Last news in Fakti

22 Април, 2004 00:00 5 416 0

До 6 години затвор за укриване и неплащане на данъци

  • затвор-
  • данъци-
  • глоба-
  • престъпления-
  • които-
  • данъчни-
  • големи-
  • със затвор
Сурови наказания за данъчни престъпения предвижда проектът на закон за Национална агенция за фискални разследвания, който правителството е внесло в парламента. Освен затвор за укриване и неплащане на особено големи данъци са предвидени парични санкции.

В проектозакона са предвидени съществени промени в Наказателния кодекс, с които са разширява съставът на данъчните престъпления. Записано е, че който умишлено избегне плащането на данъци или осигурителни вноски, ще се наказва със затвор до 5 г. и глоба от 5000 до 10 000 лв. Който пък не плати в срок данъци над 5000 лв. може да влезе в затвора от от 2 до 6 г. Освен това ще трябва да плати глоба минимум 10 000 лв.Опитите за източване на ДДС и на други налози от бюджета в големи размери ще се наказват със затвор от 2 до 8 г. и глоби от 5000 до 10 000 лв. Лицата, които образуват или ръководят организирани престъпни групи за данъчни престъпления, ще влизат зад решетките от 5 до 15 г., а членовете на групите- за срок до 10 г.

За някои данъчни престъпления е предвидено съдът да може да постанови конфискация на част или на цялото имущество на виновния и да го лиши от право да заема длъжност или да упражнява професия. Който избегне плащането на данъци в големи размери като не подаде декларация или впише неверни данни в нея, вече ще се наказва със затвор от 1 до 6 г., а не до 3 г., както е сега. Глобата пък става 10 000 лв. вместо досегашните 500 лв.

С глоба от 1000 до 2000 ще се наказват хората, които не изпълнят разпореждане на данъчните полицаи или без уважителна причина не се явят, след като са били редовно призовани, или пък откажат поискана информация. Самите служители на Националната агенция за фискални разследвания ще бъдат глобявани от 10 000 до 20 000 лв., ако разгласят информация, получена във връзка с работата им. Те ще се лишават и от правото да заемат съответната длъжност от 1 до 3 г.

Директорът на агенцията ще се назначава от финансовия министър след съгласуване с премиера за срок от 4 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА