Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 14:37 2 529 2

Превръщат бензиностанция в магазин

  • пловдив-
  • бензиностанция-
  • магазин-
  • имот-
  • община-
  • дело

Община Пловдив е осъдена да плати разноски в размер на 2996 лева

Пловдивският административен съд отмени заповед на кмета, с която е отказано одобряване на изменение на Подробния устройствен план - План за регулация и застрояване и Работен устройствен план на имот в центъра на Пловдив. Става въпрос за терена на бившата бензиностанция на кръстовището на ул. "Дондуков" и "Тодор Каблешков". Магистратите връщат преписката на кмета за ново произнасяне по подаденото заявление от "Ди Ес Пропърти Билд" ЕООД, уточняват от Plovdiv24.bg.

През 2011 г. бившият собственик на имота "Райчев" ЕООД на Хараламби Данаилов Райчев подава писмено заявление за изработване на проект за изменение на ПУП - ПР, ПЗ и РУП за парцела с отреждане "бензиностанция и озеленяване". Тогавашният главен архитект на общината е издал заповед, с която допуска изработването им на основание решение на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) при община Пловдив, като се посочва, че в предназначението на УПИ трябва да се добави "озеленяване" над 50%, височината на застрояването да се съобрази с височината в съседните парцели, да се представи геодезическо заснемане на растителността и проектът да се съгласува с НИНКН. Даден е срок от 180 дни.

Десет години по-късно - на 17.05.2021 г., новият собственик на имота "Ди Ес Пропърти Билд" ЕООД на Димитър Тодоров Савов е подал заявление за одобряване изменение на ПУП на част от кв.81 по плана на Централна градска част /ЦГЧ/ гр.Пловдив. Представен е учредителния акт на дружеството от който е видно, че в имуществото на същото е включен процесния имот. Към заявлението е представен и проектът за изменение на ПУП-ПРЗ и РУП, както и съгласувателно писмо от НИНКН /становище от министъра на културата.

Проектът за изменение на ПУП е разгледан от ЕСУТ при Община Пловдив на заседание през м. юни. Констатира се, че имотът попада в охранителна зона на археологически и архитектурно-строителен ансамбъл и на паметникът на градинското и парково изкуство "Данов хълм".

От Министерство на културата посочват, че валидността на издадената заповед за изменение на ПУП и съответствието на проекта с разработките и процедурите на ЗУТ са от компетентността на местната администрация, а окончателната оценка и решение, отчитащи съответствието на документацията с техническите изисквания, правила и нормативи, съгласно регламинтираната в ЗУТ процедура, е в правомощията на специализираната общинска админинстрация.

Заповедта за допускане изменение на ПУП е от 04.05.2011г., преди приемането на ПП /предварителен проект/ и разглеждането на ОП /окончателен проект/ на ПУП-ПРЗ и СПН на Централна градска част, гр. Пловдив и не е издадена при условията на чл. 133 от ЗУТ. Поставеният със заповедта срок от 180 дни е изтекъл още 2011 г.

Съгласно служебно предоставеното извлечение от изградената инженерна инфраструктура, през имота преминават съоръжения, захранващи съседни имоти, с които застрояването не е съобразено. През март 2021 г. за имота с бензиностанцията и озеленяване е издадена виза за ново едноетажно застрояване с плътност до 10%. Функционалното предназначение и устройствен режим на територията съгласно ОУП -Пловдив, одобрен с Решение №375/2007г., е определена като урбанизирана територия -терен за транспорт и комуникация в устройствена зона "Смф2".

С оглед тези установявания ЕСУТ при Община Пловдив е взел решение, че проектът е в противоречие на чл. 133 от ЗУТ, поради което не приема проекта за изменение на ПУП и предлага на кмета на община Пловдив да издаде заповед за отказ за одобряване на проекта за изменение на ПУП на част от кв. 81 по плана на ЦГЧ- гр.Пловдив.

Последвало е издаването заповед от кмета на община Пловдив, с която е отказано одобряването на изменение на Подробния устройствен план - План за регулация и застрояване и Работен устройствен план на част от кв. 81 по плана на Централна градска част, гр. Пловдив. Мотивите за това преповтарят мотивите на ЕСУТ при Община Пловдив.

Административният съд назначава две единични и една тройна съдебно-техническа експертизи. Магистратите смятат, че оспорената заповед на кмета е издадена при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и при неправилно приложение на материалния закон.

Процесният имот е с отреждане "бензиностанция и озеленяване", а с изменението на ПР се иска промяна на отреждането за "транспорт, обществено обслужване и озеленяване". Приетите градоустройствени параметри са: максимална плътност на застрояване - 60%; максимална интензивност на застрояване - 2.4 и минимално озеленяване - 50 %. Линията на застрояване достига до 6 м от югоизточната граница на процесния имот.

Предвижда се разполагане на зарядна станция за ЕПС, с обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи. Настоящата сграда на бензиностанцията не се запазва. Съществуващата висока растителност в северозападния и източния край на имота - копривка, ацер негундо и американски ясен остава извън предвиденото застрояване.

В ОУП от 2007 г. имотът е отразен като терен за транспорт и комуникация - Ттк, а в одобрената през 2009 г. кадастралната карта на е с начин на трайно ползване: "За друг обществен обект, комплекс".

Според административните съдии, незаконосъобразен е мотивът, че застрояването не е съобразено с инженерната инфраструктура преминаващи през имота и захранващи съседни имоти, защото не е конкретизирани какви са тези съоръжения и кои имоти обслужват.

Изтъква се, че визата за проектиране за ново едноетажно застрояване е издадена през м. март 2021 г. и не е ясно защо при наличието ѝ се отказва одобряване на проекта за изменение на ПУП.

Общината е осъдена да плати разноски в размер на 2996 лева. Решението от 20.02.2023 г. подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    2 1 Отговор
    Щот нема бензо,требе да се яде нещо..
  • 2 мдда

    5 0 Отговор
    Зико е некадърник!!