Last news in Fakti

19 Април, 2004 00:00 580 0

И през 2004 година "Дунав мост 2" няма да бъде започнат

  • дунав-
  • милиона-
  • бъдат-
  • които-
  • строителството-
  • млн евро-
  • река дунав-
  • милиона евро-
  • във всяка посока
Строителството на Дунав мост 2 при Видин-Калафат няма да бъде започнато и през тази година, коментира пред "Монитор" източник, пожелал анонимност. Според него първата причина за това е допълнителното финансиране на проекта, защото досега е осигурена само половината от сумата по програма ИСПА на ЕС. Министерствата на земеделието и на финансите не осигурили средства за строителството, а транспортното дало само 30 хил. лева.

За строежа на съоръжението са осигурени 70 млн. евро от Европейска инвестиционна банка. Договорът за първия транш от 50 млн. евро е вече подписан и ратифициран от парламента. Очаква се да получим и 70 млн. евро безвъзмездна помощ от програма ИСПА на ЕС. Франция ни отпусна 5,5 млн. евро, а Германия - 470 000 евро. От държавния бюджет се предвиждат 25 млн. евро за моста, припомниха от транспортното министерство.

Пречка се явяват и промените в закона за земеделските земи, тъй като не могат да се отдават ниви, които попадат в трасето на бъдещия мост.

Не по-добре стоят нещата и отвъд голямата река - румънското правителство едва миналата седмица одобри проект за реализация на инфраструктурата на моста на румънска територия, каза още източникът. Според изчисленията на румънските власти за пътищата на тяхна територия ще бъдат необходими 48,2 милиона евро, които ще бъдат осигурени от държавния бюджет, външни кредити и други източници, за които няма все още ясна представа. Най-много средства - 41,8 милиона евро, ще бъдат необходими за строителни и монтажни работи.

Проектът за изграждане на втори мост на река Дунав при градовете Видин и Калафат се оценява на 190-240 милиона евро. България и Румъния сключиха споразумение за изграждане на втори мост на река Дунав през 2000 г. Мостът ще има две платна във всяка посока и една железопътна линия във всяка посока. В момента между двете страни има само един мост на река Дунав при Русе и Гюргево, който има една жп линия и шосе с две платна.

Дунав мост 2 ще бъде построен с алея за велосипедисти. Това съобщи министърът на транспорта Пламен Петров на 27 ноември 2002 г., след като подписа договор с международния консултант за управление на проекта - консорциумът между британските фирми " Скот Уилсън холдингс", Флинт & Нийл Партнършип и испанската "Иберниса". Консултантският договор е за срок от 60 месеца и е на стойност 5,5 млн. евро. По договора консорциумът трябваше да изготви проект на бъдещия мост до 30 юни 2003 г. Предвиждаше се строителството му да започне през 2004 г. и да завърши през 2006 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА