9 Юни, 2004 00:00 540 0

Пардю се застъпи за градинките в София

  • софия-
  • промени-
  • зелените-
  • пардю-
  • площи-
  • писмото-
  • организации-
  • зелените площи
По инициатива на посланика на САЩ Джеймс Пардю ще има кръгла маса за опазването на зелените площи в София, съобщи БТА. Пардю е написал критично писмо и е поканил на срещата областния управител на София Росен Владимиров, столичния кмет Стефан Софиянски, председателя на общинския съвет Владимир Кисьов, главния архитект на града Стоян Янев и неправителствени организации. Текстът на писмото на посланика е предоставен на БТА от председателя на гражданско сдружение "Младост" Младен Черешаров.

Писмото е отзвук от среща на Пардю с представители на повече от 10 граждански сдружения от жилищните райони на София. В посланието си американският дипломат посочва, че той и представителите на сдруженията искат да се срещнат с местните власти в София, за да обсъдят позициите си. Границите, правният статут и правото на собственост върху земята на големите софийски паркове и зелените площи между блоковете не са ясно дефинирани, получават се промени в целите на ползването им, като този процес не е прозрачен за обществеността, пише посланикът. Съществуващият софийски градски план е предмет на частични промени, без да се отчитат и пазят интересите на кварталите. Има неотложна необходимост от законодателни промени за опазването на парковете, градините и зелените площи на София, заявява Пардю. Той напомня, че правителството на САЩ е предоставило повече от 10 млн. долара на България през последните 12 години за опазване на националните паркове и за развитие на екологичното разнообразие.

Американският дипломат е единственият, който обърна внимание на жалбите на гражданските организации. Преди това те имаха среща с депутати от "Новото време", които им обещаха законодателни промени, но така и не ги внесоха. Това принуди миналата седмица неправителствения сектор в открито писмо да поиска парламентът незабавно да наложи мораториум върху строителството в междублоковите пространства, зелените площи, детските и спортните площадки. Мотивът им е, че напоследък те се унищожават за сметка на автомивките, паркингите и заведенията, които изникват на тяхно място. Според неправителствените организации публичната общинска собственост е актувана по престъпен начин като частна и е подложена на трансформиране и разграбване. Всички тези разрушителни за столицата действия се извършват с прякото съучастие на общинската и държавната администрация в нарушение на законите, пишат в писмото гражданските сдружения. Те настояват прокуратурата да привлече под отговорност извършилите престъпления при стопанисването на зелената система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА