Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 21:06 2 637 3

Продават на търг имот на НКЖИ

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут

Промениха статута на редица имоти

Продават на търг имот на НКЖИ - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри продажбата на недвижим имот, собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Имотът се намира на територията на град Добринище, община Банско, област Благоевград. Продажбата ще се осъществи чрез търг с тайно наддаване, с начална цена, не по-ниска от определената, съгласно изискванията на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Приходите ще се използват за финансиране на годишната програма за поддържането и експлоатацията на железопътната инфраструктура.

Кабинетът одобри също продажбата на недвижим имот, собственост на Национална компания ,,Железопътна инфраструктура“ на територията на град Русе. Имотът представлява общежитие, построено в поземлен имот на община Русе, която не проявява интерес за придобиването му поради нецелесъобразност.

Предстои да се извърши търг с тайно наддаване, с начална цена не по-ниска от определената по Закона за държавната собственост и правилника за прилагането му. Продажбата на имота ще осигури приходи за компанията, които ще бъдат насочени към подобряване на железопътната инфраструктура.

Правителството реши да промени статута на части от имоти, представляващи сгради, като ги обяви за частна държавна собственост и даде съгласието си те да бъдат премахнати от активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура" поради лошото им техническо състояние. Имотите се намират на територията на гр. Бойчиновци и с. Бела. Преобразуването на сградите и премахването им ще позволи реализацията на договори за проектиране и модернизация на тягови подстанции Бойчиновци и Димово и изграждане на система за телеуправление и телесигнализация SCADA.

С друго решение правителството даде съгласие Съединените американски щати да придобият право на собственост върху недвижими имоти в град София за дипломатически жилища. С приемането на посоченото Решение на Министерския съвет Република България изпълнява ангажиментите си на приемаща държава по чл. 21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Даването на съгласие от страна на българската държава за придобиване от Съединените американски щати на недвижими имоти в град София за дипломатически жилища е целесъобразно с оглед развитието на дипломатическите отношения и успешното сътрудничество между двете държави.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 1 Отговор
    Кой ВИ дава право да ПРОДАВАТЕ !!!!! Това да не ви е от наследство от родителите ВИ !!!Кмета от с Плачи дол Добрич ПРОДАДЕ ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ МЕСТА !!!!! Само и САМО ДА Е ПАК КМЕТ от БСП !!!!!!Елате и ВИЖТЕ !!!
  • 2 значи продължава

    9 0 Отговор
    грабежа и разрухата
  • 3 Лъжат нящо

    6 0 Отговор
    Мамят!