29 Март, 2004 00:00 1 402 0

Курортите ни губят уникалността си

  • слънчев-
  • бряг-
  • които-
  • комплекса-
  • хотели-
  • обаче-
  • курорта-
  • георги-
  • хотел-
  • почти-
  • миналото-
  • центъра-
  • хотелите-
  • строителство-
  • строи-
  • туристи-
  • човек-
  • велчев-
  • икономиката-
  • фирма-
  • палас-
  • бившия-
  • пясъци-
  • златни-
  • строеж-
  • огромни-
  • площадки-
  • всяка-
  • година-
  • заради-
  • с
Вече десетина години замирише ли на море, престижните курорти по българското Черноморие заприличват на гигантски строителни площадки.

Фактът, че се строи е показателен, че икономиката се развива, че бизнесът върви и се разраства. Всичко това би било прекрасно, ако гигантското строителство приключваше обаче с идването на първите туристи. Нещо, което, уви не се случва. Всяка година човек си казва, че по-зле не може да бъде. И всяка година с изненада установява, че може.

Така се случва и сега. Министерството на икономиката обяви, че 1 май е крайният срок, в който трябва да приключат строежите, ремонтите и обновяването на курортите. Варненският кмет, който е наясно със ситуацията в района си, даде срок 31 май. Очевидците, обаче, са скептични, че строителната истерия ще приключи до края на сезона.

"Слънчев бряг" - мастодонт до мастодонта

Ако тези дни случайно ви хрумне да ходите в "Слънчев бряг", непременно си вземете марля и боя за обувки. Те ще ви потрябват. Още щом влезете в комплекса ще разберете защо. Мръсотията е повсеместна. Още на входа лъхва задушлива миризма на оксижен. Колкото по- към центъра се придвижва човек, толкова по-прашно става. Улиците са превърнати в барикади, на места са просто непроходими.

Строителната площадка "Слънчев бряг" се открива винаги към февруари и утихва чак през август. Традицията ще бъде спазена и това лято. Към днешна дата там се изграждат почти 30 нови обекта, повечето от които няма изгледи да бъдат завършени не до 1-ви май, а дори до 1-ви септември.

Комплексът е плувнал в прахоляк. Зад хотелите са натрупани празни торби от цимент, остатъци от дъски и греди. След всяка капка дъжд по алеите тръгват мътни вади кал. Тези неуредици обаче засега не стряскат родните туристически дейци. "И в Истанбул непрекъснато се строи. Това да не би да пречи на туристите?", възкликва шефът на несебърския парламент Димитър Янков. Според него строителството било предимно в западната част, което по никакъв начин нямало да затруднява летовниците в източната да си карат курорта. Пък и първите туристи, които идвали през април и май били "един файтон хора, заради които не може да се спрат инвестиции за милиони левове".

"Журналистите пишат 90% лъжа и само 10% истина", заключава политикът-хотелиер. Несебърлията Янков е симптоматична фигура за региона. Той успя да се пребори с куп софиянци и в момента е с най-силно присъствие в "Слънчев бряг". Чрез фирмите си "Рюген", "Черно море инвестмънт" и "Хермес груп" управлява успешно хотелите "Хризантема", "Бургас", "Несебър бийч" и "Тракия гардън".

Никакви заплахи със санкции не са в състояние да стреснат туристическите босове. Макар, че Министерството на икономиката предупреди, че ще налага глоби, ако и след 1- ви май строителните площадки не бъдат изчистени, никой не дава вид, че ще се съобрази.

Колкото повече хотели никнат, толкова по- малко остават зелените площи. Впрочем, в центъра на "Слънчев бряг" те вече почти изчезнаха. Оградената някога със зеленина централна алея вече е осеяна с грамадански постройки. Човек просто се задушава, крачейки по сгушените между хотелите-дворци тротоарчета. А до сами морето са израснали няколко огромни здания, приличащи по-скоро на профсъюзни общежития, отколкото на място за почивка. Направо да се чуди човек каква романтика намират летовниците.

Огромните здания в центъра на курорта станаха възможни след като миналото лято ръководството на "Слънчев бряг" проведе търг за продажба на няколко магазинчета. За наддаването се изсипа

цяла кохорта босове от подземния и надземния свят,

а цените скочиха до 5867 лв. за метър. Още тогава беше ясно, че търгът всъщност не е за никакви магазинчета, а за това кой ще строи хотели в центъра.

Днешният "Слънчев бряг" прилича по-скоро на хаотично застроен град отколкото на курорт. А като се има предвид, че от година- две тук вече се продават и апартаменти, то алюзията с града е пълна.

Най-известният комплекс с кооперации, в които се продават апартаменти, е оформеният в четири квартала "Браво". Той се намира на запад, където до скоро имаше само ниви. Инвестицията е руска. Напълно построени и продадени са "Браво" 1 и 2. Доизграждат се 3 и 4. Но не мислете, че постоянните жители на "Слънчев бряг" ще са българи. Сдобилите се с апартамент почти 100% са чужденци. Квадратният метър се продава от 660 до 1100 евро, в замисимост от местоположението на кооперацията. Така един нормален тристаен апартамент излиза близо 100 000 евро.

В "Слънчев бряг" си дават уникална среща

лицата от миналото и представителите на новото време.

В най- северната част се строи огромен хотелски комплекс "Селена бийч" на ексшефа на "Кинтекс" Младен Мутафчийски. В най-южната, почти на границата между с. Равда и Несебър, се извисява скелето на нещо като палат - бъдещият мегахотел "Академика Сий Палас", зад който, казват, стои Георги Велчев, брат на министъра на финансите.Бивши директори на "Слънчев бряг" и актуални лица от силови групировки също мирно съжителстват със собствените си хотели. Някогашният директор от комплекса Рали Апостолов държи "Авлига", шефът на ВАИ Холдинг Георги Илиев пък е собственикът на "Астория-Орел", стопанисван от варненската фирма "Ел Би Джей". Основният пакет акции в нея е холдингът, наследник на "ВИС-2".

Някогашният кмет на Правец и баща на петролния бос Валентин Златев Васил е собственик чрез фирмата си "Доломит" на "Хелиос Палас". Името на бившия директор на "Петрол" Бедо Доганян пък се свързва с "Гларус", "Европа" и "Искър", които холдингът му "Синергон" придоби от масовата пирватизация. Трите хотела се управляват от "Новотел Пловдив". Както се казва, случайни хора тук няма. Интересен

двубой между остатъците от ВИС и СИК

се е заформил в комплекса. Освен споменатия "Астория- Орел", Георги Илиев управлява и дискотеките "Айсберг" и "Сохо". Той участва миналото лято и в споменатия търг за магазинчетата и дори спечели едно от тях. Негов пълномощник в търга бе Веселин Стоименов, спряган за дясната му ръка.

Сикаджии също имат парче от плажа. Концесионер на централната част е фирма "Вени М". Вестниците писаха, че тя е свързана с Маргина. Един от собствениците на въпросната фирма е Христо Халваджиев, който чрез "Симс" участва в популярния вече търг за магазинчетата. СИК се появи сравнително късно в "Слънчев бряг". За сметка на това пък сега те имат собственост в бившия приватизационния фонд "Слънчев бряг холдинг".

В "Слънчев бряг" все още има пет- шест незастроени квадратчета с тревичка. Ако имате излишни някой и друг милион бързайте да ги купите, докато не са ви изпреварили!

Два нови хотелски комплекса пък ще заработят с началото на сезона на ваканционно селище "Дюни". "Мартинес" с 650 легла ще бъде открит всеки момент. Все още вървят довършителните работи и на петзвездния "Марина палас". Датата на официалното му откриване е 1- ви юни. С него почивната база на "Дюни" вече ще може да поеме до 3500 туристи.

В курортите на север положението не е по-различно.

Стигна се дотам, председателят на Варненската Туристическа камара Димитър Димитров да сравнява "Златни пясъци" с Девненската долина от времето на социализма. Какво е общото? Кипящото строителство.

Хубавото време явно ще се окаже единствения бонус за първите немски туристи, които вече пристигнаха в "Златни пясъци". Те са настанени в "Обзор", но често ги извеждат извън пределите на курорта, за да не остане видът на комплекса единствен спомен за немските пенсионери. А той наподобява лунен пейзаж. Варненци вече наричат курорта "Строежа".

Още подходът към "Златни" е в строеж. От двете страни на възстановения крайбрежен път активно се дълбаят някакви траншеи, в частните имоти кипи строителство, пребоядисват се огради, стягат се капанчетата.

На спирка "Република", на метри след отбивката към Ваканционен клуб "Ривиера", асфалтът рязко променя и цвета, и гладкостта си. Сивият прах започва оттам и завършва някъде в края на курорта, отвъд яхтеното пристанище. Изсипаният от камионите бетон пък е образувал нови коловози върху асфалта. Там явно ще се наложи преасфалтиране до началото на активния сезон.

На много места строежът е на фаза кофраж. А крайният срок за приключване на т.нар. мокро строителство е 31 май.

Преди 10-ина дни областният управител Яни Янев съобщи след среща с експерти от всички заинтересовани институции, че "нито един от строителните обекти не отговаря на изискванията" - нито по отношение на организацията, нито по изпълнение на строителството.

Повечето обекти не са оградени, а съвсем малко от работниците по високите етажи работят с каски. Преди седмица кметът Кирил Йорданов определи 15-дневен срок за поставянето на двуметрови плътни огради около строителните площадки, както и за възстановяване на нанесените щети върху инфраструктурата. Нищо такова обаче не е направено.

Строят се предимно огромни, масивни сгради, а съществуващите хотели се разширяват и завземат всяко останало свободно пространство.

Постепенно "Златни пясъци" загуби уникалното си лице на зелен, спокоен и красив курорт и се превърна в

спонтанно възникнало струпване на хотели,

коментират хора, чийто живот е минал в туристическия бранш. Мнозина от тях предричат "испанска развръзка" за курортите - събаряне на вече построени хотели за изграждане на зелени площи, както е станало по испанските курорти.

Крайбрежната алея е затворена от строежа на обновения хотел "Адмирал" - той е наследник на бившия "Родина". Разширението на хотел "Интернационал" е замразено от собственика MG корпорация. За сметка на това огромни инвестиции влизат в изграждането на Гранд хотел "Ермитаж".

Хотелът на Георги Велчев "Краун Плаза", където брат му - финансовият министър Милен Велчев, отдъхва миналото лято след подадената оставка, няма да остане единствената собственост на фамилията. Очаква се завършването на "Хелиос Палас 2". Инвеститор е "Краун хотелс" ООД.

Собствениците на "Славей", "Екселсиор" и "Мимоза" строят четвърти хотел - "Аврора". Той обаче е все още на етап груб строеж.

17 са общо хотелите в строеж на територията на комплекса.

Осем пъти досега са налагани глоби заради различни нарушения. Заради строежи в различни етапи са били изсечени около 4 дка зеленина - дървета и храсти. Така наречената "компенсационна програма" за засаждане на нови растения е на равностойна на разчистената площ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА