18 Ноември, 2013 08:07 14 914 9

Над 250 проверки на агенции за недвижими имоти

  • агенции-
  • посредници-
  • нап-
  • проверки-
  • imot.bg

През 2013 г. Национална агенция „Приходи” (НАП) е извършила над 250 проверки на агенции за недвижими имоти. Сигналите тя е получила от участници в процеса при покупко-продажба или отдаване под наем на недвижим имот. "В над 80% от случаите е констатирано нарушение", каза за imot.bg Росен Бъчваров, говорител на НАП. Сключване на договор, но не издаване на касова бележка е едно от най-често срещаните нарушения. Окончателните данни от НАП ще бъдат ясни в средата на януари 2014 г.

През тази година НАП извърши редица срещи с участниците на пазара на недвижими имоти – както браншови организации и отделни агенции са недвижими имоти, така също и с най-големите сайтове за недвижими имоти. Целта на срещите беше да се намали делът на некоректните играчи в сектора. Една от мерките, които предприе най-големият сайт за недвижими имоти – imot.bg, беше прекратяването на достъпа до платформата за публикуване на обяви на над 50 посреднически агенции в резултат на подавани сигнали за обяви, които съдържат некоректна и подвеждаща информация.

Един от най-важните проблеми е укриването на данъци, споделят от НАП. В края на 2012 г. Агенцията направи оценка на дейността на посредническите компании и като резултат беше установено, че за периода 2007-2010 г. не е деклариран оборот в рамките на близо 700 млн. лв. „В резултат не са платени данъци и осигурителни вноски за около 122 млн. лв. за посочения период. Анализът показва, че само невнесеното ДДС за въпросните четири години е в размер на около 70 млн. лв.”, обясняват от НАП.

„Комбинацията от мерки, които сме предприели, има своя ефект. Най-късно до 20 януари ще може да се даде подробен анализ (включително остойностен) как тези мерки, които сме предприели, са повлияли върху нивата на укриване на данъци, респективно как са намалили щетите за бюджета. Това е стратегически и практически начина, по който се занимаваме с риска „укриване на приходи в бранша – посредници за недвижими имоти””, обясниха от НАП.

Интересен е въпросът какво е отражението върху агенциите за недвижими имоти и бранша. „Не смятаме, че за коректните агенции проверките биха могли да имат отражение, както и за сделките. Реално се проверява отразяването на вече извършени сделки в счетоводните документи, затова няма да има отражение на сделките. Не смятам, че в резултат на проверките ще намалее броят на посредническите компании”, коментира за сайта  imot.bg Калоян Богданов, маркетинг мединжър на „Адрес”.

Проверките извършени от НАП по-скоро ще имат дисциплиниращ ефект върху агенциите за недвижими имоти, което е положително. „Проблемът в случая е в това, че Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) поддържа взаимоотношения с НАП и проверките се осъществиха на повечето агенции за недвижими имоти, които са от националното сдружение. Причината е: леснотата за откриване на тези агенции. Има си списък на НСНИ – хайде да проверяваме фирмите, които са партньори на НАП и които са във взаимоотношения с НАП. Това нещо в гилдията на брокерите не изглежда добре, поради тази причина, че легитимирането им като членове на Сдружението им носи негатив. В бранша има проблеми по отношение на официализиране на приходите. Затова работим заедно с ДАНС по отношение на декларации за произход на средства за всяка сделка. Обръщам внимание на това, че официализирането не трябва да носи негативизъм и не трябва да носи проблеми. Достатъчно фирми има на пазара на недвижими имоти, които не членуват в никаква организация, която да се официализира и ако са целеви проверките, могат да бъдат насочени и извън този бранш извън сдружението”, каза Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    2 2 Отговор
    Тежки времена идват за т.н. пруфисюналисти-
    събиращи по 6 % такса/запознанство от глупаците

    времената в които се прибираха пари без да се плащат данъци Заминаха безвъзвратно

    дойдоха "други" времена
  • 2 Иван Иванов

    3 2 Отговор
    Време е да сложат ред в този пазар. Един имот за продажба - една агенция и да почнат да публикуват обявите с точно местоположение, а не всеки имот да е на тихо и комуникативно място, а като идеш - няма къде да си паркираш колата. 6% е безобразна комисионна. 3% (2,5 + 20% ДДС) им стигат, ако купувачът сам си търси имот. Ако е наел агенция да му свърши тази работа, да се разбират каквото си искат, ако искат и 20% да се спазарят.
  • 3 Бай Иван

    3 1 Отговор
    Настанаха още по тежки дни за брокерчетата.
  • 4 Бай Иван

    1 4 Отговор
    Само не мога да разбера защо толкова злорадстваме едни срещу други.Та нали това което е лошо за един от утре ,ще стане още по лошо и за останалите. Опитват се да ни настървяват едни срещу други както го правеха едно време мръсните комуняги.

    Коментиран от #5

  • 5 аноним

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Иван":

    това не е злорадстване - това е пазарно отношение

    ако човек е с половин мозък и не може да взема решения самостоятелно-отива при Спекулант , който почти Винаги го проваля:

    или го кара да купува в Неподходящ момент

    или го кара да НЕ купува в подходящ момент
    .............
    и Глупакът плаща..губи пари..а после друг му е виновен

    време е българинът да започне да разсъждава самостоятелно
  • 6 Петър Петър

    3 1 Отговор
    Imot.bg като са толкова загрижени за лесното намиране на имот от своите ползватели да направят следното:
    1) Да позволят търсене на обяви от частни лица. В имот няма дори и след заплащане както съм направил.
    2) Когато публикуваш обява и си частно лице, да се появява обявата без заплащане
    3) Да премахнат възможността за редактиране на обява и изпъкването и на челно място на агенциите, защото с редакция това НЕ! става ако си частно лице. А това е практика на всички агенции.
    4) Когато има сигнали срещу агенция за некоректна обява да я махат, десетки пъти съм съобщавал за нередност и никой не си мърда пръста.
    Сега виждаш ли оставили сме само "читавите" агенции. Ще останат само читавите когато им се създаде среда за естествен подбор и конкуренция. В момента са комисионосъбирачи с купчина лъжи и БЕЗ капчица морал!
  • 7 Бай Иван

    1 0 Отговор
    И за какво ни е тази касова бележка? За да се вдигне с поне още 30 % комисионата. Наистина брокерите като цяло са ненужно звено вьв веригата.Аз лично винаги съм ползвал услугите им само да ми намерят жилище и да ме свържат с човека и след товз продължавам самосиндикално.
  • 8 Чавдар Караджов

    0 0 Отговор
    Ами да лесно им е на големите фирми
  • 9 Андрей Николов

    1 0 Отговор
    Абсолютно безполезни са тези фирми, стоящи на пътя на парите. Във века на информацията всеки може да си рекламира стоката при това БЕЗПЛАТНО! А който търси - намира! Да не говорим за безсмислено високите комисионни! Реално тези фирми повече биха ви навредили отколкото да ви помогнат! Упсех на всички!