Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 13:05 3 646 2

Ръст на съдебните спорове между наематели и наемодатели

  • дубай-
  • оае-
  • наем-
  • цени

Дубай отчита много на брой незаконни изселвания

Ръст на съдебните спорове между наематели и наемодатели - 1
Снимка: Shutterstock

Нарастващите цени на имотите в Дубай и произтичащото от това покачване на наемите и незаконните изгонвания водят до увеличаване на правните спорове между наемодатели и наематели в съдилищата в емирството, посочват експерти пред Al Arabiya English.

Пазарът на имоти в Дубай претърпя възстановяване през 2022 г. и 2023 г., като икономиката на емирството значително се засили след пандемията от коронавируса. Това доведе до рязко увеличение на наемите, което се превърна в голям проблем за редица наематели. В същото време зачестиха случаите на незаконното им изгонване от собственици, които търсеха по-високи доходи заради рязкото поскъпване на имотите.

Днес все по-голям брой наематели искат да съдят бившите си хазяи, изисквайки те да платят годишния наем, след като са били изгонени от дома си.

Д-р Хасан Елхайс, правен консултант в Al Rowaad Advocates, каза че Регулаторният орган за недвижими имоти (RERA) към Министерството на земите на Дубай в момента разглежда поток от жалби, подадени от наематели срещу наемодатели. Al Arabiya English се натъкна на примери на наемодатели, изискващи 50-процентно увеличение на наема от своите настоящи наематели, за да подновят договорите си или да освободят имотите.

Някои искания на наемодателите нарушават държавните правила за контрол на наемите и правата на наемателите.

Увеличението на наемите е ограничено до 20% годишно в зависимост от промените в пазарните цени в района. Ако наемодателят и наемателят частно договорят по-високо увеличение, то може да надхвърли 20%.

След избухването на пандемията от коронавирус, пазарът на недвижими имоти в ОАЕ се е увеличил в търсенето, особено в емирство Дубай. „Наемите непрекъснато се покачват и наемодателите се възползват от тези благоприятни пазарни условия, за да увеличат максимално възвръщаемостта на инвестициите си. В същото време някои наемодатели се възползват от настоящата ситуация, като увеличават наемната цена на имотите над индекса RERA (инструментът определя максимално допустимото процентно увеличение на наема при подновяване на договор за наем)“, коментират анализатори.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Живтът става все по Труден

    Коментиран от #2

  • 2 тиквенсониада

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На Бойко с чекмеджетата го кажи !