Last news in Fakti

9 Март, 2004 00:00 663 0

Накратко

  • министър-
  • ковачев-
  • силистра-
  • заяви-
  • защита-
  • софийска-
  • козлодуй-
  • комитет-
  • вода-
  • сътрудничество-
  • областта-
  • изграждането-
  • които-
  • софиянски-
  • българия-
  • банка-
  • година-
  • гражданският-
  • дълговете-
  • банки-
  • европейския-
  • закон-
  • бъдат-
  • проекти-
  • ефективност-
  • атомната-
  • на
Приоритет на Столична община е приемането на бюджета
В момента приоритет на Столична община е приемането на бюджета и започването на инвестиционната програма. Освен това, ще направим много голяма кампания за почистване между 20 март и Великден. Това заяви столичният кмет Стефан Софиянски в предаването "Денят започва" на БНТ. Във връзка с информацията, че Любен Дилов може да напусне СОС, Софиянски заяви: "Любен Дилов малко ми прилича на "Новото време", така и ние в общината си имаме едно малко "Ново време".

Две европейски банки проявяват интерес към приватизацията на Общинска банка

Две европейски банки, които се занимават с общинско финансиране, проявяват интерес към приватизацията на Общинска банка. В момента това е единствената банка, която е със 100 % български капитал. Това заяви столичният кмет Стефан Софиянски в предаването на БНТ "Денят започва". Ако изнесем банката на пазара, със сигурност ще бъде купена или от някоя друга банка, или от тези две банки. Ще бъде купена и наистина общината ще придобие един сериозен ресурс, допълни кметът на София. "Аз съм готов да обсъдя всеки вариант, ако се смята, че може да се лишим от банката, да се лишим. Много е лесно да бъде продадена, защото тя е одитирана международно има и кредитен рейтинг официално", заяви Софиянски.
Министър Валентин Церовски ще направи първата копка за изграждане на ГКПП Силистра
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски ще направи първа копка за изграждането на ГКПП Силистра. Там ще бъдат областният управител на област Силистра Петко Добрев, представители на Делегацията на Европейската комисия в България, на посолството на Румъния и представители на местните власти от румънска страна, депутати от региона и други.
Проектът за изграждането на ГКПП Силистра се финансира по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество с Румъния. След проведен търг за изпълнител на строителните работи беше определен българският консорциум "Сиконко", а за строителен надзор - английската консултантска фирма "Мот МакДоналд". Договорът за изграждането му е на стойност 2,393 млн. евро, а за строителния надзор - 329 хил. евро. Строителството на новия ГКПП Силистра ще продължи 18 месеца. Ще бъдат построени сгради за митнически и паспортно-визов контрол, за пътнически такси и разрешителни, както и лаборатории за фито-санитарен и медицински контрол, инфраструктурни връзки на строителната площадка, пречиствателна станция за отпадни води и воден резервоар.
Очаква се до края на месец август т. г. да приключат тръжните процедури за избор на строител и строителен надзор за пътя до ГКПП Силистра.
Милко Ковачев покани немския бизнес да участва по-активно в големите енергийни проекти
Министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев се срещна с федералния министър на икономиката и труда Волфганг Клемент, който е на посещение в България по повод откриването на Българо-германската индустриално-търговска камара в София, и придружаващата го бизнес делегация.
По време на разговорите министър Ковачев представи направените промени в областта на енергийното ни законодателство - нова Енергийна стратегия, Закон за енергетика, Закон за енергийна ефективност и Закон за безопасно използване на атомната енергия. Той подчерта и напредъка, който постигна страната ни в преговорите с Европейския съюз и затварянето на глава "Енергетика".
За нас е особено важна модернизацията на енергийната система от гледна точка на участието ни в Регионалния енергиен пазар, допълни още министър Ковачев, защото България има съвременно законодателство, най-високите инвестиции в областта на енергетиката в региона и значими регионални инициативи. Министър Ковачев подчерта доброто сътрудничество с германски фирми, които работят по проекти в ТЕЦ Марица изток 3, АЕЦ "Козлодуй", съвместните инициативи в областта на енергийната ефективност и ВЕИ. Той определи интереса на германски компании към процеса на приватизация на електроразпределителните дружества като висока оценка за българския енергиен сектор.
Министър Ковачев представи изграждането на 600 МВт мощност на местни лигнитни въглища и проекта за заместваща мощност на площадката в Белене като двата големи инвестиционни проекти, към които ще бъдат насочени усилията на страната ни през тази година.
Министър Клемент подчерта важността на енергийния отрасъл за развитието на икономиката на всяка страна и изрази желанието за по-тясно сътрудничество в областта на енергийната ефективност и използването на ВЕИ.
Подписаното днес Споразумение за сътрудничество в газовия сектор между изпълнителния директор на Булгаргаз Кирил Гегов и председателя на Управителният съвет на Рургаз Фритц Гаутир е елемент от желанието ни за партньорство, заяви министър Ковачев.
Гражданският комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" внася писмо до проф. Огнян Герджиков
Гражданският комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" днес внася писмо до председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков с искане незабавно да бъде върната подписката с 1 милион подписи в защита на централата. Документът беше внесен в парламента през 2001 година, преди година беше обявено, че е изгубен. Ако подписката в защита на АЕЦ "Козлодуй" наистина е загубена, значи е загубено гражданското общество в България, смята Атанас Семов, изпълнителен директор на Института по международно право и член на Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй". След връщането на документа, той най-вероятно ще бъде изпратен в Европейския парламент. Гражданският комитет подготвя Червена книга с аргументите за отлагане на затваряне на 3-ти и 4-ти блок на атомната ни централа. Правителството ни не може да се възползва успешно от Резолюцията на Европейския парламент решението за съдбата на блоковете да се вземе според експертна оценка, каза още Семов по време на дискусии за атомната енергетика, организиран от Български атомен форум.
30 млн. лева са дълговете към "Софийска вода"
Трябва да се разбие митът за лошите фирми, които са длъжници към "Софийска вода", в това отношение именно гражданите са големия длъжник на компанията. Това обясни Мария Дойчинова, началник отдел "Комуникации" към "Софийска вода". Тя обясни още, че общата стойност на дълговете към "Софийска вода" са 30 млн. лева. По думите й "Дългът е толкова, колкото жителите на столицата да получат 300 километра нови тръби.
"Софийска вода" разширява своя проект "От врата до врата" за събиране на дълговете от своите длъжници, каза още Мария Дойчинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА