Last news in Fakti

9 Юни, 2004 00:00 588 0

Община Царево изработи правила срещу строителния бум

  • арнаудов-
  • където-
  • бъдат-
  • царево-
  • общината
Царево се готви за строителния бум, който ще настъпи по Южното Черноморие през близките една-две години. Това обяви кметът на общината Петко Арнаудов. В Синеморец вече беше открит първият четиризвезден хотел в общината.

Инвестицията е на "Булхотел" и се намира на известния плаж "Бутамята". Поне още два големи туристически проекта ще бъдат реализирани до началото на сезон 2005.

Интересът към тази част на Черноморието обаче непрекъснато се засилва, твърдят от общината. Поради това общинските специалисти са изработили специални правила за строителство, които ще предпазят региона от това, което се получи в Златни пясъци и Слънчев бряг, каза Арнаудов.

Плътността на застрояване да не е повече от 30-40%, а поне половината от всеки парцел да е зелена площ, ще бъде записано в новите правила.

Те се съгласуват с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което подготвя Закон за Черноморието, и ще бъдат приети на сесия на общинския съвет, обясни още Арнаудов. С решение на общинския съвет изискванията ще бъдат наложени като задължителни.

Община Царево има една от най-дългите морски граници на територията на страната и се отличава с разнообразната си природна среда.

На нейна територия се намира и уникалният природен парк "Странджа", където има много защитени местности, растителни и животински видове. "Ако ние не успеем да вкараме проблема в законови рамки, то има опасност процесът да стане неуправляем и да загробим тази част от Черноморието", смята царевският кмет.

В момента вървят процедури за промяна статута на земи в района на Лозенец - бившия къмпинг "Корал", където ТУИ ще инвестира в изграждането на хотелска база с 900 легла. Пак в Лозенец чешката фирма "Вантурс" проектира изграждането на вилно селище. Четиризвездни хотели и ваканционни селища от малки къщички ще има в зоната на къмпинг "Арапя", до Попския плаж на Царево и в Ахтопол, където вървят същите процедури за промяна предназначението на земите, каза още кметът Петко Арнаудов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА