Last news in Fakti

26 Януари, 2004 00:00 562 0

Плажовете и ски пистите ще подлежат на категоризация

  • плажовете-
  • пистите-
  • категоризиране-
  • туристически-
  • които-
  • ски пистите
, Всички плажове и ски писти в страната ще подлежат на задължителна категоризация от януари 2005 г. Това е записано в поправките на Закона за туризма, които бяха одобрени на второ четене от икономическата комисия в парламента. Плажовете ще се определят в категории А, В и С, докато ски пистите ще бъдат зелена, синя и червена. Те ще се дават в съответствие с минималните задължителни изисквания за обезопасеност, информационна обезпеченост, спазване на санитарно-хигиенните норми и предлагани туристически услуги. Категориите ще бъдат безсрочни.

Организирането, функционирането, поддържането, контролът и самото категоризиране ще се уреждат в наредби, приети от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката съвместно с останалите членове от правителството, които имат отношение към обектите. Когато към датата на влизане в сила на наредбата за плажовете има подписани договори за концесия, директно морските ивици ще получават категория С по право, без да е необходимо подаване на заявление, пише в законопроекта.

Предложението за определяне на категории на плажовете се посреща добре от някои концесионери на морските ивици. Отдавна искаме да се смени методиката за изчисляване на концесионните такси, заявиха представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове в България. Според тях с всяка година таксите се увеличават драстично, тъй като са неправилно обвързани с минималната работна ръка. Разходите и изискванията, свързани с доброто поддържане на плажовете, постоянно нарастват, а приходите и печалбите ни намаляват и няма да издържим дълго на тази ситуация, обясниха концесионери. От асоциацията настояват концесионните такси да се плащат според категорията на плажа и да са обвързани с инфлацията.

picture:1,20040126_201.jpg, Изпълнителният директор на "Балкантурист" Недялка Сандалска каза, че трябва да се прави разлика между категоризиране и концесиониране, тъй като двете неща не са ясно разграничени в закона. Дружеството е собственост на "MG корпорация", което притежава пистите и ски съоръженията в Боровец, летния курорт "Сейнт Елиас" и редица други хотели по морето. В момента за концесиите също се дава план за това какво ще се прави на плажа и как ще се развива и подобрява обслужването, каза Сандалска. Тя смята, че категоризирането на плажовете и ски пистите може да създаде ред в сектора, но това ще зависи от критериите, които ще залегнат в бъдещите наредби.

Процедурите за категоризиране на плажовете и ски пистите ще се откриват след подаване на заявление от лицето, което ще предоставя туристически услуги на тях. Те ще се провеждат от специална комисия по категоризиране на туристически обекти към Агенцията по туризъм, която се предвижда да бъде създадена.

В комисията ще участват с равен брой гласове представители на министерствата на икономиката, регионалното развитие и благоустройството, земеделието и горите, околната среда и водите, на младежта и спорта и Агенцията по туризъм, от една страна, и такива от национално представените туристически сдружения и други юридически лица с нестопанска цел, имащи отношение към развитието на плажовете и ски пистите. Категория ще се прекратява по искане на лицето, което е собственик или концесионер на туристическия обект, при обявяване в ликвидация или несъстоятелност и при системни нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА