Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 17:37 2 045 1

Правителството даде 36 имота на НКЖИ

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут

Промениха статута на редица имоти

Правителството даде 36 имота на НКЖИ - 1
Снимка: БГНЕС

С решение на правителството се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, необходими за изграждането на автомагистрала „Русе - Велико Търново“. Подлежащите на отчуждаване имоти се намират в землищата на селата Обретеник, община Борово; Белцов, община Ценово; Стърмен, гр. Бяла, Полско Косово и село Пейчиново, община Бяла, област Русе. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) управлението на 36 имота - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на с. Безмер, с. Кабиле, с. Завой, община Тунджа, област Ямбол. Това ще позволи реализацията на национален обект Подобекти 22, 23 и 24, от Позиция 2: „Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за жп участък Пловдив - Бургас“, на проект „Рехабилитация на жп линия Пловдив - Бургас, Фаза 2“.

С решение на правителството Общинска администрация - Антоново получава безвъзмездно правото на собственост върху имот - частна държавна собственост, на община Антоново, област Търговище. Имотът е необходим на общината за задоволяване на социални нужди на жителите на населеното място. Той ще бъде използван за Клуб на пенсионера с различни кътове по интереси - игра на шах и табла, изработка на плетива, пресъздаване на обичаи, работилници по занаяти, фолклорни и кулинарни представяния, в т.ч. за културни и спортни мероприятия за местното население. Същият ще се използва и управлява от община Антоново с неикономическа цел, единствено за визираните дейности. Общината няма да предоставя услуги с платен характер и да генерира печалба от тях. На територията на имота с площ от 3000 кв. м има построена сграда за ветеринарна лечебница, състояща се от две тела - едното със застроена площ 77,22 кв. м и второто - едноетажно със застроена площ 53,63 кв. м. Предвижда се ангажимент на областния управител на област Търговище да разработи механизъм за контрол, чрез който да осъществява периодични проверки за изпълнение на условията, при които се прехвърля имотът.

По решение на правителството община Разград получава имот - частна държавна собственост с площ 54 кв. м за изграждането на улица „Дунав“ в участъка от ул. „Паркова“ до ул. „Св. Климент“. С изпълнението на проекта ще се освободи движението в централната градска част, а трафикът ще се пренасочи към изходите на града. Ако общината не реализира обекта до 5 години от придобиването на имота, тя ще трябва да го прехвърли на държавата.

Имот в община Доспат, управляван от Министерството на вътрешните работи, от публична държавна собственост става частна държавна собственост. Той се намира в местност „До селото“ в село Бръщен и представлява терен с площ 970 кв. м, заедно с построена в него административна сграда на два етажа и сутерен.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Гъдю

    0 0 Отговор
    Важното е да се стопанисват и опазват съвестно имотите!