Last news in Fakti

26 Март, 2004 00:00 509 0

АП спря раздържавяването на топлофикациите в Сливен и Правец

  • топлофикация-
  • дружества
Агенцията за приватизация (АП) отмени методите за продажба чрез публично предлагане на топлофикационните дружества в Сливен и Правец.

Акциите им бяха определени за пласиране на фондовата борса през 2003 година, заедно с "Топлофикация Враца" и ТЕЦ "Бобов дол", като дори сливенската и врачанската компании станаха публични. Несъгласието на такава форма на продажба от страна на Министерството на енергетиката обаче спря листването на книжата.

Междувременно започна и дело за обявяване на "Топлофикация Сливен" в несъстоятелност заради задължения към "Мина Черно море" за 3.5 млн. лева. През миналата седмица Сливенският окръжен съд откри и процедура по несъстоятелност на дружеството, като назначи и временен синдик. Енергийното министерство оспорва съдебното решение.

Отмяната на публичното предлагане означава, че сливенската топлофикация вероятно ще бъде отписана от регистъра на публичните дружества, заявиха експерти от Комисията за финансов надзор. Тя е 100% държавна собственост, така че този акт не може да застраши интересите на частни акционери.

Решението на Агенцията за приватизация отлага набралото темпо раздържавяване на топлофикационния сектор, след като през този месец три дружества от отрасъла бяха продадени на централизирани публични търгове на фондовата борса.

Фирмата "Камибо" ЕООД, чийто консултант е Христо Ковачки, придоби врачанската топлофикация, а компания на управляваната от Николай Банев "АКБ Форес" - на предприятията в Ямбол и Казанлък. Акциите още не са прехвърлени, тъй като се очаква подаването на декларации за произхода на средствата в АП и тяхното разглеждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА