14 Май, 2004 00:00 3 257 0

Къщата на акад. Поликаров в Лайпциг е върната на близките му

  • българското-
  • посолство-
  • обаче-
  • лайпциг-
  • поликаров-
  • германия-
  • българското посолство-
  • във вторник областният
Българската държава загуби дело за свой имот в Германия, около който години наред се вихрят спорове. Във вторник областният съд в Дрезден се произнесе в полза на вдовицата на академик Азаря Поликаров, на която трябва да бъде върната представителна къща в центъра на Лайпциг.

През 1979 г. известният учен и философ Азаря Поликаров, по това време гостуващ преподавател в Лайпциг, дарява на България придобита по завещание къща.

В началото българското посолство в тогавашната ГДР смятало да я направи консулство или културен център. Това обаче не става и нашите дипломати години наред използват апетитния имот за други цели, основно като леглова база. Идва обаче 1990 г., с нея и Обединението на Германия, и къщата край прочутата лайпцигска катедрала "Томаскирхе" изведнъж се оказва в тежест.

През 1992 г. българското посолство решава, че може да я продаде. По днешни цени стойността й се изчислява на около 2.8 млн. евро.

Поликаров обаче си поисква къщата обратно, като се аргументира, че евентуална продажба би било грубо нарушение на договора за дарение. Двете страни не могат да се помирят и така случаят достига до германското правосъдие. През 2003 година съдът в Лайпциг призна собствеността на България върху имота, но вдовицата на починалия през 2000 г. учен - Маргарита Зайчарова, обжалва на втора инстанция. Във вторник областният съд в Дрезден обяви за нищожен договора за дарение от 1979 г., като един от мотивите бе и този, че тогавашния извънреден и пълномощен посланик на НРБ в ГДР не е бил упълномощен да сключва подобни договори.

От българското посолство в Берлин обясниха, че не са информирани официално за решението на съда.

Знаем за публикациите в регионалния германски печат, но нямаме официално уведомление, заяви пресаташето на мисията Елеонора Димитрова. Най-вероятно, след като се запознае с решението на съда, българското посолство ще продължи съдебната битка и ще обжалва пред Върховния съд на Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА