Last news in Fakti

26 Януари, 2004 00:00 479 0

ВиК дружествата няма да бъдат приватизирани

  • дружества-
  • предлага-
  • средства-
  • държавна-
  • бъдат-
  • услугите-
  • управление-
  • регионалното-
  • развитие-
  • министерството-
  • инфраструктурата-
  • приемането
Собствеността върху инфраструктурата на ВиК дружествата ще остане публична държавна или публична общинска собственост, като бъде извадена от капитала на търговските дружества. Това предвижда стратегия за развитие на ВиК сектора до 2015 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Документът в момента се съгласува със заинтересуваните ведомства и ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет. За приемането на подобна стратегия се говори повече от пет години, но до реални действия за приемането й не са предприети.

Стратегията предлага да бъдат използвани договори за обслужване, договори за управление и за концесия, както и да бъдат създавани смесени дружества. В момента собствеността на инфраструктурата е на търговските ВиК дружества. Тринадесет от тях са стопроцентова държавна собственост, 16 са общинска и държавна и 20 дружества са изцяло общински.

В документа се предлага да се приемат промени в закона за водите, отделен закон за ВиК услугите и да се създаде воден регулатор. За инвеститорите и за самите дружества е особено важна ясната правна рамка за предоставянето на услугите. Намеренията на регионалното министерство са при наличието на инвеститорски интерес да стартира преструктуриране и промяна на формата на управление. Юристи предлагат сегашните ВиК дружества да станат оператори на услугата. При приемането на един или друг модел за преструктуриране трябва да се отчита фактът, че малките дружества срещат по-големи технически и финансови трудности при достигане на необходимото качество на услугите.

Във всички страни потребителите заплащат разходите за тези услуги, но не навсякъде в пълния размер. Затова министерството предлага помощи за социално слабите както при заплащане на сметките за ток и парно.

За подмяната на ВиК мрежата в страната до 2015 г. са необходими 3.3 млрд. лв. Още 500 млн. лв. ще трябват за изграждането и довършването на хидровъзлите "Черни Осъм", "Ракочевица", "Кюстендил", "Бяла", "Пловдивци", "Нейковци", "Индже войвода", "Луда Яна" и "Тича". Тези средства не могат да бъдат осигурени от бюджета. До 2002 г. ВиК секторът се финансираше със субсидии от държавния бюджет и заеми с държавна гаранция. По водния заем от Световната банка в рехабилитацията бяха вложени 36 млн. долара, които са недостатъчни.

Осигуряването на средства на ВиК чрез субсидии дава възможност за рехабилитация на по-малко от 1% годишно от дължината на водопроводната мрежа. Тези инвестиции са незадоволителни и води до влошаване състоянието на инфраструктурата, пише в документа.

В стратегията се предлага осигуряването на средства да стане чрез създаване на инвестиционен фонд или предприятие за инфраструктурни проекти във ВиК, в които ще се набират средства като определен процент от цената на водата. Те ще се изразходват за реконструкцията и изграждането на нови водоснабдителни обекти. Предварителните разчети показват, че при включване средно на 0.10 лв. в цената на услугата във фонда ще се набират около 50-70 млн. лв. годишно. Подобни фондове са създадени във Франция и Холандия. Предвижда се и създаването на изпълнителна агенция за управление на публичните инвестиции към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която ще разпределя и управлява средствата и ще подготвя проекти за финансиране от европейските фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА