Last news in Fakti

8 Март, 2004 00:00 675 0

Японска банка може да отпусне 200млн. долара за магистралата София-Ниш

  • керемедчиев-
  • трасе-
  • магистрала-
  • добави-
  • софия
Японската банка за международно сътрудничество е готова да отпусне 200 млн. долара за изграждането на българския участък от магистралата София- Ниш. Това съобщи координаторът на Пакта за стабилност за България Милен Керемедчиев вчера. Банката вече даде 40 000 долара за предпроектното проучване на отсечката Калотина - София, добави той. Според Керемедчиев към изграждането на 63-километровия български участък от бъдещата магистрала интерес проявяват турски строителни фирми със собствено финансиране, както и австрийски и американски, зад които стоят сериозни банки, подчерта Керемедчиев. Сред тези фирми са американската "Бехтел" и турската ЕНКА, които вече са изпълнявали съвместно подобни проекти, припомниха от строителното министерство.

Керемедчиев разкритикува идеята на строителния министър Валентин Церовски предложи да бъде прокарано ново трасе от София до Ниш. То предвижда изграждане на нова отсечка на магистрала, която да минава през Перник и ГКПП Стрезимировци и от там да се свърже с магистралата Белград- Скопие.

Керемедчиев добави, че проектът е съвсем нов и има да отговаря на много въпроси: има ли проучвателен проект, има ли отчуждени терени за преминаване на тази магистрала и не се ли променя по този начин коридор европейския транспортен коридор№ 10. Отговорите на тези въпроси ще покажат дали е по-изгодно да се строи ново трасе през Стрезимировци или трябва да се върнем на старото трасе, което минава през Калотина, добави координаторът на Пакта за стабилност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА