Last news in Fakti

26 Януари, 2004 00:00 511 0

Конфискацията като форма на популизъм

  • петканов-
  • закон-
  • закони-
  • стигне-
  • други-
  • преди-
  • незаконно-
  • проектът-
  • други закони
Министър Георги Петканов отдавна готви закон за конфискацията на незаконно придобито имущество, но все не смееше да го внесе. Още преди една година, когато проектът беше в суров вид, той реши да сондира обществените нагласи и да разбере искат ли хората краденото да бъде отнето в полза на държавата. Разбира се, че искат, при така поставен въпрос. Само че проблемът е как точно да стане и как да се докаже кое е незаконно. Още повече, че си има други закони, по които престъпниците могат да бъдат съдени. И тъй като проектът "Петканов" срещна съпротива дори в средите на НДСВ, министърът тактически замълча.

Преди Коледа обаче той получи кураж от президента и заяви, че е време да внесе закона. До два дни проектът щял да бъде в Министерския съвет и до 14 февруари трябвало да бъде одобрен, за да влезе в Народното събрание. Идеята на Петканов по принцип е добра, но невъзможна за реализация. И вероятно той е наясно с това. Защото мерките, предвидени в този закон, ще повлекат изменения в други закони, накрая ще се стигне до там тестовете да се бият и да не могат да се приложат. Както стана преди време с Наказателния кодекс, където имаше толкова много изменения и допълнения, че те взаимно се изключваха. В ситуация, при която сихронизираме законодателството си с европейското, всяка крута мярка, заложена в закон, може вместо да изпише вежди, да избоде очи. Петканов сам признава, че законът "не е безпроблемен". Ами не е - нали един бандит първо трябва да бъде осъден, за да конфискуваш имотите му. Да не говорим за придобивките, записани на името на сестра му, тъща му или първата му братовчедка. И как ще докаже министър Петканов, че еди кой си живеел на семейни начала с любовницата си, че да конфискува и нейните имоти. Със сведения от домоуправителите ли, каквито мисли да въведе за радост на старите ОФ-функционери? Тях може някак да ги активизира на "граждански начала", но какво ще прави с адресната регистрация? Министърът сам призна, че не знае и щял да пита специалистите.

Така е и с другите мерки в стратегията, част от които е проектозаконът за конфискацията на незаконно придобитото имущество. Във въпросната стратегия са залегнали например промени в Данъчно-процесуалния кодекс, за да може данъчната тайна да бъде разкривана по искане на МВР. За нужди на разследването стратегията предвижда да се разреши оглед изземване на компютри, информационни носители и данни. Обаче според юристи ще се стигне до нарушаване на ред тайни, прогласени за неприкосновена информация в други закони. Това се отнася само за информационните носители, а какво ще стане като се посегне на недвижима частна собственост? Ами нея конституцията я пази.

Разбира се, че професорът по наказателно право чудесно знае това. Но знае и друго - че социалното чувство за справедливост обзема народа само тогава, когато е на ръба на оцеляването. А този, който предложи драконовски мерки, ще бъде герой. Е, че няма да се стигне до закон, е друг въпрос. Виновни за това винаги ще бъдат намерени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА