Last news in Fakti

10 Февруари, 2004 00:00 886 0

Софиянци ще съдят общината за незаконна бензиностанция

  • бензиностанция-
  • обаче-
  • блока-
  • устройствения-
  • промяната-
  • живеещите-
  • общината-
  • никола-
  • устройствения план-
  • арх георги бачев
Дело срещу Столичната община заради строящата се под прозорците им бензиностанция ще заведат жителите на бл. 31Б в столичния квартал "Дианабад". Причината - общината не ги е известила за промяната на устройствения план и строежа на новия обект.

Поредните бензинови колонки в столицата се строят на броени метри от жилищната кооперация на ъгъла между бул."Г.М. Димитров" и ул. "Никола Габровски". Хората обаче разбрали какво става чак когато ги предупредили, че ще има взривове за разчистване на терена.

Взривовете станаха точно в деня на траура за войничетата в Кербала. След това от вестниците научихме, че "Шел" е купил парцела и ще строи бензиностанция, разказа адвокат Анастасия Пейчинска, която живее в блока. На мястото трябвало да има жилищна кооперация, но строежът бил замразен от години заради реституционни претенции.

Теренът е предвиден за бензиностанция с промяна в устройствения план от май 2002 г., разясни шефът на дирекция "Архитектура и градоустройство" арх. Георги Бачев. По закон промяната в устройствения план трябва да се съгласува с обитателите в съседство. През август 2002 г. обаче известие е изпратено само на район "Изгрев" и Гражданска защита, чиято сграда се намира от другата страна на бул. "Никола Габровски". Тогавашният районен кмет Ангел Иванов и шефът на ГЗ ген. Никола Николов реагирали и обжалвали. В отговор две седмици по-късно се получило само ново съобщение за промяната в устройствения план.

Междувременно живеещите в блока с изненада разбрали, че също са били известени за промяната в плана. Като доказателство от общината представят обратна разписка с подписа на домоуправителя на вход "А" Ивайло Драганов. Той обаче твърди, че не е получавал известие, а разликата в подписа му с този на разписката е очевидна. В края на януари Драганов подал и жалба с искане процедурата за съгласуване на плана да се поднови.

Жалба за спиране на строежа вече е подадена и в ДНСК. Днес живеещите от бл. 31Б имат и среща с шефката на регионалното й звено Жанет Аврамова. Само дирекцията по строителен контрол и съдът могат да го спрат, надяват се те. Дело в съда обаче още не е заведено, тъй като в столичната дирекция "Архитектура и градоустройство" не могли да открият документите на обекта.

Хората са разтревожени, че оградата на строящата се бензиностанция е на метри от входовете им, едва на 38 м от "Гражданска защита", а в близост е и натоварената автобусна спирка на линии 88, 94 и 102. Според общината обаче строежът е напълно редовен. Разстоянието до блока трябва да е 35 м, уточнено е във визата за строителство, отговори арх. Георги Бачев. По думите му проектът е съгласуван с всички инстанции - ХЕИ, пожарната и КАТ.

Според живеещите в блока това ще е третата бензиностанция в радиус от 500 м в района. Не останаха ни детски площадки, ни зелени площи от паркинги и бензоколонки, възмущават се околните жители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА