Last news in Fakti

14 Май, 2004 00:00 821 0

Телевизия RTL искала да снима строителния хаос в курорта "Златни пясъци"

  • златни-
  • строителството-
  • пясъци-
  • курорта-
  • всички-
  • които-
  • отпадъци-
  • строителни-
  • варна-
  • пясъци-
  • фирми-
  • туристи-
  • туристически-
  • българия-
  • курорт-
  • строителния-
  • кметската-
  • златни пясъци-
  • златни пясъци-
  • строителни отпадъци-
  • строителния хаос
Немската телевизия RTL искала да дойде да заснеме строителния хаос в курортния комплекс "Златни пясъци". За това алармира днес Валентин Йосифов, агент на туроператорската фирма ТУИ на среща в Община Варна по повод строителството в комплекса, предаде Днес+. Интерес към пълния със строителни отпадъци курорт, проявили и английски журналисти, съобщи Пламен Раловски от "Болкан-Холидей".

Показването на кадри от сегашното състояние на "Златни пясъци" ще съсипе имиджа на България, убедени са туоператорите.

Искам да заявя от името на всички туроператори, че ние не сме против строителството в курорта "Златни пясъци", а против този хаос, който е в момента, каза още Йосифов. Напълно съчувствам на хората, които не могат да завършат хотелите си и търпят загуби, но какъв е смисълът да се съсипва туристическия сезон, със строежи, които не могат да бъдат готови и до Нова година, допълни той.

На срещата стана ясно, че всички туроператори подкрепят заповедта на кмета Кирил Йорданов за спиране на грубото строителство, тъй като в противен случай, те ще трябва да плащат обезщетения на туристите.

Самият градоначалник заяви, че жалбата подадена от "Съни Травел", инвеститор на хотел "Ермитаж", не спира кметската заповед за преустановяване на грубите строежи. Йорданов допълни, че в най-скоро време, дори утре, очаква Варнесккият окръжен съд да се произнесе по казуса.

До 20 май е крайният срок за извозването на всички строителни отпадъци от курорта "Златни пясъци", заяви шефът на общинската дирекция "Опазване и осигуряване на обществения ред" Павлин Павлов. В периода до края на месеца трябва да бъда възстановена инфраструктурата и окончателно почистен курорта. Само за четири дни от "Златни пясъци" са изнесени 508 куб. метра строителни отпадъци, съобщиха от кметската администрация.

Три от големите туроператорски фирми са се обърнали към зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов, изразявайки недоволство от строителния хаос в курорта Златни пясъци и опасения за сериозни щети от рекламациите на летовници. Това съобщават междувременно и от пресцентъра на Областна администрация-Варна.

"От 30 април 2004 г. стартира чартърна програма на АК Сибир, извършваща ежеседмични полети Москва- Варна- Москва, с които пристигнаха първите ни туристи от Русия. На 8 май 2004 г. стартира и финландска чартърна програма. На същата дата посрещнахме първите 200 туристи от Финландия. Всички пристигнали до момента туристи са искрено възмутени от обстановката, посрещаща ги в най-известния ни черноморски курорт. Строителството на хотели продължава. Целият курорт е пълен с кранове, бетоновози и камиони, превозващи строителни материали. Алеите и пътищата са непроходими, потънали в кал и мръсотия. Не е възможно да се правят трансфери до вече работещи хотели. Цялата обстановка уронва престижа на българските курорти и създава лошо име на България, като една от търсените туристически дестинации. При така създадените условия не е възможно да се почива и туристите ни с право негодуват. Освен морални, нашите агенции ще понесат и материални щети от постъпилите вече основателни рекламации поради независещи от нас причини.", се казва в общото писмо на Алма тур- БГ и Матка Монте- Финландия, изпратено и до Българската туристическа асоциация и Българската туристическа камара.Двете фирми заявяват, че са в очакване на намеса и съдействие за избягване на негативните последици от строителния хаос на Златни пясъци.

От Елиттур Сървис АД- генерален агент на Тамас Кук за България, са адресирали обръщението си към кмета на Варна с копие да зам. министър Хаджиниколов. Според туристическата фирма най-големият проблем не е само в строителството, а в огромното количество отпадъци, разпилени край обектите. "Нарушена е околната среда...в целия туристически комплекс. Обстановката би изглеждала различно при условие, че строителните фирми извършват дейността си, полагайки поне минимални усилия за чистота и ред. Със съжаление констатираме, че сегашното им поведение е меко казано проява на безотговорност.", е мнението на агента на Томас Кук.

Предложението на Елиттур Сървис АД е да се анализират оставащите довършителни работи, като се разрешават само свързаните с вътрешно оформление и прилежаща инфраструктура. Експертна комисия да определи обектите в груб строеж, които да се замразят в изпълнение на кметската заповед за спиране строителството на туристически обекти в Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА