8 Юни, 2004 00:00 936 0

Финансовите учреждения в нови сгради

  • агенция-
  • министерство-
  • сградата-
  • министерството-
  • финансовото-
  • сграда-
  • хазарта-
  • място-
  • софия-
  • администрация-
  • новата-
  • комисията-
  • данъчните-
  • администрацията-
  • ведомството-
  • национална-
  • годината-
  • аксаков-
  • митници-
  • финансовото министерство-
  • национална агенция
От началото на годината структурите към Министерството на финансите са на нови адреси. Новодомци са митничарите, надзорниците на хазарта и европейските дирекции на министерството. Скоро се очаква на едно място да се събере и цялата администрация по проекта, наречен Национална агенция за приходите.

Евродирекциите на финансовото министерство

Преди време Министерският съвет предостави на ведомството на Велчев безвъзмездно управлението на недвижим имот, който е публична държавна собственост, на софийската улица "Аксаков" №1. Това е четириетажна сграда със застроена площ 224 кв.м. Досега тя беше офис на Агенция "Митници", която се премести в нова по-голяма сграда на ул. "Георги Раковски" №47. Сега в имота на "Аксаков" ще се настанят дирекциите "Управление на средствата от Европейския съюз", "Централно звено за финансиране и договаряне", "Европейска интеграция и мониторинг", както и националният фонд към Министерството на финансите. Те в момента се помещават в сградата на финансовото министерство. Засега не се предвижда да се прави ремонт на новото работно място на евродирекциите, защото офисът е с добре изградена инфраструктура, уточниха от министерството. Не е ясно и кога чиновниците от ведомството на Милен Велчев ще сменят адреса на работата си.

Агенция "Митници"

Сградата, в която се настани Агенция "Митници", на пръв поглед прилича на луксозен хотел. Намира се на ъгъла на ул. "Георги Раковски" и бул. "Сливница". Новата сграда е разделена на няколко блока. Блок А е 8040 кв.м, блок Б - 3528 кв.м, блок Г (гаражи) - 667 кв.м, и складовите постройки са още 292 кв.м. За ударния ремонт, който финансовото министерство направи, отидоха 13 млн. лв.

Събирането на митническата администрация на едно място освободи сградите на бул. "Мария Луиза", на ул. "Аксаков" и помещенията, заемани от лабораторията в комплекса на БАН.

Комисията по хазарта

Държавната комисия по хазарта също е с нов адрес - на мястото на митниците в сградата на бул. "Мария Луиза" 22. Членовете на комисията там ще съжителстват с част от администрацията на Министерството на околната среда и водите, както и с Икономическия и социален съвет.

Досега ведомството, оглявявано от Методи Киров, се помещаваше в сградата на ъгъла на улиците "Шести септември" и "Иван Вазов". Петдесет и четиримата членове на комисията разполагаха с 13 кабинета, а в новата сграда ще имат 19. За новите помещения на хазарта не се предвиждат големи ремонти. В момента експертите от финансовото министерство преценяват кои от помещенията ще имат нужда от козметични промени. Ако стойността на строителните работи надвиши 10 хил. лв., ще се обяви процедура по Закона за обществените поръчки. Идеята е през септември да се настанят на новото място.

Проектът "Национална агенция за приходи"

Създаването на Национална агенция за приходи (НАП) е най-амбициозната част от реформата в приходната администрация, която замисля правителството. Проектът е предложен преди години от Международния валутен фонд, а финансирането е от Световната банка (СБ). Според заемното споразумение с банката за строителни дейности се отпускат 8.4 млн. евро, като още толкова ще се осигурят от държавния бюджет.

В основата на проекта е обединението на данъчната администрация и частта от Националния осигурителен институт (НОИ), занимаваща се със събирането на осигуровките в обща институция - НАП.

Администрацията на НАП трябва да се приюти в доста непривлекателната в сегашното си състояние кула на "ИПК "Родина". След няколко неуспешни опита на Агенцията за приватизация да продаде стърчащото от години на входа на София скеле със сини стъкла беше решено обектът да се продаде на финансовото министерство срещу 1 млн. лв. за целите на новата структура. Вече има избрана проектантска компания - "Бетон интелект аркант". Нейната задача е до края на годината да направи оценка на необходимите ремонтни дейности, а след това ще започне и същинското строителство.

Заради отчайващото състояние на по-голямата част от сградния фонд на данъчните се обмисля в кулата на ИПК "Родина" заедно с НАП да съжителства и администрацията на Териториална данъчна дирекция - София и София окръг. Така в по-ниското тяло на сградата ще бъде съсредоточено обслужването на софиянци по модерен и леснодостъпен начин. По същите причини в началото на годината имаше

размествания и сред данъчните подразделения в София

Бул. "Шипченски проход" 69А е новият адрес на данъчните от районите "Изгрев" и "Искър". Поделението "Триадица" пък вече се намира на ул. "Иван Вазов" 16.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА