Last news in Fakti

22 Януари, 2024 18:05 6 028 6

Промениха статута на имоти в големи български градове

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут

Част от тях се намират в Плевен, Шумен и Перник

Промениха статута на имоти в големи български градове - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - изключителна държавна собственост, на община Велики Преслав за срок от 10 години. Имотът се намира в град Велики Преслав, община Велики Преслав, област Шумен и представлява Археологически резерват „Велики Преслав” - реална част, с площ от 3 190 726 кв. м, с класификация на групова археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Археологическия музей - Велики Преслав.

Правителството разреши учредяване на ограничено вещно право върху поземлен имот, собственост на „Напоителни системи" ЕАД. Имотът се намира в землището на гр. Долни Дъбник, общ. Долни Дъбник, област Плевен.

Кабинетът взе решение да се учреди възмездно безсрочно сервитутно право на прокарване, в полза на „Алпин Пропърти Груп“ ЕООД - София, на отклонение от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, върху част от имот - публична държавна собственост. Поземленият имот е с площ от 7456 кв. м и се намира в местността „Вратцата“ на гр. Враца. Предвижда се в отредената сервитутна зона да се положи подземен електропровод и да се изгради трафопост за нуждите на „Дом на алпиниста“. След заплащане на цената на сервитутното право в размер на 867 лева без ДДС от титуляря, областният управител на област Враца следва да издаде заповед за неговото учредяване и да отрази промяната в акта за публична държавна собственост за имота.

По решение на Министерския съвет Община Перник получава управлението върху шест самостоятелни обекта - публична държавна собственост в сградата на Минната дирекция в гр. Перник. Тя се намира се на пл. „Св. Иван Рилски“ №1. Два от обектите са на третия етаж, два - на етаж 0, а останалите съответно на етажи -1 и 1. Общината ще ги използва за социални дейности и ще осигури безплатен публичен достъп до експонатите в музейните колекции и фонда на Художествената галерия - Перник. Помещенията ще се ползват и за церемонии, международни фестивали, конференции, форуми и музейни колекции в изложбеното пространство. Със същото решение управлението на имотите се отнема от областния управител на Перник поради отпаднала необходимост.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безпартиен

    6 0 Отговор
    МИГАР ОТ ДПС-сетата не са си ги ПОЗНАЛИ? СОКОЛА СПИ ЗИМЕН СЪН ЛИ?
  • 2 Българин (без украинско анцудже!)

    5 1 Отговор
    Пилат Понтийски в действие - отговорността по разрушаване на културното наследство е в ръцете на местни феодали/проститутки !

    Коментиран от #4

  • 3 £€$£€$£€$

    0 4 Отговор
    Конфискация на всички руски имоти и забрана за влизане в България на индивиди от РФ !
  • 4 АУУУУУ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин (без украинско анцудже!)":

    Майка си ли имаш предвид ?

    Коментиран от #6

  • 5 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Цените трябва да се променят не статута.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.