влиза през широка двукрила врата и посетителят се озовава в зала-антре. При разкопките направени през 2003 г. са разкрити 6-7 помещения. С това обаче структурата на комплекса не се изчерпва и довършването му предстои през тази година. Новоткрият ансамбъл, получил наименованието "новия дворец", е атракция за хилядите туристи, посещаващи Перперикон.

Археологически разкрития бяха направени и около цитаделата на средновековния Перперикон. Беше разкрита вътрешната крепост от епохата на Средновековието, която е служила за последна защита при евентуално превземане на основната твърдина. Крепостният зид, който е с покоса север-юг, прегражда най-високата част от скалния връх, където се намира и огромният издялан в канарите резервоар за вода. По протежение на стената са разположени няколко кули, които подсилват отбраната й. Силно е укрепена портата на цитаделата, заобиколена от две правоъгълни кули.

picture:02.jpg, Крепостният зидСпоред археолози вътрешната крепост е изградена 5-6 в., когато е било необходимо Перперикон да бъде защитаван от многобройните варварски нашествия. Цитаделата е била преправяна няколко пъти, за последно през 13-14 в. Тогава портата е била намалена с цел по-добра защита.Античното богатство на Перперикон трябва да бъде видяно, но в същото време и запазено. Един от начините за събиране на средства е входна такса. Дори и по един лев да се събира това ще бъде от огромна полза са съхраняването на една от най-големите археологически забележителности не само на Балканите, но и в целия свят.

Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА