Last news in Fakti

2 Април, 2004 00:00 409 0

Настояваме за приоритет на Коридор №8

  • коридор-
  • димитров
Съгласували сме с Еврокомисията да развиваме приоритетно нашите участъци от европейския транспортен Коридор N 4, което противоречи на българските интереси, заяви Благой Димитров от ОДС. Това са потвърдили експерти от ЕК пред депутати от транспортната комисия, които преди дни обсъдиха с Брюксел националните приоритети в транспорта. Не е ясно кой е съгласувал с ЕК да развиваме приоритетно Коридор N 4, това е станало без знанието на парламента, твърди Димитров. Веднага след великденската ваканция депутатът ще отправи питане към премиера Симеон Сакскобургготски в парламента. Според Димитров ще изграждаме пряко комуникациите по направление юг - север, които преминават през гръцкото пристанище Солун и така на практика ще обслужваме интересите на южната ни съседка. За нас е изключително важно финансирането на европейски Коридор N 8, който преминава през Бургас, заяви Димитров. Ние наливаме около 200 млн. USD в реконструкция на пристанище Бургас и настояваме Коридор N 8 да е приоритет за еврообщността.

Преди ден транспортният министър Николай Василев с транспортните министри на Италия, Македония, Албания и с гръцкия посланик в Тирана подписаха съвместна декларация в подкрепа на развитието на общоевропейския Коридор N 8. В декларацията се призовава ЕК и международните институции да приемат проектите по коридор N 8 като приоритетни, включително и по отношение на осигуряването на различни форми за финансиране на проектите. Василев е заявил пред своите колеги, че България има два основни приоритета - изграждането на пътната инфраструктура по протежение на Коридор N 8 и изграждане на жп линията София - Скопие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА