17 Май, 2004 00:00 1 073 0

Минко Герджиков: София ще стане неузнаваема

  • които-
  • столична-
  • община-
  • общината-
  • година-
  • кметът-
  • срещу-
  • кредити-
  • продажба-
  • бъдат-
  • транспорт-
  • метрото-
  • разходите-
  • средства-
  • бюджет-
  • общинската-
  • заповедта-
  • кредит-
  • главен-
  • определи-
  • приключи-
  • софия-
  • какво-
  • други-
  • столична община-
  • тази година-
  • през тази го

И.д. кмет на София Минко Герджиков е назначен за зам.-кмет на Столична община по финансите и жилищната политика през ноември 2003 г. Бил е зам.-министър на търговията, началник на управление "Балкански страни" в Министерството на икономиката, главен преговарящ по присъединяването ни към ЦЕФТА и по проекта за петролопровода Бургас - Александруполис, търговски представител в Гърция, шеф на борда на "Булгарплод - Слатина", съветник в МРРБ. Роден на 2 май 1955 в Троян, под знака на зодията на финансистите Телец. Завършил е финанси и кредит и застраховане на външнотърговската дейност в УНСС. Женен, с две дъщери. Владее английски, руски и гръцки.



Г-н Герджиков, имаше ли брожения в Столичния общински съвет (СОС) срещу вашето назначаване за и.д. кмет на София?
- Не. На заседанието на СОС в четвъртък получих подкрепа от десноцентристкото пространство. От съветниците на БСП също нямаше персонални изказвания срещу мене, но имаше възражения срещу това, доколко е законна заповедта на кмета, с която ме назначи за свой заместник. За мене е логично именно кметът да определи своя заместник, тъй като той е избран пряко от народа. Кметът трябва да определи заместника си и според Закона за местното самоуправление. Тук има и още нещо. Ако до три месеца не приключи съдебната процедура около отстраняването на Софиянски, тогава СОС ще трябва да избере кмет. Но представете си, че не се получи избор с 2/3 от гласовете. А това е възможно. Ще остане ли тогава Столична община без управление? Още повече че всеки луфт в управлението винаги води до тежки последствия.


А какво е становището на Областния управител?
- По време на заседанието на СОС беше съобщено, че областният управител няма да спре заповедта на кмета. Т.е. г-н Росен Владимиров смята, че заповедта е законна. Така че от тази гледна точка проблемите вече са преодолени.


Вие как се чувствате?
- Трудно ми е, но приех назначаването си като даденост, като съдба. Докато бях само зам.-кмет, работех по 9-10 часа на ден само по финансовите въпроси и проблемите на общинската икономика. Сега върху мене се струпаха и други ангажименти, голяма част от които са светски мероприятия, международни срещи... Така че вече по 14-15 часа не ми стигат, но това не ме плаши. Амбициран съм, докато кметът го няма, да не допусна никакви неблагополучия в управлението на общината. Но съм наясно, че едва ли ще мога да го заместя пълноценно. Кметът е човек с опит, има два успешни мандата. Това му позволява да взема бързи и правилни решения, да носи отговорност. Желанието ми е да приключи по-скоро тази одисея, да се върне и да поеме нещата в свои ръце.


Какво предстои да свършите в най-близко време?
- За мене като финансист най-важното е да привличам пари и да намалявам разходите. Мисля, че се справям с това. Пред мене е докладът, подготвен от нас за "Стандарт енд Пуърс", който през юни ще определи новия кредитен рейтинг на Столична община. В доклада пише, че средномесечният приход на общината през 2004 г. е нараснал с близо 11 млн. лв. в сравнение с 2003 г., а разходите са намалели с 5 млн. лв. Въз основа на тези резултати очакваме по-висок кредитен рейтинг. Това е много важно, тъй като от него зависи размерът на лихвите, които ще плащаме по кредитите. А ние имаме доста кредити - за закупуване на автобуси за градския транспорт, японския заем за метрото, търсим и други кредити за инвестициите, които ще правим. По принцип привличането на пари е трудна работна, а намаляване на разходите - още по-трудна. Най-трудното е да съчетаеш тези две неща. Но провеждането на консервативна финансова политика на общината се налага, защото това е единственият начин да поддържаме столицата на ниво, след като държавата непрекъснато намалява субсидиите за столичния бюджет. Трябваше сами да предприемем мерки не само да вържем общинския бюджет за покриване на ежедневните разходи, но и да осигурим средства за нашата амбициозна инвестиционна програма, която е на обща стойност 60 млн. лв.


Какво предвижда тя?
- Най-важното е изграждането на метрото между 7 и 10 метростанция. Там финансирането е с кредит от японската банка JBIC, като общината е обезпечила съфинансиране от 11,5 млн. лв. В момента тече изборът на главен изпълнител, съставена е къса листа от три фирми - две японски и една френска. Изпратили сме документите за одобрение в Токио. След като JBIC ги одобри, ще отворим офертите и която от фирмите е дала най-ниска цена, нея ще одобрим. Надявам се това да стане до края на юни имаме избран главен изпълнител, той веднага да си избере подизпълнител и в средата на годината да започне строителството. Успоредно с това ще изграждаме инженерната инфраструктура, която съпътства метрото по бул. "Панчо Владигеров".Сериозни средства ще инвестираме до септември и за довършването на предгаровия площад Ротондата. За него ще осигурим 4,3 млн. лв. собствени средства и 968 хил. лв. извънбюджетни, които се акумулират във фонда СОСОФ от общинската приватизация и се изразходват само за капиталови разходи.
Започнахме разчистването и корекциите на речните корита. Този процес се оказа малко по-скъп, отколкото очаквахме. Бяхме предвидили 125 хил. лв., но ще се наложи да заделим от бюджета още 150 хил. лв. Ще изградим бетонни корита срещу ерозията, развъждането на комари и жаби. След корекцията коритата ще се почистват много по-лесно от наносите.
Продължаваме втория етап на инвестиционния проект по програмата за асоцииране на ромското население. През първия изградихме 10 четириетажни къщи в жк "Христо Ботев". Проектът е на обща стойност 2,5 млн. лв., от които половината са кредит от ЕБВР, останалите осигуряваме ние.


Докъде стигна програмата "Красива България"?
- За тази година по нея ще инвестираме 5 млн. лв., от които 2,5 млн. от общинския бюджет. Заложените за тази година обекти са Централна минерална баня, 83-о ОУ в Панчарево, Дом за медикосоциални грижи за деца "Св. София", Първа английска езикова гимназия, 133 СОУ "Ал Пушкин", ССУ "Проф. д-р Дечо Денев" с детска градина за деца с увреден слух, изграждане на места за художници на пл. "Бански" до ЦУМ и др.

Приключваме с приватизацията

Столична община е амбицирана да приключи с общинската приватизация. За продажба през тази година са предвидени "Озеленяване", "Пътна сигнализация", "Улично осветление", "БКС център" и "Трансремонтстрой", който е част от холдинга "Столична компания за градски транспорт".
Други общински предприятия ще бъдат продадени след съгласуване с финансови институции. Причината е, че те са теглили кредити и ние не можем да не се съобразим с кредитодателите им. Това са трамвайният завод "Трамкар", "Слатина Булгарплод", "Пътища и съоръжения" и "Международен транспорт и туризъм - София". За продажба през тази година ще бъдат обявени и фирми, в които столична община има миноритарни участия. Сред тях са "Наш дом" АД, "Такси-С-Еспрес", "БКС-Лозенец", "Хлебни изделия - Княжево", "Шевро", "Фина механика", "БКС-Надежда", "Банкя-21", "Софстрой", "Обществено строителство - Агробилд", "БКС - Средец", "Свежест" и "Ирис 2000". На строителните инвеститори ще предложим за продажба 22 незавършени блока, изграждането на някои от които е започнало преди 20 години. Изграденото досега ще бъде оценено и във всеки от тези блокове общината ще получи определен брой жилища. С тях ще възмездяваме гражданите, на които сме отчуждили терени. Столична община дължи 790 жилища за възмездяване на граждани с отчуждени имоти. Надяваме се една голяма част от гражданите да бъдат възмездени.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА