Last news in Fakti

1 Юни, 2004 00:00 568 0

Праисторическо селище на открито правят в Странджа

  • селището-
  • музей
Праисторическо селище, което ще представлява и музей на открито, ще бъде изградено върху 20 декара земя в Странджа планина.

Селището ще бъде разположено по поречието на р. Велека и ще бъде оформено като атракцион за туристите. Проектът има работното име Музей за древни култури, заяви инициаторът Венцислав Томов, председател на българското келтоложко общество. Ще изградим модел на едно тракийско селище през каменната и желязната епоха, в което посетителите ще влизат направо в колиби от халколита и неолита, твърдят от келтоложкото общество. В селището ще може да се изпита на живо как предците ни са живели и обработвали земите си, как са плавали с лодки еднодръвки и как са ловували с лъкове и каменни брадви.

Селището ще включва праисторическа ферма, билкова градина и занаятчийски работилници от древността. Освен това към него ще бъде изграден образователен център, където ще могат да се чуят и научат различни теми и аспекти от живота на първобитните хора. Инициаторите били привлечени от Странджа планина заради нейната мистичност и непокътнатата девствена природа.

Те предполагат, че точно по тези земи тук са живели келтите, които са влезли в тесни взаимовръзки с тракийските общества на Балканския полуостров. Авторите на проекта са се вдъхновили от подобна експозиция на открито в Дания и други държави в Западна Европа като например Швейцария, където подобни центрове са възникнали още през 1920 г.

Проектът за изграждането на открития експериментален музей за древни култури ще бъде осъществен с подкрепата на организацията Eharc - европейски обмен за археологически изследвания и връзки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА