Last news in Fakti

8 Юни, 2004 00:00 810 0

В Русе ще бъде построена най-голямата индустриална зона на Балканите

  • българия-
  • мурутис-
  • около-
  • зоната-
  • очаква-
  • поясни-
  • инвестиции-
  • производство-
  • бъдат-
  • изгради-
  • години-
  • гръцки-
  • фирми-
  • млн евро-
  • поясни мурутис-
  • бъдат разкрити около
Гръцка компания за недвижими имоти съвместно с консултантската фирма Euro-capital възнамеряват да инвестират около 6 млн. лв. в изграждането на най-големия индустриален парк на Балканите, който ще се изгради край Русе. Това съобщи за "Дневник" управляващият директор на Euro-capital Христос Мурутис. Очаква се проектът да бъде завършен до края на лятото, когато ще приключат преговорите с общинската управа за собствеността върху имота. Идеята на чуждите инвеститори среща подкрепа от русенския областен управител Румен Януаров и кмета на Русе Елеонора Николова.

Според бизнес плана върху терен от 700 дка ще се разположат основно индустриални предприятия. Най-голямото предимство на промишлената зона е близостта й до пристанището, чрез което фирмите ще осъществяват пряката връзка с дунавските европейски държави, и на Изток към Украйна и Русия. Сградите ще се отдават на оперативен или финансов лизинг за 20-годишен период, като бизнесът ще ползва общи комуникации, пътища и охрана. Окончателното изграждане на зоната се очаква да приключи до две години. Авторите на проекта очакват до 5 години в зоната да бъдат разкрити около 1000 нови работни места.

Седем гръцки фирми вече са заявили интерес да изнесат своето производство в новия индустриален парк веднага след неговото изграждане, поясни Мурутис. След като базата бъде изградена, се очаква поне 15 чужди инвеститори да се включат в зоната. Наскоро регистрираната в България фирма за козметични продукти "Балкан памук" е възможно да бъде сред първите, които ще участват в индустриалната зона, поясни Мурутис. Инвеститорът ще изгради фабрика за производство на батонети (тампони за уши) у нас, като продукцията ще се изнася в над 50 държави. Вложението ще бъде за около 5 млн. евро и в момента бизнесмените оглеждат терена, където се предвижда да се изгради зоната. Планира се в зоната да има фабрики за пластмасови електрически изделия, за пакетиране на сокове, за производство на панели от полиуретан, мебелно предприятие и др.

"Индустриалният парк е плюс не само за Русенска област, но и за България, защото чрез него възнамеряваме да привлечем в страната нови инвестиции", обясни Мурутис. Според Мурутис до 3 години една трета от гръцките индустриални фирми ще разширят бизнеса си в България и Румъния.

Неслучайно до края на годината две гръцки фирми планират да направят инвестиции в град Две могили, където очакваният социален ефект ще бъде голям. Освен фабрика за сортови семена в градчето ще бъде изградена и рафинерия за олио, която се предвижда да бъде най-модерната в България. Фабриката в момента работи в Солун, но е неефективна за собствениците, затова съоръженията й ще се монтират в България. Двете инвестиции ще бъдат за около 5 млн. евро, като се очаква да бъдат разкрити около 80 работни места. Очаква се годишно рафинерията да изкупува между 100 хил. и 300 хил. тона слънчоглед, което ще осигури постоянни договори с производителите от региона, поясни Мурутис.

Интересът от гръцки бизнесмени към нашата страна се разраства и това личи по проектите, които Euro-сapital е осъществил от 2003 г. досега, обясни още консултантът. Той управлява около 70% от гръцките инвестиции в България. Над 35 проекта за близо 40 млн. евро са започнали да се изпълняват от началото на миналата година до петте месеца на тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА