Last news in Fakti

24 Март, 2004 00:00 2 775 0

Почивните бази на БТК ще бъдат разпродадени на безценица

  • според-
  • булгартабак-
  • организации-
  • бъдат-
  • подкрепа-
  • дружеството-
  • почивните-
  • почивните бази
Управляващите се готвят да продадат на безценица или да отдадат под аренда почивните бази на БТК ЕАД, твърдят от Федерацията на съобщенията към КТ Подкрепа. Като най-значими обекти те посочват осемте бази на дружеството в Равда, Банкя, Пампорово, Априлци, "Св. Константин и Елена", яз. Батак, Ореляк и Златни пясъци. Това са скъпоструващи масивни сгради в курортни селища, но с ниска балансова стойност. Станцията в Банкя например е оценена едва на 7 хил. лв., въпреки че само построеният край нея басейн струва към 30 хил. лв., твърдят синдикалистите. Те настояват за незабавното подписване на споразумение с принципала - Министерството на транспорта и съобщенията, за запазване на почивните бази, като по възможност те бъдат предоставени на синдикалните организации за стопанисване и управление, а БТК и Български пощи /БП/ ЕАД ги подпомогнат финансово със синдикална субсидия.

Преди началото на приватизацията на БТК почивните бази бяха извадени от капитала на дружеството и прехвърлени като активи на БП ЕАД. Бъдещите кандидат-купувачи бяха предварително известени за това. Според КТ Подкрепа БП ЕАД в момента не разполага със средства за тяхната поддръжка.

От транспортното министерство заявиха, че не могат да коментират неофициални данни и хипотези за евентуална продажба на базите, каквато е информацията на синдиката. Не е обсъждан и въпросът за подписване на споразумение, каквото се предлага. БТК и БП са оторизирани да се разпореждат със собствените си активи според закона.

БСП не възразява Advent да получи БТК, но те не дават нито лев собствени средства за развитие на компанията, заяви депутатът от коалиция За България Петър Димитров по bTV. Според икономиста Владимир Каролев не е вярно, че цената на БТК е по-малка от годишната й печалба. Тя е единствената компания без GSM оператор и от това идва ниската цена на дружеството в сравнение с други подобни компании в Европа.

Работна група между представители на надзорния съвет на Булгартабак холдинг, избрания приватизационен консултант и ръководствата на представителните синдикални организации в тютюневата промишленост да изработи задължителни критерии и условия към кандидат-купувачите, свързани с поемането на социални ангажименти и възможност за следприватизационен контрол. За това настояха браншовите организации на КНСБ и КТ Подкрепа. Зам.-министърът на икономиката Валентин Първанов съобщи, че до понеделник ще стане ясно дали това искане ще бъде изпълнено. За четвъртък е насрочена среща на синдикатите с членовете на УС на Булгартабак, който движи оперативната дейност на холдинга. Те обаче настояват за среща с надзора, в който влизат вицепремиерите Лидия Шулева и Пламен Панайотов, министрите Милен Велчев и Мехмед Дикме и зам.-икономическият министър Димитър Ивановски. В случай че исканията им не бъдат изпълнени, синдикатите заплашват с нови стачни действия.
Министърът на земеделието Мехмед Дикме определи протестите на тютюноработниците като неоснователни, защото още не са изработени новите условия за приватизация на Булгартабак. Според него социалните ангажименти на бъдещите собственици ще станат ясни, когато бъдат направени конкретни предложения, а на този етап няма такива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА