Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 10:11 7 738 9

Нова индустриална зона в един от най-големите български градове

  • индустриална зона-
  • бургас-
  • меден рудник

Тя ще се намира до бургаския квартал "Меден рудник"

Община Бургас кандидатства за близо 40 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за развитие на Индустриалния парк край ж. к. „Меден рудник“. Така започва реализацията на Фаза 2, за която Димитър Николов и екипът му започнаха да говорят веднага след разработването на проекта преди повече от 5 години. Кметът сега е внесъл докладна записка в местния парламент, с която иска одобрението на общинските съветници за старт на процедурата, уточнява Флагман.

В Индустриалната зона край ж. к. „Меден рудник“ вече има закупени 7 терена от компании и за да се развиват инвестициите, е необходима тази инфраструктура. Администрацията използва всички възможни начини външни средства да влязат в Бургас, а тепърва предстои и стартирането на проекта за изграждане на втора пътна връзка между най-големия комплекс и центъра на града, с която терените в индустриалната зона ще станат не само по-достъпни, но и по-атрактивни за бъдещи инвестиции.

Ако Общинският съвет на 30 ноември одобри предложението на кмета, в настоящия проект за Фаза 2 се предвижда едновременно прокарване на всички необходими комуникационни връзки, както и електрозахранваща и ВиК инфраструктура, за да не се разкопава по няколко пъти теренът и индустриалната зона да влезе в експлоатация възможно най-скоро.

Уточняваме, че Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, кандидатства с проектното предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас. Кандидат и водещ бенефициент по процедурата е „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД, а Община Бургас е партньор.

Проектът включва изграждане на довеждащата инфраструктура до парка и изграждане на вътрешна инфраструктура на „Индустриален парк – Фаза 2“. Територията, обект на интервенция, е разположена в Промишлена зона „Юг- Запад“. Довеждащата до парка инфраструктура се изпълнява от Община Бургас и ще бъде реконструирана улица "Търговска". „Овергаз Мрежи“ АД изграждат довеждаща газова инфраструктура, която включва изграждане на разпределителни газопроводи, газопроводни отклонения и съоръжения по бул. „Чаталджа“ за захранване с природен газ на „Индустриален и логистичен парк - Бургас" (ПЗ „Юг-Запад“).

Община Бургас работи по обособяване на тази територия като индустриален парк съвместно с Национална компания индустриални зони ЕАД още от началото на 2017 година, след като бе изградена изцяло инфраструктурата във Фаза 1 на Индустриалния парк и капацитетът ѝ започна да се изчерпва. Така в капитала на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД бяха внесени имоти общинска и държавна собственост, находящи се във ПЗ „Юг- Запад“.

Терените в зоната са стратегически ситуирани в близост до международния път за Турция, в непосредствена близост до пристанище Бургас, директна връзка с Международно летище и АМ „Тракия“. Разработен бе проект за Изменение на Подробния устройствен план на ПЗ „Юг-Запад“, засягащ внесените в капитала на дружеството имоти, които се урегулираха и отредиха за „производствени, складови и обслужващи дейности“. Впоследствие се изработи и технически инвестиционен проект за изграждане на вътрешната инфраструктура на парка.

Паралелно с проектирането се обследваха възможностите за финансиране изграждането на вътрешната инфраструктура. Такава възможност дава Националният план за възстановяване и устойчивост. Компонент 3 „Интелигентна индустрия“.

Условията за кандидатстване предвиждат безвъзмездно финансиране на 80% от разходите за изграждане на инфраструктурата, като останалите 20% се осигуряват от кандидата и партньорите в зависимост от тяхното участие. По предварителни разчети общата стойност за изграждане на довеждащата и вътрешната инфраструктура е 39 962 188 лева. От тях за изграждане на вътрешната инфраструктура са необходими 33 396 456 лева, за довеждащата (инфраструктурата по ул. „Търговска“) - 6 565 732, от които 5 796 643,00 лв за изграждане на улицата и 769 089 за газопреносната мрежа.

При одобряване на проектното предложение Индустриален и логистичен парк- Бургас АД следва да осигури 20% съфинансиране за изграждане на вътрешната инфраструктура, на стойност 6 680 хил. лева, като се предвижда те да бъдат осигурени от наличните средства на дружеството по банкови сметки от услугите, които ще предоставя на собствениците чрез изграждането на инфраструктурата и от вземанията от продажба на имотите.

Община Бургас, като партньор по проекта за изграждане на довеждащата инфраструктура „следва да осигури 20 % съфинансиране на стойност 1 159 328 лева. Овергаз Мрежи АД участват със 20% съфинансиране за изграждане на газопреносната мрежа.

Условията за кандидатстване изискват решение на Общинския съвет във връзка с кандидатстването по проекта, от една страна като орган на местно самоуправление, а от друга като орган, упражняващ правата на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала. Такова решение до този момент не бе взето поради липса на конституиран Общински съвет.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 6 Отговор
    Индустриален парк, или казано по български - трудов лагер.

    Коментиран от #6

  • 2 Селянин

    16 1 Отговор
    Хайде да вземат да го направят този път като хората и дано са отстреляри архитекта на Индустриалният парк първа фаза, че там издънката е огромна. Огромни буренясали тротоари по, които никой не ходи и никакви парко места и места за изчакване на големи камиони за разтоварване. Бяха обещали и буферен паркинг, но и той се оказа измама.
  • 3 Исторически парк

    5 2 Отговор
    Галите от остров ман ще им приберат железото от заводите за нула време 😆😅😂
  • 4 За 3 к

    10 5 Отговор
    Идва рецесия авторчето...онази от 2008 ряпа да яде
  • 5 Коментар

    2 2 Отговор
    Не разбирам, защо когато видя смислена статия, то автора никога не е Милена Помпата ?

    Коментиран от #8

  • 6 умен

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    по комунистически - завод
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Или Мария.
  • 9 Какви

    3 0 Отговор
    индустриални зони? То индустрия няма, ама зони бол.