Last news in Fakti

16 Април, 2004 00:00 731 0

Предоговаряне на концесионните договори за чистота в София

  • договорите-
  • почистването-
  • относно-
  • кисьов-
  • трябва-
  • чистота-
  • софия-
  • договори
, Един от препъни камъните при преговорите с трите основни концесионера на столицата се очертава поддържането на междублоковите пространстваКонцесионните договори за чистота в София трябва да бъдат предоговорени, тъй като не са сключени по най-добрия начин. Това каза председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Причините за неудачните договори са, че за пръв път след демократичните промени се отдава на концесия почистването на София и има известна неяснота при определянето на критериите.

Според Кисьов преговорите трябва да приключат до края на юни. В случай обаче, че се стигне до прекратяване на договорите този срок може да бъде удължен. На въпрос дали е възможна ситуация, в която няма да има кой да почисти столицата, председателят на Столичният общински съвет заяви, че такъв вариант не се предвижда, но може за около 10 дни да има затруднения при извозването на боклука.

В заключителния отчет на временната комисия относно анализа и проверката на договорите за концесия за чистота се посочва, че липсва инвестиционен план на концесионерите, както и няма яснота относно необходимите и целесъобразни инвестиции за извършване на дейността. Сериозни забележки има и към начина, по който се води отчетността на изпълнението на договорите, особено през зимния период, когато средствата стигат само за почистването на главните пътни артерии и улици. Според членовете на комисията предвидените в договорите санкции са недостатъчни и неефикасни. Не на последно място е необходимо да бъде създадена компетентна общинска структура, която да наблюдава и упражнява контрол върху изпълнението на концесионните договори.Да се предоговори ценообразуването на извършваните услуги от фирмите-концесионери и те да изготвят годишен инвестиционен план относно необходимите и целесъобразни инвестиции за извършване на дейността по договорите, който план да подлежи на одобрение от Столична община. Това част от основните предложени направени от временната общинска комисия.

В задълженията на трите фирми концесионери "ДИТЦ", "ВОЛФ-96" и "Чистота - София" да влезе и почистването на междублоковите пространства и миенето поне два пъти месечно на големите кръстовища, ще поискат от общинската администрация. Фирмите от своя страна искат създаването на мобилни групи, които да следят за появата на нерегламентирани сметища.

Другите два основни проблема свързани с чистотата на София, са изработването на стратегия за обработка на отпадъци и промяна в Наредбата за такса смет. До година-две трябва да бъде построен завод за преработка на отпадъци, тъй като сметището в Суходол ще се ползва до края на 2005 г. Все още обаче няма утвърдени проекти, а оптималният срок за одобряването и строителството му е 18 месеца, напомни Кисьов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА