2 Февруари, 2004 00:00 648 0

Новини

  • бъдат-
  • закони-
  • петров-
  • общини-
  • година-
  • имоти-
  • трябва-
  • заяви-
  • туристически-
  • електроенергия-
  • василев-
  • посочи-
  • комплекси-
  • железчев-
  • владимир-
  • отнети-
  • които-
  • произнася-
  • приети-
  • закони приети-
  • владимир петров-
  • плащат консумираната електроенергия-
  • инж стефан за
Актът, с който е реституиран дворецът "Врана", страда от сериозни недостатъци, които го правят нищожен, заяви Атанас Железчев
Административният акт, с който е реституиран дворецът "Врана", страда от сериозни недостатъци, които го правят нищожен. Това заяви адвокатът Атанас Железчев. Той припомни тезата си, че нотариалният акт за собственост не е подписан от нотариус и не легитимира министър-председателя Симеон Сакскобургготски и неговите роднини като собственици на този имот. Трябва да се търсят други доказателства за правото на собственост, ако има такива, каза още Железчев.

Отменянето на закона за отнетите царски имоти не означава, че те могат да бъдат върнати, според проф. Владимир Петров

Фактът, че Конституционния съд е отменил като противоконституционен закона, с който са отнети имотите на премиера Симеон Сакскобургготски не означава, че тези имоти по силата на самото решение на Конституционния съд могат да бъдат върнати. Мнението е на проф. Владимир Петров, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. Той обясни, че в периода около 1994-95 година Конституционният съд няколко пъти мени практиката си като в едно решение приема, че не може да се произнася по закони, приети при действието на друга конституция. Тоест, че той може да се произнася само по закони, приети след Конституцията от 1991 година, когато бе създаден самият съд. В други решения съдът изменя своето становище, като приема, че може да се произнася и по закони, приети при действието на друга конституция.
Когато се поставя въпроса дали са били противоконституционни законите, с които са отнети имотите на царското семейство трябва да се отговори, че те са отнети по закони и при Конституцията, която е позволявала това, предвиждала е това, посочи проф. Петров. Тоест отнемането на царските имоти е било извършено съвършено перфектно съгласно тогавашното законодателство.
Сега с обратна дата Конституционният съд обявява тези закони за противоконституционни. Това според Владимир Петров е дълбоко неправилно.
От гражданска гледна точка това, което не е изследвано и се подминава, а е важно, е дали всъщност е имало владение на тези имоти, кой е упражнявал това владение, обясни професорът.
Предпазни парапети ще бъдат изградени на бул. "Цариградско шосе"
Предпазни парапети ще бъдат изградени в разделната линия на бул. "Цариградско шосе" при Плиска и Окръжна болница, заради честите катастрофи в тези райони. Пак поради тази причина спирките на Окръжна болница и Ропотамо са обезопасени с колчета. Предстои това да бъде направено в района на Орлов мост, обещаха от Столична община. За около месец и половина са поставени три нови светофара. Те ще регулират движението по "Бистришко шосе" и булевардите "Христофор Колумб" и "Ал .Малинов".
Крайморски общини и черноморски туристически комплекси отказват да плащат консумираната електроенергия
Крайморски общини и черноморски туристически комплекси отказват да плащат консумираната електроенергия. Възможно е някои абонати да бъдат изключени преди началото на новия туристически сезон, съобщи БНТ, като цитира инж. Стефан Заманов, управител на електроразпределителното дружество, което обхваща областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и Бургас. Един от най-големите длъжници е курортът Слънчев бряг с дълг над 1 млн. лв. Следват "Климъти холидейс" с 58 хил. лв, "Парадайс бийч" с 39 хил. лв. и "Елените" с 20 хил. лв. Класацията по дългове сред черноморските общини води Поморие с 270 хил. лв. и Приморско със 160 хил. лв. По думите на управителя на дружеството, инж. Стефан Заманов, задълженията на черноморските общини и туристическите комплекси са две трети от общите размери на задълженията към електроразпределителното дружество. До края на този месец трябва да бъдат подписани протоколи за разсрочено плащане на големи дългове, иначе ще последва изключване от електроразпределителната мрежа. Дълговете от битови абонати в региона са 6.5 млн. лв. Половината от тях са от ромските квартали в Сливен и Нова Загора. От днес започна работа първото извънстолично звено за енергиен контрол. Десет специалисти, екипирани с модерна техника, ще издирват крадците не електроенергия на територията на Старозагорска, Ямболска, Сливенска и Бургаска области.
Николай Василев оцени сделката за БТК като една от най-социалните
Сделката за БТК е една от сделките в историята на голямата българска приватизация, в която има най-силни социални клаузи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, който посочи, че поетите ангажименти на бъдещия купувач предвиждат да бъдат запазени над 24 000 работни места през тази година, над 22 000 през следващата и на 20 500 през 2006 година. Чисто пазарно броят на служителите в компанията би трябвало да бъде в пъти по-малък, защото БТК не е социална институция, посочи Василев. Той каза още, че телекомуникационния отрасъл е най-бързо развиващият се отрасъл в страната. Ако компанията намали своите работни места с 1000 възможно е тези хора да намерят по-добри длъжности по собствено желание в конкурентните компании.
До 20 февруари трябва да бъде подписан договорът за продажбата на 65 на сто от капитала на Българската телекомуникационна компания на Вива Венчърс на цена от 230 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА