Last news in Fakti

13 Ноември, 2013 20:25 4 648 9

Клиентите: Търсим комфортното жилище

  • imot.bg-
  • канал 3-
  • жилища-
  • цени-
  • ипотечен кредит
Клиентите: Търсим комфортното жилище - 1
Липсата на пространство отблъсква купувачите. Снимка: М.Богданова ©

Въпросът пред всеки, който е решил да стане собственик на жилище в България, е дали да се ориентира към ново или старо строителство. Някои казват, че старото строителство е по-качествено. Други са привърженици на мнението, че новите технологии в сектора си заслужават парите, които ще даде купувачът. „Истината е, че това, което търсят клиентите е комфорт. Интересът е насочен предимно към двустайни апартаменти, но предпочитат те да са  с отделна кухня, а не бокс в ъгъла на хола. Дневната е добре да бъде по-голям, да има място, където децата да си играят, а не обитателите да не могат да се разминат”, каза в предаването „На ръба” по Канал 3 Милена Богданова, главен редактор на сайта за недвижими имоти imot.bg.

Сред предпочитаните райони в столицата е квартал Младост. С изграждането на метрото в момента и появилата се информация за покупката на „Аско Деница” от една от най-големите турски компании – „Гаранти коза”, както и разположения в тази част на столицата Бизнес парк София, жилищният комплекс определено е предпочитано място за живеене. Предлагането там е ограничено, а търсенето продължава да се повишава. По данни на imot.bg средните цени на квадратен метър се движат в широкия диапазон между 600 и 800 EUR, а на места при ново луксозно строителство сделки се сключват и на 900 EUR/кв.м.

Преобладаващата част от клиентите предпочитат да купят жилище без помощта на кредит. В случаите, когато се стигне до покупка на апартамент чрез банков заем, то той е средно около 30 000 EUR за големите градове, като в столицата средното ниво е 40 000 EUR. „Истината е, че клиентите не обичат на днешно време да задлъжняват, тъй като се чувстват доста несигурни. Виждаме висока безработица, виждаме какво се случва по улиците на София и страната. Хората предпочитат да не задлъжняват. Факт е обаче, че тези, които имат нужда и са живели досега под наем, точно заради това, че националната статистика показва, че цените на имотите се стабилизираха (последните две тримесечия имаме спад от 0.1% за цялата страна спрямо предходните тримесечия) и наистина дъното е достигнато, прибягват до покупка на имот и то с помощта на ипотечен кредит”, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания „КредитЦентър”.

2013-а вероятно ще завърши с лек ръст на цените при жилищните имоти, който ще е в рамките на 2%-5%. Поради силното сегментиране на пазара на места обаче ще се наблюдава и спад, който едва ли ще надвиши 5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 1 Отговор
    Е то всеки търси голямо и луксозно жилище но за тази цел са нужни и средства!
  • 2 Neviana Marinova

    1 1 Отговор
    Като брокер на недвижими имоти мога да кажа,че публикуваното в статията действително отговаря на истината в София. Хората,които са ориентирани в ниският ценови диапазон търсят 2-стайни жилища старо строителство с отделна кухня. За тези които търсят да закупят изгодно сравнително просторно жилище в престижен район се ориетират към стара тухла, ЕПК или ПК строителство от 70,80 и 90-те години. Лично аз съм почитател на това, защото строителството от тези години се отличава със своето перфектно разпределение,добра шумоизолация, а при ПК(пълзящ кофраж) и със своята естествена топлоизолация, поради дебелите(до 50см) външни стени и циментови външни мазилки. Единственият минус тук остават общите части на блока, които са морално остарели и с много жители в сградата.
    Относно търсенето на ново строителство, препоръчвам ориентация към по-просторни жилища(120кв.м.), с две спални и просторен хол, на средни и предпоследни етажи. При тях обикновено стаите са с нормални размери и хубави тераси, има хубава гледка,а тези на предпоследни и последни етажи са и по-евтини.
    Страха на българина от последни етажи е пословичен и в пълен противовес с тенденцийте в световен аспект. Навсякъде по света те се котират най-скъпо, поради сравнителната независимост,която позволяват и не на последно място поради факта че жителите им вярват в естествената циркулация на енергийте и че те са най-силни или в близост до Земята или до Космоса.
    Съгласна съм, че при старото строителство има известен

    Коментиран от #3

  • 3 Сульо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Neviana Marinova":

    "Страха на българина от последни етажи е пословичен и в пълен противовес с тенденцийте в световен аспект. Навсякъде по света те се котират най-скъпо..."
    В България е по-различно. Тук като си купиш последен етаж, си купуваш проблеми. Грешно е винаги да се сравняваме с развития свят, не забравяйте че живеем в България.
  • 4 Андрей Николов

    0 2 Отговор
    А докато си търсите да не забравите да си платите наема, че ще ви изритат като мръсни котета посред зима! :)
  • 5 Бай Иван

    0 0 Отговор
    А онези от нас които са си купили жилища с кредит да не забравят да си внесат поредната вноска,че и тях , ще ги изритат като мръсни котета ,че и жилищата , ще им вземат!

    Коментиран от #6

  • 6 Андрей Николов

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван":

    Ами отиди обери някоя банка и на другия ден си го купи, или изиграй едно право хоро на продавача и ако се навие да ти го даде :) А ако ти стиска и си способен изкарвай пари и събирай, за няколко години ще си позволиш имот... Успех!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Андрей Николов":

    Аз Андрей си имам чудесен имот осигурил съм по един такъв и на трите си деца и нямам нужда от друг! На другите искрено пожелавам успех!

    Коментиран от #8

  • 8 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Иван":

    Бай Иване, не размивай темата на статията.В нея пише,че хората вече искат нормални тухлени жилища,като старата тухла...и предпочитат да платят в БРОЙ,защото квадратурите са им истински.Пише още,че нямат нищо против и ново с-во ако отговаря на същите параметри( с отделна кухня и т.н) Статията бай Иване,се опитва да даде някаква светлина за това какво търсят хората в момента,а не колко деца имаш(да са живи и здрави) и дали имат жилища.А тенденциите на пазара в повечето случаи се определя от търсенето на определени имоти,в определени райони,с определени параметри...И ако няма или са недостатъчни имотите които се предлагат в даден район,продавачите започват да зареждат шампанското...Това пише в статията.А коментар #2 е най-реалистичния коментар писан от брокер(?) в последната 1год.
  • 9 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Не съм много съгласен! Ми как няма да го е страх Българина от последните етажи? Имам трима познати които живеят на последен етаж.Единия в стара панелка а другите двама в нови високотехнологични постройки строени преди 1-2 години. И на ТРИМАТА таваните текат като реки. То и аз искам да си купя къща на три ката с басейн и джакузита на всеки етаж, но хубаво нещо са мечтите нали? Благодаря на брокерката,че дава съвет да се ориентираме към по просторното! То като,че ли някой доброволно ,ще се завре в една стая при възможност да си вземе нещо по добро. Май само разтягаме лукуми от скука. Трябва да внимаваме много и с покупката на жилища в новите кооперации защото нивото на качество на изпълнението е под всякаква критика при повечето.Гледам как сгради по на 3-4ри години се люпят като юфка а уж са с модерна изолация и мазилка а също и стени как се цепят и тераси които се отцепват от сградите.Грубо неспазване на строителни норми с цел икономии на пари за материали .